Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rizikoví prezidenti: Klaus sjezdoval, Zeman brázdil rybník ve člunu a… Pavel chce jezdit na mašině!

  • Autor: Tomáš Belica,Pavlína Horáková - 
    1. 2. 2023
    05:00

    Vítr ve vlasech, řev motoru a vůně benzinu. Čerstvě zvolený prezident Petr Pavel (61) je krom jiného vášnivý motorkář a v jízdách na silných strojích by rád pokračoval i v nové funkci. Jenže… povolí mu to vůbec jeho ochránci?

    První pořádnou motorku – Jawu 350 – si Pavel pořídil z peněz z brigády na vysoké škole. „Moc jsem si ji ale neužil. Asi po půl roce mě z ní sestřelil mladý kluk, který poprvé řídil auto. Motorka vzala za své. Pak jsem si dal chvíli pauzu, ale k motocyklům jsem se vrátil,“ zavzpomínal generál ve výslužbě v roce 2017 pro web Xman iDnes. Vášeň pro jednostopé stroje ho neopustila ani po šedesátce a chce ji dál pěstovat i jako nový prezident.

  • 1.Klaus zase lyžoval

    „Na tom se musíme ještě domluvit (s ochrannou službou – pozn. red.) právě. Já si myslím, že by to mohlo jít, protože pokud mohl prezident Klaus jezdit na lyžích po sjezdovkách, proč by nemohl prezident Pavel jezdit na motorce,“ optal se Pavel řečnicky v rozhovoru na Nově.

    Generál Petr Pavel odvolil v obci Černouček (27. 1. 2023) Generál Petr Pavel odvolil v obci Černouček (27. 1. 2023) | Facebook - Petr Pavel

  • 2.Přání vyslyší

    A jak se na jeho přání ochranná služba tváří? Z vyjádření Martina Baláže pro Blesk vyplývá, že by generálovo přání mohlo být splnitelné. To potvrzuje i mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán, podle nějž jsou policejní bodyguardi „připraveni se pružně přizpůsobit nejrůznějším přáním a potřebám“ chráněných osob.

    Co se týče jízdy chráněné osoby na motocyklu, příslušníci Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky jsou připraveni zajistit vysoký bezpečnostní standard i při této aktivitě,“ sdělil Blesku Bocán.

    Vášní nově zvoleného prezidenta Petra Pavla je jízda na motockylu Vášní nově zvoleného prezidenta Petra Pavla je jízda na motockylu | Reprofoto Facebook Generál Pavel

  • 3.V NATO to nešlo

    Pavel v rozhovoru pro Xman mluvil také o tom, že když v letech 2015 až 2018 šéfoval vojenskému výboru Severoatlantické aliance v Bruselu, jeho tehdejší ochrankáři mu cesty do práce na jednostopém stroji zatrhli.

    „Bylo by to fajn, ušetřilo by to spoustu času. Můj ochranný tým je ale velmi přísný, vůbec to bohužel nepřipadá v úvahu,“ řekl. Ovšem v jeho volnu tomu bylo jinak. Pavel tak mohl polykat po Evropě kilometry na motorce.

    Generál Petr Pavel je znám svou láskou k motorkám Generál Petr Pavel je znám svou láskou k motorkám | FB Petr Pavel

  • 4.Motorkář Pavel

    • Začínal na mopedu, pak přesedlal na Jawu 350. Vystřídal několik značek (Suzuki, Yamaha, Honda) a skončil u BMW R1200 GS. Motorku – bavoráka původně odmítal, protože mu přišla moc „bafuňářská“. Později uznal, že je to velmi univerzální stroj.
    • Nejdelší Pavlova jízda byla z Olomouce do Londýna, kolem 1500 kilometrů na stroji Yamaha TDM 900. Pavel vzpomínal, že při této cestě si potvrdil, že usnout se dá i při řízení motocyklu.
    • Se svou Jawou měl nehodu, když ho srazil mladý řidič. Další karambol zažil při jedné z cest z Belgie do Lucemburska. Spolucestujím byla jeho manželka Eva (58), která si při nehodě natrhla sval na pravém lýtku a na nějaký čas s motorkami skončila.
    • Také Pavlův otec Josef měl motorku, od mašin prý ale svého syna odrazoval.

    Vášní nově zvoleného prezidenta Petra Pavla je jízda na motockylu Vášní nově zvoleného prezidenta Petra Pavla je jízda na motockylu | Reprofoto Facebook Generál Pavel

  • 5.Baláž: Jak na aktivního prezidenta?

    Kvůli problémům s nohama byl současný prezident Miloš Zeman (78) odkázán nejdříve na hůlku, později přesedlal na invalidní vozík. Rád ale trávil svou dovolenou na nafukovacím člunu na rybníku v Novém Veselí. A při tom Zemana vždy ochranka doprovázela.

    Nová hlava státu však vyznává velmi aktivní životní styl. Pavel například jezdí na paddleboardu. A také vyráží běhat. „Pokud kandidát, nebo vítěz bude chtít chodit běhat, budou naši policisté běhat také,“ řekl ještě před 2. kolem voleb šéf hradních ochránců Martin Baláž v Epicentru Blesku.

    Hlava státu se také může vypravit s přáteli na pivo. „Samozřejmě může, je to prezident. A musíme i na takovém místě zajistit jeho bezpečnost,“ dodal Baláž. Existují však situace, kdy hlavní slovo mají bodyguardi. „Pokud vyhodnotíme, že riziko je reálné, chráněná osoba dostane od nás instrukce a je to potom na domluvě, že to uděláme úplně jinak,“ dodal Baláž.

    Video  Petr Pavel dostal koloběžku  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

     

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Honza Novotný ( 6. července 2023 05:02 )

Sedí na tom jak Fantomas.

Jediné co má, tak kníra a zajíkavost.

Putin, to je aspnoň frajer, ten je za svůj národ a ne za cizáky.

Novák Vladislav ( 2. března 2023 16:29 )

V článku není zmíněn Zeman na lyžích! Názor, že Zemana z pravé strany podpírá kovová opora se nezakládá na pravdě. Podle mě je Zeman zachycen v okamžiku, kdy po projetí cíle Jizerské padesátky si dal ještě nějaký ten kilometr navíc a ochranka za ním je již naprosto vyčerpaná.

roxin ( 1. února 2023 17:00 )

Ty ji mas asi koralkovou tu hbatu myslim, že?

roxin ( 1. února 2023 16:57 )

Ty mas cirhozu, to je asi z chlastu ne hadraku?

roxin ( 1. února 2023 16:55 )

A co je ti potom chces mu pridat?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa