Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přetahovaná o voliče „spodních“ uchazečů o Hrad: Kdo vydělá na poražených?

Autor: Rostislav Fridrich, swp - 
7. ledna 2023
05:00

Do druhého kola klání o hlavu státu mohou postoupit jen dva nejúspěšnější. Jenže co voliči zbylých 7 kandidátů? Právě jejich hlasy budou pro další dějství prezidentské volby klíčové. Blesk proto zmapoval, komu mohou pomoci nefavorité.

Dvoukolovému prezidentskému souboji by mohlo zabránit pouze to, že by některý uchazeč získal už v první části více než 50 % hlasů. To se ale jeví jako velmi nepravděpodobné. Mezi hlavní favority se aktuálně řadí trojlístek Andrej Babiš (68, ANO), Petr Pavel (61) a Danuše Nerudová (44).

Těm všem vychází v průzkumech přes 25 procent a přetahují se o pořadí »na bedně«. Jenže pak je tu šestice nefavoritů: Jaroslav Bašta (74, SPD), Karel Diviš (46), Pavel Fischer (57), Marek Hilšer (46), Josef Středula (55) a Tomáš Zima (56).

A ti všichni dohromady mají podporu kolem 18 procent. Matematika v tomto hovoří jasně. Kdo urve hlasy nefavorizovaných kandidátů a ty od nepostupujícího z »velké trojky«, usedne na Hradě.

Protivládní Babiš

Babiš se ve své kampani vymezuje proti současné vládě a podle politologa Petra Justa je v jeho případě jednodušší odhadnout, čí zastánci by to expremiérovi hodili.

„Pro něj by v druhém kole spíš hlasovali voliči těch kandidátů, kteří se také profilují proti vládě. To znamená Středula, byť on sám má k Babišovi poměrně rezervovaný postoj,“ uvedl na dotaz Blesku.

„To samé bych viděl i u voličů Jaroslava Bašty.“ Odlišně to ovšem vnímá politolog Lukáš Jelínek. „Středula řekl, že by nepodpořil někoho s komunistickou minulostí. Pokud by někoho podpořil, tak Danuši Nerudovou,“ připomněl. V případě Bašty pak Jelínek nepředpokládá, že by se za někoho postavil.

Konzervativní Pavel

„K Pavlovi by spíš měli tendenci přejít voliči Pavla Fischera, jsou víc konzervativní,“ vysvětluje Just, kde by mohl generál ve výslužbě v druhém kole získat další hlasy. S tím souhlasí i Jelínek.

„Petr Pavel se prezentuje jako přece jenom trošku konzervativnější kandidát než Danuše Nerudová, tak si myslím, že Pavel Fischer by jako konzervativec asi měl blíže k Petru Pavlovi,“ řekl. To bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně by v druhém kole mohla mít šanci získat Hilšerovy voliče. I proto, že se orientují na podobné publikum.

„Oba dva se obracejí spíš na mladší voliče a snaží se prezentovat jako kandidáti, kteří se dívají spíše do budoucnosti než do minulosti,“ řekl Jelínek, což potvrzuje i Just. Hilšer sám ale pro Právo uvedl, že kdyby si musel vybrat menší zlo, spíš by podpořil generála ve výslužbě.

Největší neznámá

Extrémně důležité ale bude pro finalisty získat díl »koláče« prvního nepostupujícího. Zatímco se nepředpokládá, že by se voliči Babiše přidali na stranu Pavla nebo Nerudové, u této dvojice se očekává, že se v boji proti expremiérovi podpoří navzájem.

„K tomu by docela určitě došlo. Dnes si ti kandidáti sice vyměňují nejrůznější »špílce« a rány, protože se perou o stejné voliče, ale myslím si, že by se navzájem podpořili,“ dodal Jelínek. Přece jen v případě Nerudové i Pavla visí ve vzduchu podpora zhruba čtvrtiny voličů...

Podle politologů je nejobtížnější odhadovat potenciály volebních nálad voličů Diviše a Zimy. „Voliči Karla Diviše a Tomáše Zimy jsou asi nejhůř uchopitelní. Nepředpokládám, že by byli sešikováni jako jeden muž za buďto provládním, nebo protivládním kandidátem,“ uvedl Just. „Karel Diviš by svým profilem a tím, jak se snaží působit, měl možná blíže k Danuši Nerudové,“ míní Jelínek.

Kdy volit

První kolo prezidentského klání proběhne 13. a 14. ledna 2023 a případné druhé kolo je naplánováno o čtrnáct dní později na 27. a 28. ledna 2023.

Video  Předvolební debata Blesku: Andrej Babiš odmítl přijít  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

1pravda1 ( 8. ledna 2023 00:12 )

kdo nesnáší fialový slepenec a chce vidět jeho zkvašené obličeje volí Babiše, a neudělá jim radost volbou zeleného mozku nebo danuše...

e.lesanova ( 7. ledna 2023 21:54 )

Bohužel, kandidáti vesměs předvádějí naprosto nedůstojné divadlo, které dehonestuje hlavně je samot­né..­.samoc­hvála, nesoudnost, co nejvíc hanění protikandidátů, lži a sliby až se za nimi práší

JaNat ( 7. ledna 2023 20:12 )

Pak budeme mít mladého prezidenta.

JaNat ( 7. ledna 2023 16:40 )

Prezident je vrchním velitelem ozbrojených sil. To stačí.

JaNat ( 7. ledna 2023 16:38 )

Meleš nesmysly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa