Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Střípky z debaty na Primě: Flanelka pro Nerudovou, čokoláda pro Pavla a Babišovo prázdné místo

Aktualizováno -
11. ledna 2023
22:26
Autor: Nikola Forejtová, trm - 
11. ledna 2023
21:53

Prezidentští kandidáti mají za sebou další velkou televizní debatu. CNN Prima News pozvala trojici favoritů – Danuši Nerudovou, Petra Pavla a Andreje Babiše. Expremiér nedorazil, stejně jako do nedělní superdebaty v České televizi. Přišel tak o dárek, který mu generál Pavel přinesl. V debatě se řešila minulost kandidátů, skandál na Mendelově univerzitě i těžký rok, který Česko kvůli krizi čeká.

Studio na Primě zaplnili příznivci obou kandidátů – podporovatelé Danuše Nerudové navlékli bílá trička s modrým symbolem. To tábor Petra Pavla dorazil ve flanelových košilích – symbolu generálovy kampaně. Diskuze tak byla podkreslována skandováním nebo bučením obou táborů. A jednu flanelku dostala od svého soupeře i Nerudová. „Měla jsem ji naposledy v 80. letech a strašně mě kousala. Nejsem si jistá, že ve flanelu budu rehabilitovat,“ reagovala Nerudová a přiznala se, že Pavlovi také přinesla dárek. A to čokoládu na obalení nervů. „To jste se trefila,“ podotkl Pavel.

Generál připravil i dárek pro expremiéra Babiše. S odkazem na jeho zálibu v červených kšiltovkách mu také jednu přinesl – s nápisem „generál“. Čepice zůstala na prázdném stolku, protože Babiš  do debaty nedorazil. Stejnou taktiku zvolil i v superdebatě ČT a ignoroval i čtenáře Blesku. Jeho tým avizoval, že před prvním kolem půjde diskutovat do jedné debaty, která se odehraje ve čtvrtek večer na Nově. Tam by měl diskutovat s Pavlem a Nerudovou.

„Těším se, že konečně se jednou Andrej Babiš dostaví k tomu, aby s námi diskutoval,“ okomentovala Nerudová. Pavel zmínil, že doufá, že přijde nějaký podraz, protože ho to vlastně baví. 

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Pavel na konci minulého týdne šokoval fotografií s prezidentskou standartou, která z Pražského hradu zmizela v roce 2015, místo ní tehdy performeři ze skupiny Ztohoven vyvěsili rudé trenky. Pavel se s lidmi, kteří standartu z Hradu odnesli, dohodl, že ji vrátí. Má to jedinou podmínku – prezidentem nesmí být Andrej Babiš. „Nepolitikaříte se zloději?“ zeptala se generála moderátorka. „Jejich motivaci rozumím, ale co udělali, neschvaluji,“ uvedl na počátku a vysvětlil, že na jedné z debat postřehl, že standarta je vcelku. „Rozhodl jsem se, že se aspoň zeptám, jestli je možné ji vrátit a beru to jako symbol vrácení důstojnosti na Hrad,“ zmínil své motivace.

Petr Pavel podle svých slov konzultoval s právníky, zdali musí uvést, kde standarta je, pokud by se na něj obrátila policie. Podle něj byl ale onen čin kvalifikován jako přečin, nikoli zločin, a tak oznamovací povinnost nemá. „Lidé, kteří ji odcizili, za to byli odsouzeni a oni uhradili škodu. Za celou dobu nikdo nevydal pokyn, že jí mají vrátit,“ dodal také. 

„Nerozumím tomu, proč by se tam nějaká standarta měla vracet, když tam vlaje,“ konstatovala k tématu ukradené standarty Nerudová. „Je to složité, ale já tomu rozumím,“ odpálkoval ji Pavel. 

Generál Petr Pavel pobavil publikum při odpovědi na dotaz, zda by hypoteticky jmenoval ve vládě Andreje Babiše ministrem školství Tomia Okamuru. „To je hodně silný příběh. Tady bych to viděl nejenom jako bezpečnostní riziko, ale možná jako mravní ohrožení výchovy mládeže,“ reagoval Pavel.

Hádky o střet zájmů

Během debaty se znovu objevily i otázky na možný střet zájmu. U ekonomky Nerudové je to obava ze střetu zájmu u jejího manžela, advokáta Roberta Nerudy, který se zabývá i veřejnými zakázkami. Média navíc upozornila na to, že během působení Nerudové na Mendelově univerzitě dostával „z ruky“ zakázky za statisíce. „Kdyby to společnost vnímala, že k nějakému střetu zájmu může dojít, tak učiníme kroky,“ uvedla Nerudová během debaty kolem této otázky a zopakovala, že k tomu dojít nemůže.

Nerudová také provedla protiútok a zeptala se Pavla na střet zájmu. „A co Petr Kolář, který je právníkem významné americké advokátní kanceláře, která například lobbovala proti ruským sankcím a lobbuje za zbraně,“ zaútočila na bývalého diplomata, který Pavla podporuje.

„To je jednoduché. Nejsme manželé a máme oddělené kariéry. Kolář není součástí týmu,“ bránil se Pavel s tím, že si navíc chce nechat svou kariéru. „Netajím se ale tím, že jsme přátelé, a pokud mi bude chtít poradit, budu rád, ale nebude mým oficiálním placeným poradcem,“ konstatoval. 

Kandidáti a Hladík

Pavel i Nerudová v diskusi například uvedli, že by jmenovali Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí. Končící prezident Miloš Zeman Hladíkovo jmenování odmítl, koalice nyní čeká na výměnu hlavy státu. Pavel v souvislosti s děním kolem Hladíka uvedl, že si dokáže představit, že by v krajním případě kandidáta na ministra nejmenoval.  Nerudová sdělila, že by nejmenovala třeba trestně stíhaného kandidáta.

Nerudová také například míní, že vláda otevřela „deštník proti drahotě“, jak nazývá pomoc lidem kvůli zdražování, pozdě a část lidí zmokla. S Pavlem se shodla na potřebě zvyšování výdajů na obranu. Za složitou Nerudová označila otázku, zda má mít Česko zákon proti dezinformacím. Podle Pavla je obrana proti falešným zprávám nutná.

Na dotaz na vztah k Číně Pavel uvedl, že v této zemi je totalitní systém, který porušuje lidská práva, a ekonomické zájmy by neměly převážit nad lidskoprávními. Nerudová pokládá Čínu za hrozbu a podpořila by omezování exportu některých důležitých technologií. Pavel, na rozdíl od Nerudové, připustit jednání s čínským prezidentem, ovšem jen za určitých okolností týkajících se témat rozhovoru. K Rusku Pavel řekl, že se s ohledem na vojenskou invazi na Ukrajinu chová jako válečný zločinec a pokud nezastaví palbu, nemá smysl s ním zahájit jednání. Nerudová by postupovala podle dohod v Evropské unii a v NATO.

Kandidáty čekají ještě dvě velké debaty. Kromě té čtvrteční na Nově i páteční v Českém rozhlase. První kolo prezidentských voleb se uskuteční v pátek a v sobotu, případné druhé o dva týdny později.

Video  Superdebata Blesku kandidátů na prezidenta 2023  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

 

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Babišova Inflace ( 12. ledna 2023 14:52 )

Každý zloděj si přeje zastavení dodávek zbraní na Ukrajinu, aby Ukrajina padla a fronta se přesunula k nám. Ve válečné vřavě se dobře krade a není problém někam se ztratit i s lupem.
Proto Okamura tak ječí po zastavení dodávek zbraní.

naidka ( 12. ledna 2023 09:14 )

Ahoj Anno. Dokud tu bude fialová vláda, která zbrojení podporuje, pochybuji, že se někdo takový najde, musí jít aspoň trochu s proudem, NATO a USA moc tlačí na pilu.

anna1234 ( 12. ledna 2023 09:09 )

.. zdravím naidka. Mít vojáka v čele státu bych se taky bála, ten má vojnu v krvi a zvlášť v dnešní době je to o strach. Česko potřebuje mírotvůrce a sjednotitele! Existuje vůbec někdo takový??

naidka ( 12. ledna 2023 09:06 )

Žena je to na první pohled, jen by to nemusela tolikrát zdůrazňovat.

naidka ( 12. ledna 2023 09:04 )

Možná jí dal pavel schválně kousavou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa