Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Kšefty“ Faltýnka juniora? Syn Babišova pobočníka je podezřelý z ovlivňování zakázek

Autor: sova, sab - 
11. února 2020
18:00

Syn šéfa poslaneckého klubu ANO a „dvojky“ hnutí Jaroslava Faltýnka je podezřelý v kauze ovlivňování veřejných zakázek v brněnských městských firmách. O případ se zajímá policie a někteří členové kriminální skupiny jsou už stíháni. Na pořízených odposleších má být Jiří Faltýnek označován jako mladé „Efko“. S informací přišel zpravodajský web Aktuálně.cz.

Utajenou razii provedli detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) loni v březnu. V Brně tehdy vyslýchali několik desítek lidí a provedli i domovní prohlídky. Ve vazbě nakonec skončilo pět lidí. Podezřelí měli být v šoku. Údajně také z toho důvodu, že mezi elitními vyšetřovateli měli členové brněnského podsvětí „své lidi“. S náhlou policejní akcí ale tentokrát dopředu nepočítali.

Ve středu případu stojí někdejší místostarosta městské části Brno-střed za ANO Jiří Švachula. Ten je obviněný z manipulace stamilionových zakázek a dodnes pobývá ve vazbě. Vyšetřovatelé ale tvrdí, že korupční systém byl mnohem širší, a podle zjištění Aktuálně.cz by v kriminální sítí mohl uváznout i Jiří Faltýnek, syn šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Jeho táta je pravou rukou premiéra Andreje Babiše.

Policie: Švachula je v úzkém kontaktu s Faltýnkem starším

„Do zločinecké organizované skupiny lze zařadit i Jiřího Faltýnka, který z titulu své pozice u Tepláren Brno přímo ovlivňuje veřejné zakázky zadávané tímto subjektem spřízněným firmám,“ píší detektivové ve spisu.

Policisté Faltýnka podezřívají z toho, že ze zakázek vypsaných městskou firmou Teplárny Brno, v jejímž vedení seděl, dostával provize. Už dříve totiž deník MF Dnes napsal, že rok poté, co v městské firmě Faltýnek zasedl, koupil za výhodnou cenu nemovitost od podnikatele Ivana Trunečky. Trunečka měl zároveň od tepláren dostávat zakázky za stamilionové částky.

A jedna z větví kauzy vede i k Faltýnkovi staršímu. S ním má mít úzké vazby totiž ústřední postava případu – bývalý místostarosta Švachula. „Jiří Švachula je v kontaktu s Jaroslavem Faltýnkem, o kterém se účastníci zločinecké organizované skupiny rovněž zmiňují ve vztahu k páchané trestné činnosti, přičemž právě Jiří Švachula zde má plnit roli určité spojky,“ uvádějí vyšetřovatelé.

Dalším z klíčových postav kauzy je spolupracující obviněný, majitel bezpečností agentury Saman El-Talabani. Ten se totiž objevuje v rozhovoru se Švachulou na záznamech kompromitujících rozhovorů. Na odposleších podle policejního spisu vyčítá Švachulovi, že se jej z rozběhlého systému manipulace zakázek snaží dostat pryč.

„Okradl jsi Faltýnky a dal jim třicet procent místo padesáti“

Dívej, proč mám já poslouchat rok tvoje lži a nějakýho mladýho ‚Efka‘. Mám jít k němu já?“ říká Talabani. Zároveň Švachulovi spílá, že se spojil přímo s podnikatelem Trunečkou a Talabaniho tak z řetězce vynechali.

Žes okradl Faltýnky a žes jim dal třicet procent místo těch padesáti, jak jste se domluvili. Tak toto vykládá Trunečka o tobě, aby se ochránil,“ zní doslovný přepis Talabaniho.

Faltýnek starší: Blbosti neřeším

„Se synem jsem to neřešil. Já takové blbosti neřeším,“ odpověděl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek na dotaz Blesk Zpráv, zda se svým synem už řešil úplatky, ze kterých je Jiří Faltýnek mladší podle serveru Aktuálně obviněn. „Kdybych měl řešit, co o mně říká těch posledních sedm let někdo, tak bych se musel zbláznit, víte,“ dodal Faltýnek starší.

Talabani nicméně pod tíhou důkazů začal s policisty spolupracovat a vypovídal. Na vyšetřovatelích teď je dokazování. Dozorující žalobce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Radek Mezlík pak chce do března rozhodnout, zda na Švachulu a další stíhané, kteří podle detektivů manipulovali na radnici veřejné zakázky, podá obžalobu.

jaro20 ( 18. února 2020 19:38 )

V ANO pracujeme pro stát, ale trošku více pro sebe, aby bylo líp.

oxyx_ ( 12. února 2020 07:27 )

Všeci kradnů, jenom já jsem pořád chudej a tak aspoň nadávám.

zacotomame_ ( 12. února 2020 07:26 )

No a co, ty zase miluješ jiný, který z vysoka serou na tebe.

muriQ ( 12. února 2020 07:24 )

Ty burešfrnďáku, ty si umej po roce ***. Dobytku, kradeš i tady.

murQ ( 12. února 2020 00:55 )

Ty burešfrnďáku, ty si umej po roce ***. Dobytku, kradeš i tady.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa