Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

CELÝ ZÁZNAM První prezidentská debata v Blesku: O Zemanovi i škraloupech kandidátů. Babiš nedorazil

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
3. ledna 2023
12:45
Autor: redakce Blesku, swp - 
2. ledna 2023
05:00

Je čím dál těžší si vybrat. S tím, jak kandidáti na Hrad ukazují své schopnosti, se vynořují také jejich slabá místa. Vůbec první ucelenou debatu kandidátů nabídla superdebata Blesku. Řeč přišla na energetickou i ekonomickou krizi, jejich škraloupy, hodnocení Miloše Zemana i zábavnou anketu. Najdete zde také celý záznam debaty.

Na základě předvolebních modelů obdrželo pozvánku pět setrvale nejsilnějších kandidátů, tedy expremiér Andrej Babiš (68, ANO), někdejší rektorka Danuše Nerudová (43), bývalý čelní představitel NATO Petr Pavel (61), senátor Pavel Fischer (57) a šéfodborář Josef Středula (55). Jako jediný pozvání odmítl Andrej Babiš. Přišel tak o možnost oslovit čtenáře a diváky Blesku a Blesk.cz.

„To nejtěžší, co nás bude čekat v tomto roce 2023, je poprat se s energetickou a ekonomickou krizí, která má svoje sociální dopady, abychom jako společnost zůstali solidární a nesvázali hospodářství opatření, které by nás oslabilo,“ uvedl na úvod kandidát na prezidenta a senátor Pavel Fischer, který se pokouší o Hrad již podruhé.

Energetická a ekonomická krize

Vláda podle něj musí řešit krizi a dlouhodobé otázky. „Energetickou bezpečnost například, tu nevyřešíme doma, ale se spojenci,“ dodal s tím, že vláda musí aktivně jednat se zahraničními partnery.  „Dneska se zadlužujeme a žít na dluh, to je špatně. Když se podíváme na to, co řeší občané, kam zajíždím, tak vidíme, že celý pohled je ještě jiný, než se nám jeví v Praze,“ uvedl dále s tím, že by jako prezident jezdil i do opuštěnějších lokalit. 

Podle ekonomky a bývalé rektorky Mendelovy univerzity v Brně je na místě se bát obecně krize. „Bude vleklá a budeme čelit zdražování minimálně prvního půl roku minimálně a stále budeme řešit to, že sice letošní zimu zvládneme, ale stojí před námi další zima a to, jakým způsobem zajistíme plyn a budeme řešit nefungující trh s energiemi,“ uvedla ve studiu Blesku.

A co s tím? Podle Nerudové má prezident pravomoc, kterou nyní už moc nelze uplatnit, jde o jmenování guvernéra ČNB, ten je totiž už jmenován. „To je jeden z nástrojů a měnová politika ovlivňuje českou ekonomiku. Prezident může také vytvářet tlak ve veřejném prostoru – upozorňovat, vysvětlovat,“ dodala kandidátka, co by z moci prezidenta vlastně mohla dělat.

„Já se nebojím, já vnímám rizika, co jsou před námi, a všichni se shodneme, že to budou dopady války na Ukrajině,“ konstatoval na dotaz moderátorky generál ve výslužbě Petr Pavel. „Projevují se v energetické krizi, v sociálních dopadech na poměrně velkou část populace a bude se to pravděpodobně projevovat v ekonomické recesi, které se Evropa nevyhne. Nechci lakovat budoucnost na růžovo, tak jsem přesvědčen, že si poradíme,“ dodal. Pavel také odpověděl na dotaz, proč by nechtěl mít v pravomocích to, že může navrhovat zákony. Uvedl to v anketě Blesku. „Není nutné, aby měl zákonodárnou iniciativu. Může oslovit kteroukoliv ze zákonodárných institucí, která zákonodárnou moc má. Nemyslím si, že by to byl deficit Ústavy, že by ji prezident neměl,“ vysvětlil svůj postoj.

Středula si rýpl do Babiše

Odborář Josef Středula nezapřel své povolání a rýpnul si do vlády. Bojí se totiž o budoucnost lidu a firem. „Neschopnost politiků řešit problémy lidí a firem a problémy jsou značné. ČR jde do recese, je to po dlouhé době a bude to znamenat vyšší nezaměstnanost a zároveň přichází nápady jako zavést karenční dobu, zvýšit věk odchodu do důchodu. Lidé mají obrovský propad příjmů, což je katastrofa pro ekonomiku a politik mlčí, místo, aby situaci řešil,“ rozohnil se na začátku první letošní superdebaty ve studiu Blesku.

Rád by ze své pozice neustále stále pomyslně za zády vládě i komorám. „Jedna z kompetencí prezidenta je jednat s vládou a Parlamentem a má právo na jednání mluvit, a to je velmi mimořádné,“ dodal na dotaz, jak by plnil své sliby občanům. „Budu aktivní, aby ČR byla lepší, to je cíl každého,“ uvedl také a ve své řeči si i rýpnul do nepřítomného poslance Andreje Babiše (ANO), který podle jeho slov ve své firmě ukazuje, že je spíše proti občanům – ať už minimální mzdou, či pracovní dobou a prostředím.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

„Půjde o první velkou mediální debatu s nejsilnějšími kandidáty, kde se střetnou tváří v tvář. Těšíme se, že zprostředkujeme divákům Blesk.cz a čtenářům Blesku, jak jsou uchazeči schopni obhájit svoje názory a postoje, a věříme, že právě tahle debata umožní lidem rozhodnout, komu svěřit nejen svůj hlas, ale i svoji důvěru,“ zval ke sledování šéfredaktor Blesku Radek Lain (44).

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

hejhej ( 4. ledna 2023 20:35 )

modra hnis: Přidávám: arogantní, sebestředný estebák Pavel - Pávek.

hejhej ( 4. ledna 2023 20:33 )

K čemu jsou tyto zbytečné debaty ? Kandidát se snad svou činnosti prezentoval dříve, než podal kandidaturu. V debatách se jednotlivci chválí, slibují nesplnitelné a házejí špínu na nechtěné. Jsou trapní !!

BobyNo1 ( 4. ledna 2023 20:11 )

Kandidátů není 30 nebo 70, aby nemohli být pozváni všichni.

BobyNo1 ( 4. ledna 2023 20:00 )

Na základě čeho pozval Bleskáč jen polovinu kandidátů? Na základě tzv. "průzkumů", v nichž se ptají osmi set lidí, v mnoha případech nikoho a agentury jedou podle počítačového programu?

rudy_hnis ( 4. ledna 2023 16:39 )

To máme mít prezidenta, který je vrchní velitel ozbrojených sil, zlodějského udavačského sraba, ktrý se bojí televizních debat?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa