Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

10 otázek a odpovědí: Co mají Češi čekat před 2. kolem a jak hlasy poražených zamíchají výsledkem?

  • Autor: David Polák,swp - 
    17. 1. 2023
    05:00

    Zbývá už jenom 11 dní! Pak se lidé opět vydají k urnám a vyberou definitivně nového prezidenta. Bude to Petr Pavel (61)? Nebo Andrej Babiš (68, ANO)? Blesk přináší 10 otázek a odpovědí, co Česko čeká v následujících dnech za kampaň, ke komu se přelijí hlasy či co může oběma adeptům vyhrát či prohrát volby.

  • 1.1. Co lze očekávat v kampani před druhým kolem?

    Čas před druhým kolem bude hlavně bojem o nerozhodnuté voliče i o ty přicházející od neúspěšných kandidátů. A také o vzajemném vymezování se.

    „Následující kampaň bude postavena na tvrdém porovnávání názorů a postojů z minulosti, co kdo kdy řekl, kdo koho podporuje, s kým se setkává apod.,“ myslí si politolog Jan Kubáček s tím, že kandidáti proto budou jezdit po celém Česku. „Zajedou do nejvíce těsných krajů či nerozhodnutých lokalit. Bude to ještě hodně kontaktní kampaň,“ předpokládá.

  • 2.2. Jaká témata budou dominovat?

    Podle Kubáčka se bude vše točit hlavně o souboji „vládního a opozičního“ kandidáta, protože tak to bude chtít vykreslit Babiš. „Budou se řešit hlavně sociální a ekonomická témata. Ta nyní veřejnost extrémně pálí a dá se očekávat, že se proto povede srovnávací kampaň s kroky vlády,“ potvrzuje jeho slova politolog Stanislav Balík. Ten je ale přesvědčen, že Babiš pojede také válečnou notu. „Petra Pavla bude vykreslovat jako válečného štváče a sebe jako mírotvůrce,“ říká Balík.

  • 3.3. Ovlivní volby nerozhodnutí voliči?

    „Oba účastníci druhého kola budou chtít aspoň nějaké procento nerozhodnutých voličů. Výsledek byl totiž celkem těsný, takže vítěze může určit každý hlas,“ uvedl Stanislav Balík s tím, že pro oba tu ale bude těžké někoho z nich urvat.

    „Pokud se někdo nerozhodl už v prvním kole, tak získat ho v tom druhém, zvláště když nemůže slíbit nic konkrétního, to bude velmi složité,“ vysvětluje politolog.

  • 4.4. Jak moc se bude Pavel s Babišem přetahovat o voliče ostatních kandidátů?

    Neúspěšní kandidáti Danuše Nerudová (44), Pavel Fischer (57), Marek Hilšer (46) a Karel Diviš (46) vyjádřili generálovi podporu. Dohromady tu leží možných 1,3 milionu hlasů.

    Jejich hlasy nemá ale Pavel vůbec jisté. Lidé se totiž moc neřídí, kdo jim koho doporučí, ale jak jim je kandidát sympatický. Babiš tak může některé voliče urvat, proto se o ně povede nelítostný boj,“ vysvětluje Kubáček. Ten ale dodává, že některé Čechy tento střet může spíše znechutit, a proto radši zůstanou doma a nehodí to ani jednomu.

    Video  Prezidentské volby 2023: Petr Pavel pro Blesk po prvním kole  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 5.5. Má šéf ANO jisté hlasy Jaroslava Bašty?

    Hnutí SPD, které je ve Sněmovně opoziční stranou, se zatím nevyjádřilo, koho ve druhém kole podpoří. Poslanec SPD Jaroslav Bašta (74) přitom získal v 1. kole necelých 249 tisíc hlasů, které by se Babišovi velmi hodily.

    Tyto hlasy určitě nepůjdou automaticky k Andreji Babišovi. SPD i jeho voliči mají s expremiérem základní problém kvůli Babišově roli při řešení covidové epidemie a některých dalších témat,“ vysvětluje Balík.

    A může s nimi nějak počítat Pavel? Podle politologa je to, že by tito voliči většinou s vyhraněným názorem na politiku vlády, covidu a ruskou agresi podporovali právě generála, velmi nepravděpodobné.

    Video  Zeman: Nechodit do televizních debat je hrubá chyba  - Mall TV, Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 6.6. Budou se oba kandidáti účastnit debat?

    Před prvním kolem se dva postupující kandidáti setkali jenom jednou, a to den před patečním otevřením volebních místností. Expremiér totiž pozvání do diskusí odmítal.

    „Petr Pavel se žádné debatě určitě vyhýbat nebude, zatímco Andrej Babiš asi ano. Neočekávám, že všude dorazí,“ je přesvědčen politolog Kubáček. Ten to ale považuje za chybu, protože každé vystoupení může někoho ovlivnit.

    Babiš i Pavel přitom slíbili účast v superdebatě Blesku - prvním souboji titánů před 2. kolem boje o Hrad. Odehraje se v předvolebním studiu Blesku ve čtvrtek od 9:30, živě ji budeme přenášet na Blesk.cz a moderovat opět bude Vera Renovica, stejně jako v případě superdebaty před 1. kolem, ze které se tehdy Babiš omluvil.

  • 7.7. Dá se očekávat negativní kampaň?

    Jak Babiš, tak i Pavel oznámili při vyhlašování výsledků prvního kola, že očekávají nějaké fauly a negativní útoky od toho druhého.

    „Viděli jsme negativní útoky v roce 2013 i 2018, a že to bylo něco, co na některé voliče zabralo. To znamená, že musíme očekávat, že něco se ve veřejném prostoru určitě objeví,“ myslí si politolog Balík.

    Video  Tisková konference Andreje Babiše po prvním kole prezidentských voleb  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 8.8. Pro koho je výhodná vysoká volební účast?

    Volební účast v prvním kole byla 68,24 procenta, před pěti lety to bylo necelých 62 procent. „Otázka je, jestli je tam ještě nějaký potenciál, protože jsme se dostali na nejvyšší volební účast od roku 1998,“ myslí si politolog Balík. Ten také dodává, že pokud Pavel zabojuje a dostane sve voliče do druhého kola, tak mu může vysoká volební účast hrát do karet.

    Video  Politoložka Vladimíra Dvořáková ve volebním studiu Blesku. 
    Video se připravuje ...

  • 9.9. Co může prohrát volby Andreji Babišovi?

    Každý kandidát má své mantinely, a pokud je překročí, může se to projevit na volebním výsledku.

    „Pokud se Andrej Babiš rozhodne nebýt umírněným kandidátem, jak avizoval, a nezvládne své emoce, tak mu to může mnoho voličů odradit. Na každé jedné osobě záleží. Pokud nezvládne ukočírovat nervy, tak může vypadat ublíženě a arogantně. A právě aroganci český volič naprosto nesnáší,“ mysli si Kubáček.

  • 10.10. Co může prohrát volby Petru Pavlovi?

    Téma, které může generálovi zlomit vaz, je podle politologa ekonomika. „Sám generál totiž v několika debatách řekl, že v této parketě není tolik silný, a Andrej Babiš bude tuhle kartu chtít hrát. Pro Petra Pavla to znamená, že se musí velmi rychle etablovat a říkat své argumenty mnohem konkrétněji a srozumitelněji než v prvním kole,“ je přesvědčen Kubáček.

    21:18
    29. 1. 2023

    Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

    20:57
    29. 1. 2023

    Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

    20:51
    29. 1. 2023

    Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

    Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

    Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

JaNat ( 17. ledna 2023 13:42 )

O Babišovi už víme skoro všechno, snad jen nevíme kdy měl naposledy zaražený prdy, Je to tak? Ten je prošpikovaný ze všech stran. O Pavlovi víme jen to co nám sám řekne a ještě s úsměvem dodá: Na mě nenajde nikdo něco co by mě dělalo vydiratelným. To zní jakoby za svoji minulostí řádně uklidil.

JaNat ( 17. ledna 2023 13:40 )

Voják nemá zábrany střílet od vlastních lidí pokud k tomu dostane příkaz! Mějte to na vědomí.

JaNat ( 17. ledna 2023 13:39 )

Pavel je stejná sorta jako Biden, má v hlavě jen zbrojeni a válku. Poskok NATO. Naprostá drzost a nehoráznost, že si tenhle sebestředný narcis dovoluje kandidovat na prezidenta republiky. Ruské okupace jsme se zbavili po 20 letech, té co přijde ze západu se nezbavíe nikdy, viz Německo.

EconEcon ( 17. ledna 2023 13:34 )

Nepotřebuji. Babiše jsem zažil ve vládě a vím, o co mu šlo a i nadále jde. A jestli vy jste stála - jako pracovnice - za kýbl hnoje - je to jen váš problém. Ať vám vrátí školné, když jste na úřadě práce.

Tom Zach ( 17. ledna 2023 13:30 )

Myslíte, že Babiš by to nezabetonoval? Asi jako Zeman! Snad záleží na voličích. Nejsme v Rusku! Jako teď, voliči si dobrovolně vybrali ty to dva, nikdo je k tomu nenutil! Takže za pět let, tam může být někdo jiný!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa