Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vokřálův rázný odchod překvapil Babišovy ženy. Faltýnek exprimátora lákal do ANO dvakrát

Autor: Jakub Veinlich - 
2. června 2020
18:50

Údajně jako blesk z čistého nebe zapůsobil na vedení hnutí ANO náhlý konec místopředsedy Petra Vokřála v partě okolo premiéra Andreje Babiše. Vokřál měl být přitom údajně lídrem jihomoravské kandidátky pro krajské volby. Bývalá hejtmanka Karlovarského kraje a poslankyně Jana Mračková Vildumetzová s bývalým primátorem Brna prý mluvila minulý týden a nic nenasvědčovalo tomu, že by Vokřál chystal svléknout dres vládního hnutí. Podobně na dotaz Blesk Zpráv reagovala i místopředsedkyně hnutí a hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.

V pondělí večer Petr Vokřál oznámil, že odchází z hnutí ANO kvůli údajným zákulisním hrám v jihomoravském regionu. „Dnes jsem se rozhodl ukončit členství v Hnutí ANO. K tomuto rozhodnutí jsem dospěl na základě dlouhých úvah a jsem za to rád,“ napsal v pondělí odpoledne na svůj facebookový účet dosavadní místopředseda hnutí ANO Petr Vokřál. V úterý dopoledne už o něm nebyla na webu vládního hnutí ani zmínka. 

„Odcházím proto, protože nechci dále spojovat své jméno s osobami, které Hnutí ANO využívají pouze ke svému osobnímu prospěchu a kteří tak ničí dobrou práci kolegů, kterým se podařil již kus dobré práce,“ označil hlavní důvod svého odchodu Vokřál. 

„Je mi to osobně velmi líto. Pro nás to bylo jako rána z čistého nebe, dozvěděl jsem se to e-mailem,“ řekl novinářům na tiskové konferenci v úterý další z místopředsedů hnutí ANO a šéf poslanců Jaroslav Faltýnek. Důvod k lítosti je pro něj prý o to větší, že to byl právě on, kdo Vokřála do hnutí ANO lákal. A to hned dvakrát. 

„Před sedmi lety jsem já aktivně oslovil Petra Vokřála a poprosil jsem ho, aby nám šel pomoci do hnutí. Na první pokus to nevyšlo,“ popsal Faltýnek, jak se Vokřála snažil lákat do politiky. Tehdy ho prý s Richardem Brabcem, dalším z místopředsedů a dnešním ministrem životního prostředí, lákal právě na tento úřad. Vokřál měl na MŽP pracovat jako náměstek. 

„Tehdy pracoval ve Vídni řídil velkou firmu ASAP jako generální ředitel,“ Faltýnkovy prosby ale Vokrál nevyslyšel. Námluvy proto zkusil znovu před komunálními volbami, kdy se nechal Vokřál přemluvit a kandidoval. Z jeho předvolební kampaně ja také nezapomenutelný jeho roztančený videoklip. 

„Právě z těchto důvodů je mi to osobně velmi líto. Nevím přesně, co se odehrálo v posledních dnech. Do té doby jsem žádné signály tohoto typu neměl,“ tvrdí Faltýnek. 

Vokřálovo vystoupení z hnutí ANO souvisí také s kauzou takzvaného Švachulova gangu. Někdejší místostarosta Brna-střed Jiří Švachula a další klíčoví politici hnutí v regionu, úředníci a podnikatelé jsou podezřelí ze stamilionových machinací s veřejnými zakázkami. Reportéři ČT v pondělí zveřejnili i policejní záběry, kde si někteří aktéři kauzy předávají obálky. 

Petr Vokřál několikrát v minulosti upozorňoval, že do kauzy jsou namočeny i místní organizace ANO v brněnských Židenicích, Starém Lískovci a v Černovicích. Chtěl proto tyto organizace zrušit, vedení mu ale nevyhovělo. 

„To že Petr Vokřál jednu malou bitvu prohrál, na předsednictvu, ale to se v politice stává, není to válka, je to jedna z malých bitev, doufám, že to nebylo pouze proto, že tuto malou bitvu prohrál,“ připojil další komentář k Vokřálově rozhodnutí Faltýnek.  

„Nejsem a nikdy nebudu kariérním politikem. Vždycky jsem se orientoval na projekty pomáhající lidem a na tvorbu vizí než na zákulisní hry, politikaření a boj o moc. Tyto disciplíny mně skutečně nikdy nešly,“  přidal ke svým důvodům na sociální síti Vokřál, o kterém se v minulosti dokonce mluvilo i jako o možném kandidátovi na ministra v Babišově vládě. 

Zaskočené Babišovy ženy

Faltýnek podle všeho není jediný, koho odchod významné regionální tváře hnutí zaskočil. Tušení o ničem neměla ani další z členek vedení ANO, místopředsedkyně a středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová

„Je mi to docela líto, protože jsem spolupracovali naprosto bez problémů. Nevím, jestli pan Vokřál mluvil s panem předsedou před tím, nebo ne, ale my jsme to rozhodně dopředu nevěděli,“ řekla Pokorná Jermanová Blesk Zprávám s tím, že se o odchodu svého kolegy z předsednictva hnutí dočetla v médiích. 

Sama chce prý Vokřála ještě kontaktovat a jeho rozhodnutí s ním probrat. „Myslím, že je to pro hnutí určitě ztráta, ale jeho rozhodnutí respektuji,“ dodala hejtmanka. 

Překvapená je také členka předsednictva a bývalá hejtmanka Karlovarského kraje a poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, která s Vokřálem ještě minulý týden jednala. 

„Bavili jsme se spolu a nic nenaznačoval. Jeho odchod mě každopádně mrzí, odvedl hodně práce, za kterou se mu sluší poděkovat,“ reagovala Mračková Vildumetzová na dotaz Blesk Zpráv. 

Hledá se nový lídr

Vokřál svým rozhodnutím neuvolnil jen post místopředsedy hnutí ANO, ale situaci zamíchal také ohledně skládání kandidátek pro krajské volby, které budou 2. a 3. října letošního roku. Měl být totiž kandidátem na jihomoravského hejtmana. 

Jak postupovat dál, bude jednat předsednictvo hnutí tento čtvrtek v půl páté. Premiéru Babišovi se tak komplikuje cesta do Karlovarského kraje. V úterý odpoledne jednolo vedení jihomoravské uňky v Praze, podle šéfk, bývalé ministryně spravedlnosti Taťány Malé ale nového lídra neřešilo.

Není to poprvé, co hnutí ANO přišlo o svého místopředsedu. V říjnu v roce 2018 opustil tuto pozici Martin Stropnický. Vedle toho se vzdal také poslaneckého mandátu. Následně se ujal funkce českého velvyslance v Izraeli, kde je dodnes. 

Na sněmu hnutí ANO loni v únoru získal Petr Vokřál při volbě místopředsedů 195 hlasů. Slíbil, že se bude věnovat komunikaci mezi regiony právě před letošními krajskými volbami. Chtěl k hnutí přilákat více mladých lidí a také nastavit komunikaci uvnitř vládního hnutí.  

Georgenakloneny ( 2. června 2020 19:36 )

..a myslíš že potřebujeme Andreje BAVIČE ???

Georgenakloneny ( 2. června 2020 19:33 )

O.K. ODS jsou ZLODĚJI podle TEBE ? a CO je tedy dnešní ANO ??? Musíš být Génius ale hodně ZABRŽDĚNÝ.... KDO TEDY ZAPLEVELIL ČESKO ŘEPKOU ? Myslíš že ji opravdu potřebujeme ???

Jevgenij ( 2. června 2020 19:20 )

Proč se k tomu vyjadřuje předseda zlodějské ODS, naprosto neschopnej fialovej sliz?

Georgenakloneny ( 2. června 2020 19:15 )

Petr Vokřál řekl o celém ANO a jeho strůjci - SVATOU PRAVDU. Klobouk dolů...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa