Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mágové v pozadí kampaní Pavla a Babiše: Kdo je Vořechovský, Bartha nebo Řeháková?

  • Autor: ČTK,swp - 
    Aktualizováno -
    18. 1. 2023
    15:33
    18. 1. 2023
    05:00

    Prezidentští kandidáti jim vděčí za svůj úspěch. Kampaně Andreje Babiše (ANO) i Petra Pavla by zdaleka nebyly tak výrazné, kdyby za nimi nestáli jejich blízcí spolupracovníci. Kdo jsou lidé v pozadí těchto kampaní, které by si Babiš i Pavel později chtěli vzít s sebou na Hrad? 

  • 1.Babiš - Tünde Bartha (46)

    Babiš o své dlouholeté spolupracovnici hovoří jako o potenciální vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR). Bartha pracovala s Babišem už v době, kdy byl od ledna 2014 do května 2017 ministrem financí, tehdy byla vedoucí jeho kabinetu. V prosinci 2017 si ji po jmenování premiérem vzal Babiš s sebou na Úřad vlády. Nejprve působila jako ředitelka odboru kabinetu předsedy vlády, po jmenování Babišovy koaliční vlády v červnu 2018 a odchodu Radka Augustina z funkce byla pověřena řízením Úřadu vlády. Odešla s demisí Babišova kabinetu po volbách 2021.

    Narodila se v Královském Chlmci na východním Slovensku kousek od hranic s Ukrajinou maďarským rodičům. Maturovala v Košicích, absolvovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (2001), mezi roky 1998 a 1999 studovala i na budapešťské Univerzitě Loránda Eötvöse. Po škole působila jako ředitelka cestovní kanceláře Mary Travel Agency, založila si také agenturu, vozící maďarské turisty do Prahy. V letech 2010 až 2014 byla ředitelkou kanceláře a tajemnicí majitele společnosti BXR Partner Zdeňka Bakaly, předtím působila u jeho maďarského společníka Petera Kadase. Před příchodem k Babišovi byla krátce projektovou manažerkou startupového inkubátoru Creative Dock.

    „Tünde je moje pravá ruka a trávíme spolu skoro celý pracovní den. Už jen to, že Tünde se mnou dokáže držet krok a ještě jí zbývá energie se se mnou hádat, vám napoví, jak je to ostrá ženská. A moc se jí omlouvám, protože když něco nefunguje, jsem na ni zlej. Ale mám ji rád a ona ví, že jsem z jiné planety,“ napsal o ní Babiš v červnu 2019 na facebooku. „Pokaždé, i Donaldu Trumpovi, mě představoval jako svoji pravou ruku. Neřekl ani moje jméno, ani moje funkce. My jsme oba upřímní a možná i emočnější. Máme spolu po těch letech nějaký vztah, ale neřekla bych, že je to závislost. Naučili jsme se spolu velmi dobře pracovat,“ řekla pak Bartha v prosinci 2021 Blesku.

    Babišova pravá ruka Tünde Bartha během rozhovoru pro Blesk Babišova pravá ruka Tünde Bartha během rozhovoru pro Blesk | Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC

  • 2.Babiš - Vladimír Vořechovský (45)

    Téměř deset let se ve službách Andreje Babiše věnuje komunikaci s médii - nejprve v Agrofertu, od roku 2015 v hnutí ANO, byl také vedoucím odboru komunikace Úřadu vlády a mluvčím Babišova kabinetu. Nyní mluví za Babišovu prezidentskou kampaň a podle Babišova vyjádření by se pravděpodobně stal i jeho mluvčím na Pražském hradě. „My vlastně ani mluvčí nemáme. Máme Vláďu Vořechovského, který dělá s médii. My jsme takový malý tým,“ prohlásil Andrej Babiš loni v listopadu.

    Vořechovský pochází z Tábora, kde maturoval na česko-francouzském gymnáziu. Po jazykové škole absolvoval mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy (2006). Začínal jako redaktor zpravodajského webu iDNES.cz (1999 až 2002), poté devět let pracoval v televizi Nova, odkud v roce 2011 zamířil z pozice editora večerních zpráv do agentury Comunica, kde byl dva roky ředitelem PR. V roce 2013 nastoupil jako PR a marketingový manažer do Agrofertu, mezi roky 2015 a 2019 vedl komunikaci hnutí ANO, od dubna 2019 do prosince 2021 byl za Babiše i mluvčím vlády.

    „Hlavním mužem v zákulisí hnutí je někdejší PR manažer Agrofertu, kterého si Babiš před lety přetáhl 'o dům dál' do hnutí, Vladimír Vořechovský. Školí kandidáty, natáčí videa, v hnutí na něho hodně dají, když někdo přijde s nějakým kreativním nápadem, napsala o něm v září 2016 MF DNES.

  • 3.Pavel - Jana Vohralíková (59)

    Od září 2019 působí jako vedoucí Kanceláře Senátu, začátkem letošního roku oznámila, že z funkce odejde ke konci února. V případě zvolení Petra Pavla prezidentem by se stala vedoucí KPR. Po oznámení jejího možného angažmá na Pražském hradě se v médiích objevila kritika některých kroků Vohralíkové jako kancléřky horní komory. Mimo jiné se psalo o vlně odchodů zaměstnanců nebo podezření na netransparentní zadávání zakázek. „Na tyto i jiné výtky jsem odpovídala příslušným orgánům Kanceláře Senátu: organizačnímu výboru a stálé komisi pro práci Kanceláře Senátu, žádný z orgánů neshledal mé pochybení. A myslím, že na současném výkonu Kanceláře Senátu je to i vidět,“ řekla k tomu Vohralíková Hospodářským novinám.

    Vohralíková pochází z rodiny pronásledované komunisty, její otec byl v 50. letech odsouzen na 11 let za špionáž. Po maturitě na pražském Gymnáziu na Vítězné pláni vystudovala Stavební fakultu České vysokého učení technického (1985). Pracovala jako projektantka, první polovinu 90. let strávila na mateřské dovolené, po které nastoupila do křesťanské mládežnické organizace YMCA jako její generální sekretářka (1997 až 2002). V roce 2002 se stala zastupitelkou Prahy za stranu Evropští demokraté, kterou po odchodu z ODS založil někdejší pražský primátor Jan Kasl.

    Poté pracovala na ministerstvu informatiky (i jako ekonomická náměstkyně v letech 2004 až 2006) a ministerstvu kultury (vrchní ředitelka v letech 2007 až 2009), působila také na Úřadu vlády jako náměstkyně ministra pro legislativu nebo vedoucí týmu poradců premiéra Jana Fischera (2009 až 2010). Poté pracovala čtyři roky v IT společnosti Anect, kde jako členka představenstva odpovídala za ekonomiku a lidské zdroje, před příchodem do Senátu byla v letech 2014 až 2019 kvestorkou České zemědělské univerzity.

    Vohralíková se dlouhodobě věnuje i obecně prospěšným aktivitám. Je mimo jiné zakládající členkou Asociace manažerů neziskových organizací, stála také u zrodu České rady dětí a mládeže, kterou několik let vedla.

  • 4.Pavel - Markéta Řeháková

    Manažerka komunikace prezidentské kampaně Petra Pavla, v případě jeho vítězství se stane mluvčí na Pražském hradě. S prezidentským kandidátem spolupracuje od května 2022, kdy nastoupila do týmu jeho projektu Spolu silnější. Předtím od října 2021 pracovala jako bezpečnostní analytička ve společnosti Semantic Visions, která se zaměřuje na oblast detekce rizik na internetu a například radila vládě v boji s covidovými dezinformacemi.

    Vystudovala bakalářské obory mediální studia a žurnalistika a evropská studia na Masarykově univerzitě v Brně (2018), poté absolvovala bezpečnostní studia na Birminghamské univerzitě ve Velké Británii (2020). Mezi roky 2018 a 2021 pracovala pro vydavatelství Economia, mimo jiné jako korespondentka z Británie, poslední rok pak jako reportérka se zaměřením na politiku a bezpečnostní otázky.

  • 5.Pavel - Pavla Nýdrle (39)

    Vedoucí kampaně Petra Pavla, pracuje pro něj od loňského srpna. Ve volebním štábu působí i její manžel Michal Nýdrle, někdejší majitel úspěšné agentury zaměřené na digitální komunikaci a reklamu Kindred. „Nejsem politický marketér a dlouhodobě v politickém marketingu neplánuju zůstat, jen to beru jako takové své osobní poslání,“ řekla minulý týden Pavla Nýdrle v rozhovoru pro Deník N.

    Absolvovala mezinárodní obchod na Vysoké škole ekonomické (2007), kde získala i doktorát (Ph.D., 2013), studovala také na Univerzitě v Antverpách a na Staffordshirské univerzitě ve Velké Británii. Reklamě a marketingu se věnuje už od studií, působila v agenturách Fabrika, Praha Digital a Young & Rubicam. Koncem roku 2012 nastoupila do agentury svého budoucího manžela, kde v dubnu 2014 převzala její výkonné řízení, zatímco Michal Nýdrle se věnoval rozvoji rodící se skupiny. Tu v roce 2018 za stovky milionů korun koupila nadnárodní původně francouzská společnost Publicis Groupe.

    Po prodeji ještě pracovala pro Publicis, na podzim 2020 pak spolu s manželem a dvěma malými dětmi vyrazili na cestu kolem světa na plachetnici, původně plánovanou na více než dva roky. Plavba ale nakonec skončila předčasně loni na jaře poté, co se lodi zlomil stěžeň.

    Prezidentské volby 2023: Petr Pavel během tiskové konference (14. 1. 2023) Prezidentské volby 2023: Petr Pavel během tiskové konference (14. 1. 2023) | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

nespokojeny ( 18. ledna 2023 21:14 )

Až se zveřejní ti skuteční mágové v pozadí budeme valit oči.
Generál nemá v politice co dělat. viz. vzpomínka na Pinocheta.

verka1 ( 18. ledna 2023 13:56 )

Vyhlásit válku
Vyvolat nebo vyprovokovat válku
Záleží na slovech

verka1 ( 18. ledna 2023 13:53 )

Však brňaci nechtěli Nerudovou za prezidentku. Staví s manželem nějaký dům v Brně.

verka1 ( 18. ledna 2023 13:51 )

Pavel vybombarduje nasi zemi, tedy rozkrade. Všichni kradou, lžou.
Náš stát logicky by nevyhlásit někomu válku. Nejsme válečníci. To většinou válčí rusáci, Američani.
My jsme jenom spojenci.

housenkaa ( 18. ledna 2023 11:31 )

Pro peníze vše - k Babišovi přešla od Bakaly, pokud vám to něco říká

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa