Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel ukázal Blesku svou kancelář: Kouká Zemanovi do oken! Nechybí dva mobily, tablet ani kalamář

Autor: Rostislav Fridrich - 
3. února 2023
05:00

Do kanceláře nově zvoleného prezidenta Petra Pavla (61) nahlédl Blesk. Ten momentálně »úřaduje« v Hrzánském paláci na dohled Pražského hradu. A co všechno potřebuje budoucí hlava státu k úřadování? Kalamář, dva mobily a stohy dokumentů.

Na první pohled působí obsah Pavlova stolu organizovaně. Skoro jako kdyby byl rozdělen na specifické sektory, stejně jako ve slavné scénce o Leffinqwellově-Bronštajnově psacím stolu z filmu Jak básníci přicházejí o iluze. Jedinou výtku by mohl Zdeněk Svěrák (86), který ve snímku ztvárnil vědeckého pracovníka Ústavu duševní hygieny, spatřovat v určité »předimenzovanosti« pravé spodní části stolu.

Samotný dřevěný stůl je dostatečně prostorný, aby pojal vše potřebné, co nový prezident k úřadování potřebuje. Pro štěstí, ochranu, zdraví a dobré věci má Pavel na stole tříkrálové požehnání K + M + B + 2023. V kanceláři nově zvoleného prezidenta nesmí chybět velký státní znak České republiky. Na podepisování dokumentů či psaní korespondence má Pavel k dispozici luxusní kalamář.

Pavel je zvoleným prezidentem ani ne týden, ale už mu chodí spousta dopisů. Na stole má tak pořádný štos obálek. Vedle korespondence se už na stole hromadí také řada nejrůznějších dokumentů a podkladů.

Většina lidí používá jeden mobil. Když se ale někdo stane prezidentem, další telefon navíc se evidentně hodí. Pavel potřebuje být neustále v obraze, aby věděl, co se děje. Ke čtení novinek ze světa i z domova může používat i tablet, který má hned před sebou. Pro případ, že by hlava státu potřebovala doplnit cukr, je na stole připraven bonbon. Pokud by selhala moderní technika, své myšlenky a postřehy může Pavel zaznamenat do připraveného notýsku.

Nechybí ani hnědá příruční taška na osobní věci, kterou s sebou Pavel často nosí. Během jednání se svým týmem v průběhu kampaně s ní byl mnohokrát viděn. Na tašce leží prezidentské klíče, na nichž je vidět i přívěsek ve tvaru náboje.

Video  Petr Pavel pro Blesk: Ukrajina do EU i NATO i o osudu lidí z okolí Zemana  - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

Další generál

Pavel už si vybral i svého náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky. Stane se jím brigádní generál Radek Hasala (54). Podle Pavlovy mluvčí Markéty Řehákové panuje na jeho jmenování shoda jak s ministryní obrany Janou Černochovou (49, ODS), tak náčelníkem Generálního štábu armády Karlem Řehkou (48). Hasala působil jako šéf Velitelství výcviku - Vojenské akademie ve Vyškově. Dříve také absolvoval zahraniční mise v Afghánistánu a v Mali.

Účes à la Clooney

Na instagramu vzpomínal nově zvolený prezident i na návštěvu holiče. Řekl, že preferuje sestřih spíše na »ježka«, ale že jeho žena to příliš neoceňovala. „Já jsem celý život chodil na krátko stříhaný, to je mi nejsympatičtější… Když jsem šel k holičce, tak jí žena poslala obrázek George Clooneyho a říká: Asi takhle,“ vyprávěl Pavel.

Řešil audit i ochranku

Pavel měl včera na programu další setkání. Sešel se se šéfem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslavem Kalou (59), se kterým řešil případný audit na Pražském hradě. Podle Kaly ale není reálné, aby se kontrola stihla ještě před Pavlovou inaugurací. Celý proces je totiž záležitostí řady měsíců.

Dalším pánem »na holení« byl policejní prezident Martin Vondrášek (49). S tím Pavel probíral i otázku Útvaru na ochranu prezidenta. K tomu měl Pavel několik výhrad. Uvedl, že k části útvaru necítí důvěru. „Častokrát nerespektoval základní pravidla pro výkon ochrany, docházelo k únikům informací,“ řekl Pavel. S Vondráškem se bavili i o bezpečnostních kontrolách při vstupu na Pražský hrad. O jejich případném zrušení bude jasno až v dubnu po analýze rizik.

Neposlouchá někdo?

Po svém nástupu na Hrad chce Pavel také prověřit prostory na Hradě. Obává se totiž odposlechů. „To znamená důkladná technická prohlídka. Pokud bych tam šel jenom na zdvořilostní setkání, tak s tím problém nemám. Ale pracovat v těch prostorách před důkladnou prohlídkou určitě nebudu,“ řekla nově zvolená hlava státu.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Levsalonu ( 5. února 2023 13:54 )

Zdá se, že se nemůže dočkat, až zasedne na pomyslný trůn. Ještě není oficiálně prezident a chová se jak ředitel Zeměkoule. Obávám se, že lepší to nebude. Další idiotský prezident, jen v bledězelené.

JaNat ( 5. února 2023 01:29 )

Jste mě rozesmál, jen pro info: to je přísloví. A už jsem vám jednou psala, nestarejte se o mě.

JaNat ( 3. února 2023 18:39 )

- šs -

JaNat ( 3. února 2023 18:28 )

Věřit může člověk v Boha, ale spolehnout se musí sám na sebe.

jdi-se-bodnout ( 3. února 2023 14:34 )

Také nosím dva mobily.
Tvrdá rána pro koblihy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa