Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kandidáti v debatě Blesku slíbili: Úklid na Hradě! Od Zemana nezůstane nikdo

Autor: vja, vr, simao, swp - 
3. ledna 2023
12:25

Ať už prezidentské volby vyhraje kdokoliv, je vcelku jisté, že na Pražském hradě dojde k rozsáhlé obměně personálu. Asi nejvýraznější a nejvíce sledovanou změnou bude výběr nového kancléře prezidenta republiky, který ve funkci nahradí Vratislava Mynáře. Někteří z kandidátů již dokonce jednají s jeho možnými nástupci. Koho si s sebou hodlají vzít na Pražský hrad, poodhalila čtveřice kandidátů na prezidenta v superdebatě Blesku.

Fischer: Odděloval bych politickou rovinu

Na Hradě bude potřeba velký úklid,“ sdělil Blesku již v minulosti senátor Pavel Fischer. V současnosti by ho ve spojitosti s tamním osazenstvem zajímaly především otázky týkající se bezpečnosti či nájemních smluv. 

„Tam bude potřeba vykonat tolik práce, že říkat tomu audit je málo. Je potřeba ten tým postavit tak, aby držel, aby ti lidé byli profesionálové, nebyli trestně stíhaní, měli bezpečnostní prověrku. To není samo sebou a dneska je tam potřeba nahradit hodně,“ shrnul Fischer.

Video  Superdebata kandidátů na prezidenta 2023  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Hledám někoho, kdo je ve státních službách a kdo dneska není volný. Koho bych oslovoval, to jsou velvyslanci nebo vysocí státní úředníci,“ uvedl ke hledání lidí do svého hradního týmu Fischer. Oslovil by prý ale přednostně i lidi ze svého současného týmu. „Například svoji mluvčí - Márii Pfeiferovou,“ prozradil. Dodal, že je potřeba se vyvarovat plošných čistek. „Odděloval bych politickou rovinu,“ upozornil.

Nerudová: Medvěd se porcuje až po úspěchu

„Provedení těch auditů je nezbytné, ale byla bych nerada, kdybychom zabředli v provádění auditů. Tím hlavním by měla být snaha změnit poměry na Pražském hradě. Teď má Hrad funkci velmi omezenou - neslouží lidem, není to kulturní křižovatka,“ uvedla ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Video  Koho by si kandidáti vzali na Hrad a jak by v něm uklidili?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Přestože nemá politickou zkušenost, plně prý tuto skutečnost suplují kontakty z její akademické činnosti. Z týmu Miloše Zemana si prý nehodlá nechat nikoho. „Jsou tam bezesporu lidé, kteří pracují dobře,“ upozornila a dodala, že na nižších pozicích nebude třeba dávat zbytečné výpovědi.

Já nějaká jednání vedu, ale jsou to v tuto chvíli lidé, kteří jsou zaměstnání, a já v tuto chvíli nechci mluvit o jejich jménech, nechci je ohrozit. Myslím si, že medvěd se porcuje až po případném úspěchu,“ odpověděla na otázku, koho by chtěla na místě kancléře, Nerudová. 

Pavel loví ve svém týmu

„Hrad přestal plnit svoji roli. Kancelář prezidenta musí být orgán, který je otevřený a vstřícný. Ne aby to bylo centrum pro lobbistické zájmy přátel přátel,“ zhodnotil situaci generál Petr Pavel.

Mimo nynější vedoucí Kanceláře Senátu Jany Vohralíkové uvažuje prý Pavel i o dalších osobách, které by se mohly ujmout postu hradního kancléře. Uvažuje údajně o své tiskové mluvčí Markétě Řehákové či Tomáši Richterovi, který v jeho týmu v současnosti zodpovídá za finance.

Středula si od Zemana nikoho nenechá

Za velký problém považuje Josef Středula pomyslnou zeď, která vznikla mezi kanceláří prezidenta a veřejností. „Nemám v tuto chvíli jméno kancléře, protože si myslím, že takovou věc má člověk možnost nabídnout až ve chvíli, kdy získá tu kompetenci,“ nechal se slyšet. O tom, že by si ponechal na Hradě někoho z týmu Miloše Zemana, prý nikdy neuvažoval.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

panda82 ( 4. ledna 2023 11:43 )

No první blbost, co z nich vypadl a, potřebují tam dosadit svoje kamarády a rodinné pžíslušníky, to bude mela, každý chytrý a nezapomeňte na koloběžky, teď jsou elektrické,

jajas ( 3. ledna 2023 17:30 )

Koukám, že debaty kandidátů jsou skutečně "důležité". Uklízení Hradu je naprosto zbytečné téma, lidé počítají s tím, že tam nastoupí úplně jiný manšaft složený se známých a spolupracovníků nového prezidenta, tak jaképak žvásty?!

Lomikel ( 3. ledna 2023 15:40 )

pan Fischer si může snít své vlhké sny o úklidu a čistkách na Hradě dle své ctěné libosti.
Ten totiž nebude prezidentem ani náhodou...

viho ( 3. ledna 2023 14:01 )

Dle již zveřejněných informací to měl všechno Pavel již v rodině. Takže vlastně pokračoval v rodinné tradici totalitních vojenských agentů. Kdo dobu totality před rokem 1989 pamatuje, tak moc dobře ví, že do takových vysokých politických funkcí se nikdo normální nedostal, takoví lidé mohli cestovat a měli přístup ke zboží ze Západu, atd. a současně se takových rodin všichni báli. Podobně Babiš je pokračovatelem rodinné tradice totalitních ekonomických agentů. A Nerudová je sice příliš mladá na to, aby se nějak do tehdejších totalitních struktur zařadila, ale její rodinné zázemí bylo naladěno podobně jako u Pavlů a Babišů. Nikdo z těch tří protlačovaných kandidátů není vhodný na prezidenta demokratické země.

krapotkin ( 3. ledna 2023 13:35 )

Já volím Kačera Donalda. Ten nikoho neokrádá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa