Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Faltýnek junior si dá v ANO pauzu. Kvůli podezření z korupce si pozastavil členství

Aktualizováno -
14. května 2020
18:50
Autor: ČTK - 
14. května 2020
18:10

Předsednictvo ANO vyhovělo žádosti Jiřího Faltýnka, syna Babišovy pravé ruky Jaroslava Faltýnka, a pozastavilo jeho členství. Žádal o to poté, co některá média psala, že je podezřelý z korupce.

Faltýnek mladší je zastupitelem Brna, byl i ve vedení městské firmy Teplárny Brno. Před vyhlášením nouzového stavu kvůli koronaviru uvedl, že pozastaví členství v hnutí do konce roku. Zdůvodnil to tím, že se „chce zkoncentrovat po mediální masáži“. Média psala například o tom, že ho policisté podezřívají z korupce a že u tepláren ovlivňoval zakázky.

Členem ale je i více než po dvou měsících od oznámení o pozastavení činnosti. „Zatím nám na oblastní předsednictvo žádnou žádost nedoručil. Tvrdil nám, že ji bude předkládat prostřednictvím svého otce přímo na předsednictvo v Praze. My jsme to vzali na vědomí a počítáme s tím, že členství pozastaví, jak avizoval,“ uvedla brněnská předsedkyně hnutí Karin Karasová.

Vokřál: Pomůže to narovnat nešťastnou minulost

Faltýnek ČTK potvrdil už dříve, že věc projedná přímo předsednictvo. Zdržení podle něj nastalo kvůli koronaviru a s ním souvisejících opatření.

Místopředseda hnutí ANO a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) už dříve k pozastavení členství u Jiřího Faltýnka uvedl, že má celá věc pomoct hnutí a vést k narovnání „nešťastné minulosti“, která se v Brně stala. Narážel tak na kauzu kolem bývalého politika za ANO Jiřího Švachuly, jenž je obžalovaný z korupce kvůli manipulaci zakázek na radnici v městské části Brno-střed.

Tři brněnské buňky dostaly novou šanci

Předsednictvo hnutí ANO na čtvrtečním jednání zrušilo své březnové rozhodnutí o rozpuštění tří místních brněnských organizací v Židenicích, Černovicích a Starém Lískovci. Manažer hnutí a poslanec Jan Richter v prohlášení pro novináře uvedl, že tak vedení učinilo kvůli procesní chybě, v očistném procesu v jihomoravské organizaci chce ale hnutí pokračovat.

Vedení vládního hnutí původně podle místopředsedy ANO Petra Vokřála organizace zrušilo kvůli tomu, že jejich členové byli údajně napojeni na osoby v úplatkářské kauze v čele s bývalým členem ANO Jiřím Švachulou. Členové organizací to odmítali. Na čtvrteční jednání předsednictva byli pozváni jejich zástupci, nakonec se jej ale vzhledem k rozhodnutí nezúčastnili.

Kvazimoda ( 18. května 2020 18:35 )

Když ANO nastupovala k moci..., všechny řečí byli o tom že všechny (ODS, ČSSD), zkorumpované a kradou...A skutečnost..., tam kde ANO, VŠUDE ÚPLATKY A RŮZNÉ KAUZY...David Rath ze svoji krabičky od bot, vypadá jako miminko... Myslím že Rath zaslouží památník, že tak "málo" ukradl...

PPP150W ( 14. května 2020 22:03 )

Že by krátká pouť jablka po pádu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa