Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pavlovy nové pořádky: Dva mobily, otevřený diář a žádné „pyžámkové dny“ i Koudelka mimo klatbu

  • Autor: vja - 
    4. 2. 2023
    05:00

    Už z prvních kroků nastupujícího prezidenta Pavla je patrné, že se řada věcí na Hradě změní a obrátí o 180 stupňů. Pavel obnovil schůzky se šéfy Senátu a Sněmovny, slíbil jmenování šéfa BIS Koudelky generálem, na pracovním stole má hned dva mobily a tablet, jeho tým novinářům odhalil online jeho diář, Pavel dává najevo i obrat v zahraniční politice voláním do Tchaj-wanu a vzdát se nechce ani motorky.

  • 1.Schůzky nejen s premiérem, ale i předsedy Sněmovny a Senátu

    Jedním z nejvýraznějších rozdílů oproti Miloši Zemanovi, kterých si těsně po zvolení Pavla mohla veřejnost všimnout, byl mnohem vstřícnější přístup k předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). Pozitivní vztahy má samozřejmě i s premiérem Petrem Fialou (ODS), který dokonce po sečtení výsledků voleb dorazil Petru Pavlovi pogratulovat přímo do štábu.

    K prvnímu společnému jednání nově zvolený prezident společně s premiérem a šéfy Senátu i Sněmovny zasedl hned 1. února. Při společné večeři vrcholní politici probrali zejména další vzájemnou komunikaci. „Toto setkání je návratem k normálu,“ zhodnotil zmíněnou schůzku krátce Pavel. Zároveň avizoval, že podobná setkání čtveřice státníků plánuje pořádat přinejmenším každý čtvrtrok.

    Pavlův předchůdce Miloš Zeman Pekarovou Adamovou ani Vystrčila neměl příliš v lásce. Osobně se scházel pouze s premiérem, přičemž obzvláště Senát mu jako celá instituce „ležel v žaludku“. „Ptejme se, proč lidé Senátu nedůvěřují, mimochodem, já mu také nedůvěřuji. Dlouhodobě tvrdím, že Senát je zbytečná instituce,“ nechal se dokonce slyšet v roce 2020. Opakovaně se pak vyjadřoval v tom smyslu, že by byl nejraději, pokud by horní komora Parlamentu byla zcela zrušena.

    Video  Pavel s Fialou, Vystrčilem a Pekarovou: Chceme se setkávat každé čtvrtletí  - ČTK
    Video se připravuje ...

  • 2.Jmenování Koudelky

    Další velkou změnou bude pravděpodobně změna přístupu ve jmenování osob do vysokých funkcí. Prvním takovým „pánem na holení“, který se po delší době dočká povýšení, by měl být ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. S ním se již Petr Pavel stihl sejít a probrat bezpečnostní rizika a další možnou spolupráci. „Počítám s pravidelným setkáváním a těší mě, že se má rozhodnutí budou opírat o kvalitní informace,“ napsal po schůzce Pavel na twitter. Ještě před volbami se Pavel nechal slyšet, že se jmenováním Koudelky do generálské hodnosti by neměl problém.

    Končící prezident Miloš Zeman s Koudelkou, potažmo celou BIS příliš dobré vztahy neudržoval. Zaměstnance Bezpečnostní informační služby dokonce v roce 2018 označil za „čučkaře“. „Doufám, že neprozrazuji jiné státní tajemství než tajemství o neschopnosti BIS. Za šest let není jediný údaj o tom, že by se podařilo odhalit byť jen jediného ruského nebo čínského špióna,“ kritizoval práci služby Zeman. Návrh na povýšení Koudelky dostal nejen od současné vlády Petra Fialy (ODS), ale již od kabinetu Andreje Babiše (ANO). Ani jednou mu však nevyhověl. Současná vláda již dříve informovala, že s opakovaným návrhem na povýšení šéfa BIS počká, až se úřadu ujme Zemanův nástupce.

  • 3.Moderní technologie mu nejsou cizí

    V létě 2021 se médii prohnala poměrně překvapivá informace, že Miloš Zeman u sebe nemá mobilní telefon ani přístup k pevné lince. Kdokoliv tedy chtěl prezidenta kontaktovat v jeho „izolaci“ v Lánech, musel tak učinit přes kancléře Vratislava Mynáře, od kterého si pak Zeman údajně telefon půjčoval. Prezidentovi se tedy přímo nedovolali ani ministři či premiér.

    Proč se Miloš Zeman zbavil i svého legendárního přístroje značky Aligator, není zcela známo. Důvodem však můžou být jeho obavy z odposlouchávání Bezpečnostní informační službou. Čas od času si totiž půjčoval telefon i od svého ekonomického poradce Martina Nejedlého, kterého měla právě BIS odposlouchávat. „Odposlechy probíhají přes mobilní telefony. Já, jak víte, telefon mobilní ani jiný nemám, takže když se s těmito spolupracovníky bavím, tak jsem odposloucháván i já,“ zlobil se Zeman během rozhovoru, který poskytl Blesku v srpnu roku 2021.

    Petr Pavel se zatím odposlechů skrze telefony evidentně příliš neobává, mobily totiž používá hned dva, jak Blesk nedávno zjistil během návštěvy kanceláře nově zvoleného prezidenta v Hrzánském paláci. Skutečnost, že Pavlovi nejsou moderní technologie zcela cizí, dokazuje i přítomnost tabletu na pracovním stole, skrze který se může udržovat v obraze o dění ve světě či komunikovat prostřednictvím elektronické pošty.

    Prověřit ale Pavel hodlá hradní prostory, obává se, že by totiž v zákoutích kanceláří mohly být skryta odposlechová zařízení. „To znamená důkladná technická prohlídka. Pokud bych tam šel jenom na zdvořilostní setkání, tak s tím problém nemám. Ale pracovat v těch prostorách před důkladnou prohlídkou určitě nebudu,“ sdělil Blesku.

    Video  Petr Pavel pro Blesk: Ukrajina do EU i NATO i o osudu lidí z okolí Zemana  - Jakub Kopřiva
    Video se připravuje ...

  • 4.Vstřícný přístup k médiím

    Krokem, který přivítali zástupci nejspíše všech médií, bylo zveřejnění on-line diáře Petra Pavla. Novináři tedy získali transparentní náhled do plánovaných schůzek nově zvoleného prezidenta a nástroj, který ušetří čas nejen jim, ale i Pavlovým spolupracovníkům. Petr Pavel se obecně snaží směrem k médiím vystupovat vstřícně a otevřeně. „Slíbili jsme komunikační otevření Hradu a jdeme si za tím. I když tam tedy zatím ještě nesedíme, těšíme se na spolupráci,“ okomentovala tisková mluvčí Markéta Řeháková zpřístupnění programu nově zvoleného prezidenta.

    V tomto ohledu jde o skutečně významný obrat, jelikož dosluhující prezident Miloš Zeman proslul svou nevraživostí k novinářům, na které nezřídka slovně útočil. Zástupce médií častoval například označením „hyeny“ či podobnými výrazy s negativními konotacemi. Nejdále situace zašla asi během let 2017 a 2018. Při schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem například pronesl dnes už legendární bonmot: „Novinářů je moc, měli by se likvidovat.“  Na ten navázal v srpnu 2018, když před českými velvyslanci přirovnal novináře k vyhynulému ptačímu druhu. „Jsem přesvědčen, že inteligence českých novinářů je někdy na úrovni blbouna nejapného, což byl tvor žijící na Madagaskaru, ale byl právem vyhuben. České novináře se zatím vyhubit nepodařilo,“ pronesl na závěr setkání.

  • 5.Zahraniční návštěvy

    Končící prezident Miloš Zeman se během svého druhého funkčního období příliš nikam nepodíval. Sníženou frekvenci zahraničních návštěv pak suploval výjezdy po České republice. Nutné je však dodat, že tento stav nebyl způsoben pouze nižším počtem pozvánek od zahraničních státníků a koronavirovou pandemií, ale i zhoršeným zdravotním stavem prezidenta, který měl kvůli zavedení žaludeční sondy od lékařů zakázané cesty letadlem.

    Od Pavla se obecně očekává, že do zahraničí bude létat častěji. Vzhledem k tomu, že během působení v NATO nabral řadu kontaktů a vypiloval své jazykové znalosti, nebude mít pravděpodobně během schůzek se zahraničními státníky problém. Po inauguraci povede tradičně jeho první cesta na Slovensko, následně hodlá navštívit i Polsko. V plánu je i výprava na válkou zmítanou Ukrajinu, kterou hodlá zorganizovat společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Nad společnou cestou prý přemýšlela Čaputová i Pavel nezávisle na sobě již dříve. „Ve svém štábu se bavili o podobné věci, říkala, že to bylo trošku jako telepatie,“ uvedl Pavel.

    Video  Zákulisí štábu Petra Pavla: Zdeněk Svěrák políbil Evu Pavlovou a potěšila ho Čaputová  - Instagram Zuzany Čaputové
    Video se připravuje ...

  • 6.Směřování zahraniční politiky

    Není žádným tajemstvím, že před vypuknutím ruské invaze na Ukrajinu Miloš Zeman upínal svůj zrak, co se týče zahraničních vztahů, především směrem na východ. Končící prezident proslul svými výpravami do Ruska a Číny, kde v přátelském duchu jednal se svými protějšky Vladimirem Putinem a Si Ťin-Pchingem. Podle svých slov tak činil zejména kvůli ekonomickýcm zájmům České republiky. Ze slibovaných čínských investic toho však snad krom fotbalového klubu Slavia moc nezbylo, a jak dopadly ruské snahy, snad ani není třeba zmiňovat.

    Sám Zeman nakonec po ruském útoku na Ukrajinu uznal, že vztahy, které budoval s Vladimirem Putinem, byly „velkým omylem“. „Oni se ale ukázali býti blázny,“ uvedl začátkem května na adresu Rusů. S generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Číny Zemana ale stále pojí až přátelské pouto.

    S ohledem na předešlé působení Petra Pavla v NATO se dá očekávat, že na Hradě nastolí zcela jiný kurz zahraniční politiky, jehož hlavním rysem bude právě odklon od autoritářských mocností typu Číny. Tuto skutečnost ostatně již stihl naznačit telefonátem s prezidentkou Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen, čímž velmi nahněval představitele „říše středu“. Telefonicky rovněž kontaktoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který jej pozval na návštěvu do Kyjeva.

    Pavel prý zcela jistě nehodlá razit vlastní linii „hradní zahraniční politiky“. „Rozhodně není mým cílem dělat jakkoli samostatnou zahraniční politiku, protože především zahraniční politiku vnímám jako oblast, ve které bychom měli hovořit jedním jazykem,“ nechal se slyšet po setkání s předsedou vlády a šéfy Sněmovny a Senátu.

  • 7.Žádné „pyžámkové“ dny?

    Velkou část druhého funkčního období Miloš Zeman trávil i vlivem zdravotních komplikací uzavřený v prostorách zámku Lány, kde si podle svých slov čas od času užíval tzv. „pyžámkové dny“. „No, tak když jsem občas v Lánech a mám takzvaný pyžamový den, tak se cítím výborně,“ uvedl pro MF Dnes v roce 2019.

    V případě Petra Pavla asi nelze očekávat, že by si dopřával odpočinku v podobném stylu. Nově zvolený prezident totiž vyznává velmi aktivní životní styl, netrápí jej navíc závažné zdravotní potíže. Mimo pravidelného běhání rád chodí na túry nebo se věnuje své celoživotní vášni – motorkářství. Namísto pyžámka tedy ve chvílích určených pro relax nejspíš obleče kombinézu s chrániči či koženou bundu.

    Původně nebylo jisté, zda se svého největšího hobby nebude muset Pavel ve funkci prezidenta vzdát. Zajištění prezidentovy bezpečnosti při jízdě na motocyklu totiž není úplně jednoduché. Šéf Útvaru pro ochranu prezidenta ČR Martin Baláž pro Blesk naznačil, že patřičnou ochranu bude možné zajistit i v takto výjimečných situacích. „Co se týče jízdy chráněné osoby na motocyklu, příslušníci Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky jsou připraveni zajistit vysoký bezpečnostní standard i při této aktivitě,“ potvrdil pak Blesku mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán.

    Video  Zeman okomentoval zvolení Pavla: Prezidenta výsledek jeho nástupce překvapil  - CNN Prima News
    Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Babisova_drahota ( 5. února 2023 20:56 )

A tu kozu ještě ukradl.

roxin ( 5. února 2023 19:03 )

Máš pravdu NECHTĚLI, chtěli takového přesně jak pávek NEZNÁMÉHO A TVÁRNÉHO, až mu umetou cestičku a zinscenují kvičící a skandující davy na náměstích tak budou spolu KÁMOŠI zatím 5 let a pak se uvidí jak si budou rozumět a mohou to prodloužit!

Babisova_drahota ( 5. února 2023 15:25 )

Prostě asi nechtěli prezidentem prolhaného zloděje, který ani neumí česky.

roxin ( 5. února 2023 06:59 )

No když to je jeho pracovitost štvát koblihy tak to se tedy NEPŘEDŘE, někdo tomu říká pracovitost je tak zvyklý, ale až začne štvát rohlíky to bude potom jiná, to bude potom víc pištění jak na Václaváku a při každých mítincích!!!

denisz ( 5. února 2023 00:39 )

Ještě nejmenovaný prezident Pavel se rozjel ve velkém stylu, vtrhl se na politickou scénu jako řízená střela. Vzbuzoval dojem, že se s mim dá smířit, neboť sice není čitelný, je noblesní klidný a nemusíme se za něj stydět, což mnoha jeho voličům postačilo. Jen jsem se obával, co bude vyvádět a říkat,že není silným rozvážným státníkem se zkušenostmi v politice, silnou osobností, která se dokáže sama suverénně rozhodovat, která není spíše v závěsu některých zákulisních hráčů. Mluvil v perfektně naučených neurčitých frázích, podněty k hanobení protikandidáta, co ale říkalo málo o jeho postojích k různým politickým tématům. Začal hned silnými razantními stanovisky bez respektu a pokorou k úřadu prezidenta, ústavního standardního chování. Jakoby z jeho tvrdými hochy ze spolku „Pro bezpečnou budoucnost“ chtěli vše urychlit, na co se tak dlouho připravovali. Dal najevo, kam naši zemi povede a v čím zájmu, rezonujícím s Bruselem, USA s jejich NATO. Stal se nekompromisním nesoucitným poslem „správných“ prozápadních hodnot a postojů, pro eskalaci konfliktu na Ukrajině.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa