Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mejdan ve štábu Petra Pavla: Koloběžka, pivo, dort od synů, vyfotit a spát! A ráno panák se sousedem

  • Autor: Nikola Forejtová,simao - 
    Aktualizováno -
    29. 1. 2023
    10:15
    28. 1. 2023
    12:16

    Petr Pavel si užívá opojné chvilky vítězství. Ve štábu v pražském Forum Karlín si s podporovateli užíval triumf v boji o Hrad. Po jeho boku nemohla chybět manželka Eva, dorazilo i překvapení večera - slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. A přispěchal pogratulovat osobně po tiskovce na Úřadu vlády i premiér Petr Fiala (OSD). Do štábu za Pavlem přijela i řada celebrit. A také senátoři a neúspěšní prezidentští kandidáti v čele s Danuší Nerudovou. Na závěr dostal jako dárek koloběžku, trpělivě se fotil s příznivci a nakonec odjel v doprovodu své nové ochranky. V neděli ráno si před odjezdem na rozhovory připil se sousedem.

  • 1.Vítězný projev Pavla

    „Moc vám všem děkujeme, já bych moc rád nejenom poděkoval všem, kteří mě volili, ale zároveň bych chtěl poděkovat i těm, kteří mě nevolili, ale přišli k volbám, protože tím dali jasně najevo, že ctí demokracii a že jim záleží na tom, jak tahle země bude vypadat,“ uvedl Pavel.

    „Rozumím i tomu, že se mnozí cítí teď zklamaní, že jejich favorit nevyhrál, ale zároveň také vnímám to, že v této zemi nevidím vítězné, nebo poražené voliče. Vidím, že v této volbě vyhráli hodnoty jako pravda, důstojnost, respekt a pokora,“ poznamenal Pavel.

    Pavel: Na Babiše číslo nemám

    „Musíme společně přesvědčit všechny občany této země, že návrat k těmto hodnotám a návrat normální, smysluplné komunikace nám výrazně pomůže zlepšit kvalitu života v této zemi,“ vzkázal Pavel.

    „Nebude to rozhodně jednoduché, ale také to není nemožné. Já jsem přesvědčen o tom, že máme kromě těch rozdílů a příkopů, které nám mnozí připomínají, mnohem více toho, co máme společné. A je to nejenom společný jazyk, krásná země a její úspěšná historie. Je to především naše společná budoucnost,“ dodal Pavel.

    „Vzhledem k tomu, že na Andreje číslo nemám, tak nevím, jestli mi volal,“ zavtipkoval Pavel ve štábu.

    „Že jsem získal více hlasů než Miloš Zeman mě samozřejmě těší, ale beru to jako taky obrovský závazek, protože se ukazuje, že v naší společnosti nastalo obrovské očekávání. Po deziluzi s politiky, reprezentované především Milošem Zemanem a Andrejem Babišem se ukázalo, že naše společnost na tom zdaleka není tak špatně,“ poznamenal Pavel.

    „Já to opravdu nevnímám tak, že by tady byli poražení a vítězní voliči, já to vnímám tak, že jsme všichni občané ČR, máme jiný názor na řadu věcí, ale to neznamená, že jsme nepřátelé,“ pokračoval Pavel. „To znamená jenom to, že se musíme opět spolu naučit komunikovat,“ dodal Pavel, který je připraven komunikovat s každým, kdo bude mít zájem řešit naše problémy a bude mít smysluplné návrhy - ať už bude z vládních řad či opozice.

    Video  Vítězný projev zvoleného prezidenta Petra Pavla. (28.1.2023)  - ČTK/Blesk
    Video se připravuje ...

  • 2.Hymna, synové i celebrity

    Pavel si s manželkou Evou po boku zapěl i hymnu, kterou zazpíval Ondřej Ruml, který po jejím konci vystřelil ruku směrem ke stropu s vítězným véčkem a zvoláním „Ať žije prezident Pavel“.

    Přesun do Fóra Karlín byl v případě Pavlova týmu prozřetelným krokem. „Podporovatelé neměli tu šanci po 1. kole, tak bychom jim rádi dali tu příležitost dnes,“ uvedl Pavel k přesunu štábu do podstatně větších prostor. Do štábu zamířili i synové Jan a Petr.

    Mluvčí Eva Hromádková poskytla Blesku i abecední seznam osobností, které měly dorazit do štábu Pavla.

    „Abrahám Karel, Adamovská Zlata, Balzerová Eliška, Banga Veronika, Banga Radek, Cristovao Ben, Čtvrtníček Petr, Čvančarová Jitka, Dejdar Martin, Denemarková Radka, Dvořák Michal, Dvořák Jiří, Dvořáková Lucie, Etzler Tomáš, Frejová Kristýna, Grafnetrová Barbora, Hanzel Eric, Hartl Patrik, Hartl Martina, Horáček Michal, Hradilek Vavřinec, Hrdina Jiří, Hřebejk Jan, Hutka Jaroslav, Janků Tomáš, Jirák Petr (Xnapycz), Kalousek Jan, Kolářová Daniela, Komínek Jan, Král Petr, Král Jiří, Kuchařová Taťána, Kukal Jan (Stay12), Ládek Ondřej (Xindl X), Ledecký Janek Lukášková Markéta, Macák Jan (MenT), Mádl Jiří, Malásek Petr, Marhoul Václav, Mikeš Pavel (Herdyn), Morávková Dana, Ornest Šimon, Pafko Pavel, Pagáčová Patricie, Pavelka Ondřej, Pecková Dagmar, Pirk Jan, Plekanec Tomáš, Pleskot Josef, Poláková Barbora, Polívka Vladimír, Ptáček Josef, Ptáčková Martina, Rochová - Svobodová Liběna, Ruml Ondřej, Slováčková Anna Julie, Sokol Ondřej, Sommerová Olga, Stránský Martin, Svěrák Zdeněk, Šabacká Marie, Šafářová Lucie, Šebek Tomáš, Šteindler Milan, Štěpánek Petr,“ stojí v seznamu.

    Video  Hymna ve štábu Petra Pavla: Ať žije prezident Pavel, radoval se zpěvák Ruml  - ČTK / Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 3.Čaputová jako překvapení

    Překvapením se stala osobní účast slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. „Nejsou si tak blízké národy, jako je Slovensko a Česká republika. Mimořádně se těším z toho, že v našem regionu přibude hlava státu, která si ctí demokratických hodnot a jejíž síla pramení z pokory. Vaše vítězství je vítězstvím naděje. Naděje toho, že slušnost a pravdomluvnost je sílou, která může vést k vítězství. Dokonce i v politice,“ uvedla Čaputová.

    Video  Zuzana Čaputová ve štábu Petra Pavla  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 4.Fiala se těší na spolupráci

    „Já jsem dnes přišel sem především poblahopřát panu prezidentu Pavlovi k jeho vítězství, k vítězství, které je drtivé. Získal velmi silný mandát,“ uvedl premiér Fiala ve štábu Pavla. Zvítězil kandidát, kterého volil a který ztělesňuje hodnoty, které pokládá za důležité pro budoucnost ČR, doplnil premiér.

    „Pokládám za důležité, aby prezident, předseda vlády a další ústavní činitelé spolu komunikovali, musíme to dělat ve prospěch ČR, je to tak správně a mělo by to být něco, co je přirozené,“ řekl Fiala s tím, že je připraven poslouchat i kritické názory a je připraven vést i kritický dialog. S Pavlem se nechce přetlačovat, těší se na to, že oběma půjde o to najít dobré řešení pro ČR a její občany.

    Video  Petr Fiala ve štábu Petra Pavla  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 5.Fischer: Bomba!

    Podpořit Pavla přišli i neúspěšní kandidáti. Mezi nimi byl i Pavel Fischer, kterého nechal Pavel v 1. kole voleb daleko za sebou. 

    „Bomba,“ uvedl jednoslovně v reakci na vítězství generála Pavla Fischer. „Bylo to o nervy,“ rozšířil následně svou odpověď s tím, že se díval na ony „populistické nesmysly a strašení válkou“.

    „Musím říct, že se v tom výsledku ukazuje, že občané v České republice jsou odpovědní a že dobře poznali, že ten, který je chce vystrašit, je naopak volba, která není pro budoucnost České republiky,“ dodal. 

    Další neúspěšný kandidát na prezidenta a senátor Marek Hilšer okomentoval pro Blesk Zprávy výsledek voleb. „Já myslím, že volby dopadly dobře, že se zvolil prezident, který bude dobře reprezentovat Českou republiku, to si myslím, že je zřejmé. Takže to hodnotím pozitivně.  Sice po bitvě je každý generál, ale myslel jsem si, že to takhle dopadne, nepřekvapilo mě to. Jsem rád, že si čeští občané a tento národ zvolil někoho, kdo spíš reprezentuje politiku slušnou, nepopulistickou, která není založená na vyvolávání strachu, a to si myslím, že je dobře,“ řekl.

    Doufá, že se prezidentovi podaří zacelit příkopy a podaří se mu získat i občany, kteří teď stojí na druhé straně barikády. „To je demokracie, já si myslím, že to musíme respektovat.“

    Video  Pavel Fischer ve štábu Petra Pavla  - Blesk - Lukáš Červený, Nikola Forejtová
    Video se připravuje ...

  • 6.Nerudová plánuje dovolenou

    Mezi neúspěšnými kandidáty byla i Danuše Nerudová. Bude s Petrem Pavlem spolupracovat i po prezidentských volbách? „Uvidíme, ještě jsme neměli čas o tom mluvit, ale sejdeme se příští týden,“ řekla Blesk Zprávám. Ve veřejném prostoru ale určitě zůstane. „Koneckonců jsem v něm byla i před prezidentskou volbou, takže z něho neodcházím, ta témata, která byla bytostně spojována se mnou, tak ve veřejném prostoru spojená se mnou zůstanou. Jakou to bude formou, o tom ještě musím přemýšlet,“ dodala Nerudová.

    Její podpora Petru Pavlovi podle ní pomohla. „Já myslím, že to přispělo velmi. Bála jsem se efektu, který zažil Jiří Drahoš,“ vysvětlila. U něj se verbální podpora nepřetavila v procenta, sama tak verbální podporu u Petra Pavla přetavila v normální spolupráci, jak řekla Blesk Zprávám.

    Prezidentské volby 2023: Petr Pavel přijímá gratulace od neúspěšných kandidátů Nerudové, Fischera a Hilšera (28. 1. 2023) Prezidentské volby 2023: Petr Pavel přijímá gratulace od neúspěšných kandidátů Nerudové, Fischera a Hilšera (28. 1. 2023) | Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

    Po zklamání, které přišlo před dvěma týdny, cítí radost a obrovskou úlevu také manžel Danuše Nerudové Robert Neruda. „Ráno jsem se ještě probudil a bylo mi trochu fyzicky špatně, protože jsem si představoval, co bych dělal, kdyby to tak nebylo, ale výhra je naprosto přesvědčivá a velkou zásluhu na tom mají i kandidáti, kteří podpořili Petra Pavla,“ řekl Blesk Zprávám. 

    Jako rodina si teď Nerudovi odpočinou. „Máme naplánovanou nějakou dovolenou, potřebujeme být spolu, myslet trochu na jiné věci a Dana si určitě musí ty zkušenosti, zážitky utřídit, aby věděla, co bude dál,“ dodal. Zavzpomínal na tiskovou konferenci po 1. kole. „Museli jsme vypadat jako povedená rodinka, silná žena a za ní plačící chlapi.“ 

    V kampani Nerudové měl podle něj významný vliv také starší syn Filip. „Myslím si, že v tom bude pokračovat,“ řekl Neruda. Pokud by se syn na nějaké úrovni chtěl zapojit do politiky, podpořili by ho. „Myslím si, že se velmi ukázalo, že je důležité, aby podpora nebyla jenom verbální, že jsme neopakovali scénář z minulé prezidentské volby, a ukázalo se, že ti, kteří neuspěli, se musí osobně zapojit a musí osobně promlouvat ke svým voličům a vysvětlovat, proč by daného kandidáta měli volit místo nich,“ uvedla v Pavlově štábu Danuše Nerudová.

  • 7.Horáček o vzpomínkách

    Blesk Zprávy odchytily ve štábu také exkandidáta na prezidenta Michala Horáčka.

    Co zatím říkáte na atmosféru?

    Atmosféra je plná bezdůvodného napětí. Já to chápu, že ty lidi, kteří na tom pracovali tak dlouho a dali do toho srdce a tolik energie a nadějí, jsou teďka nervózní, ale každému z nich říkám: Už se radujte z prvního procenta, z výsledku je zřejmé, že nastávajícím prezidentem České republiky bude Petr Pavel.

    Vzpomínáte na svou kandidaturu, na to, co se dělo před těmi lety, kdy jste do toho zkoušel jít vy?

    Ano, vzpomínám na to taky, jak jsem do toho dal srdce, energii a naděje. Udělal jsem všechno pro to a věřím, že tehdy se snad stalo aspoň něco, co má přesah i do těch letošních voleb, tedy že jsem nedal najevo to, že prohra mě mrzí, ale že jsem okamžitě nabídl svoji podporu a billboardy kandidátovi, kterého si lidé vybrali. Všude jsem s ním jezdil, velice intenzivně a věřím, že i to snad mohlo inspirovat ty kandidáty letošních voleb, že podobně jednoznačně vyjádřili podporu generálovi Pavlovi. Myslím, že to mělo velký význam. 

    Proč jste se rozhodl do toho nejít znovu?

    Já už jsem to, co jsem chtěl předložit a mohl předložit a byl jsem schopen předložit, tak jsem předložil. A tenkrát byla přece jenom jiná situace. Já jsem si velice nepřál, aby i podruhé volební období byl na Pražském hradě Miloš Zeman, to byla pro mě osobní výzva. Tentokrát máme tady kandidáta skutečně znamenitého a osvědčeného na mezinárodní scéně, který za sebou má pestrý život, který obsahuje leccos, ale to, co je velmi málokdy vidět, totiž člověka, který zachránil jiný lidský životy při nasazení vlastního života, tomu se můžu jenom obdivovat.

    Vy tady zmiňujete věc, kterou ale někteří lidé vytahují v tom negativním slova smyslu, že je ten voják, který naopak se třeba učil ty lidi ne chránit, ale i třeba zabíjet.

    Sám generál Pavel řekl, že dokonce si je jistý, že nikoho nezabil. Ale právě proto, že byl dobře vycvičený, že měl přehled taktický, strategický a že uměl velet, tak jenom prostě tím, že představoval určitou sílu a zamezil tomu, aby konflikty se vyhrotily, a to přesně potřebujeme.

    Poslední dotaz míří na to, co říkáte na průběh především druhého kola té kampaně?

    Myslím, že to byla kampaň, musím říct, ze strany obou kandidátů velmi energická, že nám dala příležitost, nám voličům, abychom poznali nejen názory obou kandidátů, ale i jejich osobnostní rysy. To opravdu o nich víme skoro všechno, co se dá vědět jo, a to je dobrý.

    Video  Michal Horáček ve štábu generála Petra Pavla  - Blesk - Lukáš Červený, Nikola Forejtová
    Video se připravuje ...

  • 8.Pirka překvapil začátek sčítání

    Blesk Zprávy odchytily i senátora Jana Pirka. Ten poznamenal, že bujarý jásot po prvních procentech byl možná předčasný, ale ani on sám nečekal tak výborný start. 

    „To si myslím, že je předčasné, ale nečekal jsem tak výborný start. Myslel jsem, že to bude jako v prvním kole, že ty malé okrsky venkovské, že budou držet s panem Babišem,“ řekl Blesk Zprávám. 

    Generála dle svých slov podporoval ještě předtím, než on sám vlastně věděl, že bude kandidovat. „Věděl jsem, že bude ideální prezident, a to bylo dva roky předtím, než kandidoval. Nepoňoukal jsem ho, to bych se vytahoval a vím, že to poňoukání může být nepříjemné,“ dodal. 

    Po deseti letech budeme moci být pyšní na našeho prezidenta, a kdyby vyhrál Babiš, no tak jsem demokrat. Byl bych smutný, ale byl by to náš prezident a pokračovalo by se ve stejných kolejích. Já osobně bych udělal zákon, že předvolební kampaň musí být pozitivní, a kdo by dělal špínu na druhého, byl by vyloučen,“ poznamenal také v rozhovoru pro Blesk Zprávy senátor. 

    Video  Jan Pirk ve štábu Petra Pavla  - Blesk - Lukáš Červený, Nikola Forejtová
    Video se připravuje ...

  • 9.Párty a koloběžka

    Poté, co prezident odjel na rozhovor s Českou televizí se začal štáb vylidňovat. Zmizeli někteří podporovatelé a své kufry si zabalily televizní štáby. Začaly také mizet malé i velké stoly a většina novinářů. 

    Krátce předtím, než se pak Petr Pavel vrátil zadním vchodem z rozhovoru, se rozehrála kapela LAMA LUMI. Generál chvíli poté vylezl ze zázemí a užíval si poslední světla reflektorů.

    Blesk Zprávy také byly u toho, jak generál dostal od podporovatelů z Pardubického kraje dar - koloběžku. Na závěr si také dal konečně pivo se svými přáteli a nepustil svou ženu z dohledu. Zhruba půl hodiny navíc strávil focením. 

    Nakonec se přeci jen ze štábu dostal, dočasně přidělená ochranka (tu prezidentskou dostane po inauguraci) ho doprovodila až k domu.

    Video  Petr Pavel dostal koloběžku  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Video  Hudba ve štábu Petra Pavla  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    21:18
    29. 1. 2023

    Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

    20:57
    29. 1. 2023

    Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

    20:51
    29. 1. 2023

    Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

    Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

    Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

JaNat ( 29. ledna 2023 23:11 )

....­....­....­....­....­....­....

JaNat ( 29. ledna 2023 23:08 )

....­....­....­....­....­....­....­..

JaNat ( 29. ledna 2023 23:08 )

....­....­....­....­....­....­....

JaNat ( 29. ledna 2023 21:16 )

Tengo, tengo la camisa ne.gra, hoy mi amor está de luto, hoy tengo en el alma una pena, y es por culpa de tu embrujo....líbí?

JaNat ( 29. ledna 2023 21:12 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa