Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Marek Vyprchal.“ Babiš na svém účtu stále dostává vzkazy. Do kdy bude konto aktivní?

Autor: Nikola Forejtová - 
2. února 2023
05:00

Prezidentské volby skončily, dozvuky lítého boje o Hrad ale budeme v Česku ještě pár měsíců cítit. Kromě toho, že nová hlava státu ještě oficiálně nenastoupila do úřadu, se řeší i důsledky voleb pro neúspěšné kandidáty. A vyřešené ještě není ani financování kampaně. Volební účty kandidátů jsou stále otevřené, a dokonce do nich nadále proudí peníze a hanlivé vzkazy. Trend zasílat kandidátům nelichotivé vzkazy pak může ještě nějakou dobu pokračovat, jak si ověřily Blesk Zprávy. 

„Je to podvodník,“ ulevuje si uživatel Tomáš na transparentním účtu Andreje Babiše (ANO). Tomáš poslal několik dalších podobných vzkazů společně s jednou setinou haléře. A není sám. Podobně aktivní je i uživatelka Marie, která v posledních dnech rovněž zaslala několik podobných částek se vzkazy pro tohoto neúspěšného kandidáta. „Bezkonkurenčně chronický lháři, nebezpečný manipulátore, takhle naivně lhát, tomu nelze se nesmát,“ píše a očividně chytla básnickou hodinku. „Zhasla světla, ztichl sál, koukej mazat, kráčej dál.“

Vzkazy Babišovi i Pavlovi

Odpůrci Babiše to prostě s koncem voleb nevzdali a rozhodli se vyjádřit svůj názor na této netradiční „komunikační“ platformě. Vzkazy posílají jak na účet, který je zveřejněn na stránkách Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, tak i na účtu hnutí ANO, ze kterého se kampaň financuje. Tyto příspěvky jsou pak nové a dochází na účet i několik dní po vyhlášení výsledků voleb. Uživatelé ve svých vzkazech rovněž potvrzují, že je posílali až po druhém kole. 

Některé zprávy míří na to, že by mohl být Babiš jisté hospodářské zvíře, jiné jsou veskrze ironické, krátké a úderné. „Marek Vyprchal,“ vzkazuje tak například uživatel Jan, čímž naráží na hlavního marketéra Babiš Marka Prchala. Ironií osudu je, že ve středu odpoledne do redakcí doputovala zpráva, že Prchal opravdu „Vyprchal“ a u Babiše skončil, jak informoval server Info.cz. 

Vzkazy odpůrců pokračují. Babišův účet nadále plní nadávky a urážky. Vzkazy odpůrců pokračují. Babišův účet nadále plní nadávky a urážky. | Reprofoto

Vzkazy odpůrců pokračují. Babišův účet nadále plní nadávky a urážky. Vzkazy odpůrců pokračují. Babišův účet nadále plní nadávky a urážky. | Reprofoto

Hanlivé vzkazy pak neputují jen na účet Andreje Babiše. Požehnaně jich zde má i generál Petr Pavel, který složí prezidentský slib 9. března 2023. Často odpůrci naráželi na jeho profesní minulost. „Pánové Pezl, Nekvasil, Šedivý, Štefka, Picek jsou páni generálové. Jen Vy jste soudruh generál.“ 

Co se týče těchto drobných „darů“, za hnutí ANO všechny putují do státního rozpočtu, jak upozorňují na svých stránkách. Na konci ledna tak například odešla platba ve výši 3 korun – tedy částka nasbíraná z prostředků u hanlivých vzkazů. Peníze, které zaslali naopak příznivci, byly navráceny. ANO totiž Babiše sponzorovalo ze svých peněz a dobře míněné dary s vděkem vracelo.

Samotný Andrej Babiš (ANO) se pak odmlčel. Avizoval, že si nyní dá pořádnou dávku odpočinku a možná se načas uklidí do ústraní.  Mluvit začne až po 8. únoru, kdy se sejde předsednictvo ANO a bude diskutovat o tom, co jim vlastně prezidentské volby přinesly a jak se postaví k již třetí volební porážce Babiše. 

Video  Babiš: Chodí mi výhrůžky smrtí, ruším kontaktní kampaň.  - ČTK
Video se připravuje ...

Účet bude aktivní ještě měsíce

Blesk Zprávy již dříve informovaly o tom, že nevyčerpané prostředky všech kandidátů poputují z transparentních účtů na veřejně prospěšné účely. Nicméně tento krok je až zcela poslední. Mezitím uběhne spousta měsíců a probdí se mnoho dní a nocí nad účty za pronájmy, propagaci apod. Účty jsou tak stále otevřené, stále z nich mohou odcházet peníze a stále tam peníze mohou i přicházet. 

„Z hlediska darů nové peníze na účet přicházet mohou, kandidáti je ovšem nemohou využít k financování výdajů kampaně. Mohou je vrátit popř. nechat na účtu a jako součást zůstatku volebního účtu v daných termínech převést na veřejně prospěšné účely. Co se týká darů, je možné využít pouze ty dary od dárců, kteří byli zveřejněni 3 dny před volbami,“ informuje Blesk Zprávy předseda Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí František Sivera. 

„Výdaje budou kandidáti hradit až do chvíle, kdy uzavřou svoje účetnictví a zprávu o financování volební kampaně ( tzn. nejpozději do 90 dnů od vyhlášení voleb),“ doplňuje také Sivera pro Blesk Zprávy a připomíná lhůty, které úřad vypsal na svých stránkách.

Z nich se tak můžeme dozvědět, že výdaje na kampaň registrované třetí osoby zveřejňují do 10. února 2023. Zprávu o financování musí zaslat úřadu a také ji musí zveřejnit na svých stránkách do 2. května 2023. A až 29. září uplyne lhůta, dokdy musí být prostředky zaslány na veřejně prospěšné účely. Až poté bude účet zrušen. 

Na transparentních účtech můžeme nyní pozorovat odliv peněz na zákonem povolené účely. Až do 31. července kandidáti nesmí peníze využít na nic jiného, než na výdaje za kampaň. Prostředky také mohou kandidáti využít na zaplacení případných pokut za nedodržení některých závazků. Výběr a platby se pak zaznamenávají v účetnictví. Třeba u generála Petra Pavla najdeme i statisícové položky za různorodou propagaci. 

Loseři už skládají účty

Jak už bylo zmíněno, nyní čeká týmy jednotlivých kandidátů skládání účtů. Úřadu musí dodat podrobnou zprávu o výdajích i příjmech. Někteří už tak dokonce učinili a předložili první nástřely. Mezi nimi je třeba Alena Vitásková, Lumír Láska či Pavel Trávníček, kteří se ani neprobojovali do samotných voleb. Z prezidentských kandidátů pak zprávu předložili Tomáš Zima a Karel Diviš, úřad je ale zatím nezkontroloval. 

„Za nezveřejnění zprávy může být udělena sankce 10 000 až 100 000 Kč,“ doplňuje pro Blesk Zprávy Sivera. 

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

bersimalinecka ( 9. března 2023 09:38 )

už jsem ji našla

bersimalinecka ( 9. března 2023 09:11 )

no samo pokrytci.K Babišovi diskuse je ale k surikatě Pekarové ne???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa