Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavel popsal chvíle po zvolení: „Co budeme dělat,“ ptala se manželka. A za Babišem by Čaputová nejela

  • Autor: vja,amb,simao,ČTK - 
    Aktualizováno -
    29. 1. 2023
    20:44
    29. 1. 2023
    12:00

    Hostem pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byl dnes vítěz prezidentských voleb Petr Pavel. Pro diváky pohovořil o nejkrásnějších momentech ze štábu, plánech do dalších týdnů i situaci ohledně války na Ukrajině. Pavel v neděli vystoupil vedle toho i v dalších rozhovorech - v Otázkách Václava Moravce a také na Nově, kde zmínil svou manželku Evu či motorku.

  • 1.O manželce i motorce

    „Oslavování a radosti nebylo zas tolik. Šel jsem z ruky do ruky, z kamery do kamery. Kromě pocitu uspokojení z dovršení práce týmu jsem začal více cítit břímě odpovědnosti,“ popsal na Primě včerejší hektický večer Pavel.

    Náročný byl závěr voleb i pro Pavlovu manželku Evu, která byla podle jeho slov z celé záležitosti dost zaskočená. „V celé té tíži si uvědomila, že se to stalo realitou. Bezprostředně mi řekla: ‚Co s tím teď budeme dělat?‘“ „No, budeme si tom muset odpracovat, počínaje dneškem,“ odvětil nově zvolený prezident.

    Pavlová se sejde se zmocněnkyní

    Večer na Nově pak Pavel zmínil manželku Evu při dotazu moderátorů opět. „Sžívá se s tím pomalu, možná pomaleji, než á. Ale na druhou stranu včera jsem měl docela dojem, že si to užívá,“ poznamenal.

    Eva Pavlová se přitom brzy sejde s vládní zmocněnkyní pro lidská práva. Debatovat s ní bude o své charitativní činnosti, prozradil Pavel.

    Motorky se vzdát nechce

    Pavel však reagoval i na dotaz, zda se coby hlava státu vzdá jízdy na motorce. „Pokud mohl prezident Klaus jezdit na lyžích po sjezdovkách, proč by nemohl prezident Pavel jezdit na motorce po silnicích,“ uvedl Pavel.

    „Vzpomeňte třeba na Václava Havla, Václav Havel rád řídil auta a taky byl občas vidět za volantem. Takže já myslím, že sem tam se to dá udělat, když se s Ochrannou službou domluvíme, abychom neporušovali pravidla a zároveň vyhověli bezpečnosti. Když je dobrá vůle, tak všechno jde,“ míní Pavel.

  • 2.Za Babišem by Čaputová prý nešla

    Pavel bezprostředně po svém zvolení obdržel řadu gratulací od domácích i zahraničních státníků. Do jeho štábu pak dorazil i premiér Petr Fiala (ODS). „Nejkrásnější a přímá gratulace byla od slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Přijela jenom kvůli tomu a počítala i s variantou, že to dopadnout nemusí. Byla to akce narychlo svolaná,“ prozradil na Primě Pavel.

    V případě vítězství Andreje Babiše by podle Pavla Čaputová expremiérovi osobně pogratulovat nepřišla. Zmínil i společnou cestu na Ukrajinu, o které již s Čaputovou předběžně jednal. „Ve svém štábu se bavili o podobné věci, říkala, že to bylo trošku jako telepatie,“ dodal. 

    Na Nově pak Pavel k návštěvě Čaputové dodal: „Nejenom vojáci, ale i volební týmy musí být připraveny na ty nejhorší možné varianty. My jsme byli připraveni i na to, že se ta situace může vyvinout jinak. Návštěva paní prezidentky byla domluvena sice na poslední chvíli, ale byla domluvena variantně. To znamená, že kdyby to nedopadlo a já bych neuspěl, tak by účel její návštěvy se asi změnil.“ Co by se tedy stalo, kdyby volby nevyhrál? „Asi by měla soukromý program a potom by odjela zpátky do Bratislavy,“ uvedl Pavel.

    Video  Čaputová sklidila ovace ve štábu Pavla: „Zvítězila naděje!“  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 3.Na rozdíl od Zemana mám mobil a chci si ho ponechat

    Pavel na Primě opět zopakoval svůj výrok, že hodlá být prezidentem všech občanů. „Budu v praxi naplňovat, co jsem řekl včera. Nevnímám voliče, kteří se svým kandidátem v druhé volbě neuspěli, jako poražené. Prohrávají kandidáti,“ uvedl v Partii.

    Při rozhovoru na Nově zmínil, že mu jde o otevření Hradu veřejnosti - nejen v oblasti fyzických zábran na Hradě, ale i v informační rovině.

    „Nejenom, že já mám na rozdíl od Miloše Zemana stále ještě přístup ke svému mobilnímu telefonu a chci si ho ponechat, ale zároveň bych byl moc rád, abychom se s informačním servisem Hradu dostali na úroveň 21. století,“ řekl Pavel. Zmínil. mj. obnovení pravidelných tiskových brífinků pro novináře, ale i větší a populárnější otevřenost na sociálních sítích.

    Pavel by rovněž chtěl, aby Nejvyšší kontrolní úřad udělal kontrolu na Hradě kvůli nevyjasněným skartacím. Příští týden to chce probrat s šéfem NKÚ.

  • 4.Pojede do krajů

    Situací lidí, kteří se dostali do nesnází a na které nejvíce dopadají krize posledních měsíců, se chce Pavel důkladně zabývat. „Pojedu se podívat do krajů, které jsou dopady krize postižené asi nejvíc,“ zmínil na Primě. Hodlá se prý ptát, jak by si představovali komunikaci s prezidentem, aby jejich hlas byl slyšet, a nakolik na ně dopadají různá vládní opatření.

    „Myslím si, že ti lidé budou mít zastání. Je to věcí vzájemné koordinace, abych mohl na vládu přitlačit tam, kde nějaké problémy jsou. To by asi mělo být rolí prezidenta,“ dodal.

    Nově zvolený prezident si je prý vědom toho, že očekávání lidí jsou vysoká, varoval však, že jakékoliv změny vyžadují čas. „Je asi přirozenou věcí, ze očekávání nemusí být naplněna v tempu, které lidé očekávají. Bude důležité lidem zdůrazňovat, že věci se nedají měnit ze dne na den.“

    Zemanův carský dvůr

    „Já jsem viděl třeba přínos Miloše Zemana v tom, jak jezdil především ve svém 1. volebním období po krajích, i když ta forma byla tak trochu jako carský dvůr, když jela obrovská kolona do kraje, tam červené koberce, velké dary a spousta oficialit. Každopádně pravidelné návštěvy prezidenta v krajích dávají smysl, protože prezident by měl mít přehled o tom, jak se žije v podhradí a nejen na Hradě, měl by vědět, co lidi trápí, měl by znát problémy jednotlivých krajů tak, aby na ně potom mohl reagovat při jednání s vládou a nebo odborníky. A v tom bych určitě rád pokračoval, i když mnohem méně formálním způsobem, než to dělal Miloš Zeman,“ poznamenal na Nově Pavel.

    Video  Petr Pavel na pivu ve svém štábu  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 5.Pavel: Se mnou rozhodně nepřichází mobilizace

    Slovo přišlo i na bezpečnostní situaci a válku na Ukrajině. „Se mnou rozhodně nepřichází automaticky mobilizace, změna kurzu ve vtahování země do války. Jsme dneska v situaci, kdy máme nedaleko od našich hranic válku, ale jsme taky součástí uskupení, které nám dává největší bezpečnostní garance, jaké jsme kdy měli,“ ubezpečoval Pavel na Primě.

    Dodal však, že válka na Ukrajině se nás přece jen týká skrze porušování nastavených pravidel pro mezinárodní vztahy. „Jsme zemí, která je civilizovaná  a solidární, schopna přispět lidem, kteří se dostali do potíží. Válka se nás dotýká v tom, že způsob mezinárodních vztahů, který prosazuje Rusko, je proti našemu dlouhodobému zájmu. Nemůžeme dopustit porušování pravidel jen kousek od našich hranic,“ uvedl.

    Video  Petr Pavel během rozhovoru pro Blesk Zprávy  - Blesk - Lukáš Červený, Nikola Forejtová
    Video se připravuje ...

  • 6.Nerudová na Hradě? Řeč o tom nebyla

    Svůj tým představí v několika následujících týdnech. „Bude potřeba přenastavit fungování kanceláře prezidenta. Většina z nás viděla, že kancelář ztrácela důvěryhodnost a respekt,“ zhodnotil stav instituce.

    Pracuje tam mnoho lidí, kteří dělají svoji práci dobře, ale bude potřeba udělat řadu změn ve vedoucích pozicích. Tři hlavní pozice už zazněly, budu se teď věnovat tomu, která jména by byla vhodná na šéfa protokolu, šéfa zahraničního odboru. To bude záležitostí následujících týdnů,“ dodal.

    Vyjádřil se i ke spolupráci se svou soupeřkou z prvního kola Danuší Nerudovou, která mu následně usilovně vyjadřovala podporu. Do budoucna by prý využil rád některé z členů jejího týmu. O tom, že by na Hradě sama Nerudová zastávala nějakou funkci, prý zatím nebyla řeč.

    „Jednali jsme spolu v době, kdy mi podporu vyslovila. Už tehdy jsem jí slíbil, že se budu věnovat tématům, která jsou pro ni důležitá. Jsem připraven i s lidmi, kterým ona věřila, spolupracovat dál. Nebyla o tom řeč, ale jsem připraven s ní komunikovat, a pokud by byla nějaká shoda, tak rád vyjdu vstříc,“ nechal se slyšet nově zvolený prezident.

  • 7.Chce docházet do Strakovky

    Pavel prý hodlá docházet na zasedání vlády. „Počítám s tím, že tam budu chodit vybaven naprosto konkrétními údaji,“ uvedl Pavel v Otázkách Václava Moravce na České televizi. Důležité podle něj bude například i jednání okolo důchodové reformy.

    „Na některé to možná bude působit úsměvně, že donedávna generál chce svou funkci vykonávat více civilně. V případě výkonu prezidenta nejde o to, abychom měli nedotknutelný symbol, ale abychom měli člověka, který přijede na návštěvu do kraje a nebude kolem toho taková pompa,“ načrtnul svou vizi výkonu funkce prezidenta. Podle svých slov hodlá více naslouchat lidem.

    Varoval před přílišnými emocemi v rámci diskuze. „Viděli jsme v minulosti mnohokrát, že se diskuze o věcných tématech přesunula do emocionální roviny a ta podstata se z debaty o nich úplně vytratila,“ nechal se slyšet.

    Pavel zatím nejmenoval, koho by rád viděl na pozici ústavního soudce. Konkrétní jména hodlá prý ještě probrat s experty. „Bude to předmětem diskuzí mezi kanceláří a ministrem spravedlnosti. Milosti by měly být používány mimořádně střídmě v případech, které by neměly mít politickou motivaci,“ uvedl Pavel k udílení milosti. K přesouvání agendy z Ministerstva spravedlnosti na Hrad se konkrétně nevyjádřil.

    Video  Projev nového prezidenta Petra Pavla  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 8.

     

    21:18
    29. 1. 2023

    Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

    20:57
    29. 1. 2023

    Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

    20:51
    29. 1. 2023

    Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

    Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

    Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

1pravda1 ( 29. ledna 2023 23:55 )

Horáková a Palach a další, kteří bojovali za naši svobodu a demokracii se v hrobě obrací - proč tento článek nevyšel před volbami? Na Babiše hledali kdejakou maličkost! www.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/vol­by-prezidentske-koreny-petra-pavla-razny-otec-v-zelenem-matka-s-burzoaznim-puvodem-224503

bonpari2 ( 29. ledna 2023 21:42 )

Tech zakladen tady bude nekolik,jsme pod taktovkou USA,ktera rozestvava cely svet, navysi se rozpocet na obranu,zajmy CR az na nejakem x mistem,drzet pusu,cenzura,ktera uz je ted bude nekolikanasobne vetsi,informace jen jak se hodi...

Tom Zach ( 29. ledna 2023 20:55 )

Musím konstatovat, že je po tolika letech sprosté mluvy Zemana a plačky Babiše, příjemné slyšet kultivovanou řeč a člověka co přesně odpoví na otázky a nemele tu svou, jak kolovrátek. Ač Pavel nebyl můj kandidát, tak on je na 100% důstojnější persona, než sebestředný Babiš. Konečně bude na hradě zas normální a důstojná atmosféra!

Tom Zach ( 29. ledna 2023 20:49 )

Novináři napíší část věty mezi manželi a zdejší hejlové to hned nesmyslně komentují. Zde je krásně vidět jak článek nepřečtou a plkají blbosti.

bonpari2 ( 29. ledna 2023 19:25 )

Co budeme delat?No honem musime zavolat Zelenskemu!Nejdriv by se snad hodilo se spojit s nasim dosluhujicim prezidentem,byl zvolen ceskymi obcany pro nasi zemi!Za chvili tu mame euro....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa