Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Co může Pavel před inaugurací? Ústavní právníci o pravomocích čekajícího prezidenta

Autor: ČTK - 
30. ledna 2023
10:50

Prezident se ujímá funkce složením slibu, do té doby nemá žádné pravomoci, uvedli ústavní právníci, které oslovila ČTK. Do inaugurace, která je v plánu 9. března ve Vladislavském sále Pražského hradu, má nově zvolený prezident Petr Pavel neformální vliv, může se scházet s dalšími ústavními činiteli a podávat nezávazné podněty.

Ústavní právníci odkázali na článek 55 ústavy, podle kterého se prezident ujímá úřadu složením slibu. Jeho volební období je pětileté a začíná složením slibu. „Do té doby je ‚neplaceným čekatelem‘ na funkci. Jinými slovy, žádné pravomoci nemá, a na rozdíl od poslanců a senátorů, jejichž mandát vzniká zvolením, nemá ani imunitu a plat,“ sdělil ČTK právník Jan Kysela.

„Prezident republiky se ujímá úřadu až složením slibu, inaugurací. Do té doby žádné pravomoci nemá. Samozřejmě už má neformální vliv a může se scházet s jinými činiteli a podávat podněty, ale ty nejsou závazné,“ uvedl právník Ondřej Preuss.

Pavel o víkendu po svém zvolení televizi Nova řekl, že bude požadovat na Pražském hradě audit, ideální by podle něj bylo, kdyby se stihl do jeho inaugurace. „Důvodem jsou mimo jiné nedořešené skartace,“ řekl Pavel. Chtěl by to probrat tento týden s šéfem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Pavel má ve středu v plánu také setkání s premiérem Petrem Fialou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (oba ODS) a šéfkou Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

Video  Hymna ve štábu Petra Pavla: Ať žije prezident Pavel, radoval se zpěvák Ruml.  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Božena Tomenendalová ( 18. února 2023 15:46 )

Nový pan prezident nelhal. Právo je platné pro všechny stejně. To je fakt, ne lež. Jiná věc, že třeba estébák Bureš se snaží právo obejít a zatím se mu to daří. Ale vy jste takový znalec všeho, že byste mohl zkusit s tím něco udělat.

Jaryn19 ( 30. ledna 2023 12:27 )

také je zajímavé hození pod stůl podezření německého finančního úřadu na daňový únik pomocí předražené reklamy na Čapím hnízdě.... ministři financí to raději neřešili

st.rec ( 30. ledna 2023 11:43 )

Nový prezident lhal už v odpovědi že právo je platné pro všechny stejně.Na youtube.com stačí vyhledat justiční nepravosti a reportáží tam je opravdu dost.Babiš spráně odpověděl že není.Takové případy opilých umělců za volantem,Janoušek nebo Rath říkají cosi o různém přístupu.A co 'dozimetr',vyšumí do ztracena nebo bude vyšetřena a viníci potrestáni?

maxpax ( 30. ledna 2023 11:08 )

Vše pokračuje v přímé lince. Po parlamentních volbách byla první věc, že se skočilo po důchodcích ,druhá věc byla zvýšení si platů. Po prezidentských volbách, kdy ještě není ani inaugzrace, nový prezodent hned, samozřejmě s odborníky v zádech, naskočil na důchody

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa