Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš přiznal dovolenou v Řecku a promluvil o plánu dcery či Prymulovi. Zmínil „prasárnu“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. května 2020
05:30

Andrej Babiš (ANO) radí Čechů, aby zůstali na prázdniny doma. Sám měl v plánu exotické Maledivy, které odložil na příští rok. V pořadu Ptám se, pane premiére ale přiznal, že by rád s rodinou v srpnu do Řecka. Jeho dcera Vivien studuje ve Španělsku, do školy se však má vracet až v říjnu. Babiš reagoval i na dotaz, když nyní dochází k uvolňování opatření, kdy uvolní místo on? Došlo přitom opět na protimluv – mimo politiku by mu prý bylo lépe, chce ale znovu kandidovat. Půjde do politického boje v barvách ANO i epidemiolog Roman Prymula?

Andrej Babiš (ANO) opakovaně propaguje letošní dovolenou pro Čechy ideálně v Česku, ve svém videu k tomu nedávno použil i názvy českých filmů od Slunce, seno, jahody, Na samotě u lesa či Anděl na horách. Od Miroslava Kalouska (TOP 09) tehdy schytal přirovnání k projevům komunistického papaláše Lubomíra Štrougala.

Babiš nyní v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére opět vyzval Čechy, aby zůstali v ČR a utráceli své peníze zde. „My bysme hlavně rádi, aby zůstali doma, naši lidé utratí v zahraničí 70 miliard,“ tvrdí Babiš. Sám se však svými slovy neřídí. A utrácet se chystá v zahraničí v létě i on.

Babiš opět na Krétu?

Jenže o chvíli později sám premiér přiznal, že by letos do zahraničí vyrazil rád. „Já jsem měl zaplacené Maledivy, to mi jako odložili o rok a teď mám zaplacené Řecko na srpen, tak jsem zvědav,“ prozradil Babiš. 

„Já si myslím, že by ty ostrovy mohly dobře fungovat,“ poznamenal k tomu premiér, který se do Řecka vrací opakovaně – oblíbil si mj. pláže ostrova Mykonos, ale hlavně Krétu. Loni byl Babiš nedaleko Heraklionu, předtím navštívili i letovisko Eloundu. A situaci kolem Řecka sonduje druhý nejbohatší Čech i letos. Ovšem nejen kolem této destinace. „Chorvatsko má zájem, já jsem mluvil s premiérem,“ poznamenal k dalšímu oblíbenému cíli českých dovolenkářů.

Babiš byl v Řecku loni i předloni, jeho manželka Monika stihla letos v únoru s dcerou Vivien navštívit i exotický Zanzibar.

Video  Babiš v roušce o dovolené a omezení cestování kvůli koronaviru: Vytáhl české filmy i vouchery na cesty po tuzemsku.  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

Vivien je doma, do Španělska až na podzim

Zatímco dovolená v Řecku by tak dle Babiše mohla být možná – a u dalších destinací zmínil dokonce i italskou Sicílii – špatná epidemiologická situace přetrvává ve Španělsku, kde za normálních okolností studuje právě Vivien Babišová.

„Vivien je doma, samozřejmě pro rodinu to bylo skvělé, že jsme byli všichni doma v rámci koronaviru. Jim řekli, že škola bude až 1. října, takže se nebude vracet teď do Španělska. Tam je všechno zavřené, teď se to pomalu otevírá, ale pro Španělsko to nedopadlo úplně dobře,“ řekl ve studiu Blesku Babiš.

Babiš zmínil muže ze své svatby

Pro turisty, kteří budou chtít vyrazit do zahraničí, bude přitom povinnost prokázat, že nejsou pozitivní na covid-19 – jeden test ale stojí cca 2,5 až tři tisíce korun. „Turisté musí mít potvrzení o negativním koronaviru 72 hodin staré. Mluvil jsem s kolegy, že bychom se mohli podívat, kolik ten test stojí. Tři tisíce korun, to je moc, měli bychom to snížit,“ řekl premiér.

Podporu státu pro leteckou společnost Smartwings, se kterou řada lidí létá nejen do dovolenkových destinací, nechává premiér na vládních místopředsedech Aleně Schillerové a Karlu Havlíčkovi (za ANO). Podle Babiše by ale byla škoda, kdyby společnost zbankrotovala. „Já se v tom moc neangažuju, protože potom jsou vždycky nějaké různé kecy kolem, já české majitele dobře znám,“ uvedl. Jedním z majitelů je totiž Jiří Šimáně, který byl Babišovi na svatbě.

Jiří Šimáně vedle Andreje Babiše na svatbě na Čapím hnízdě Jiří Šimáně vedle Andreje Babiše na svatbě na Čapím hnízdě | Facebook / Andrej Babiš

„Někteří říkají, ať to zbankrotuje, bude sem létat někdo jiný, já myslím, že by to byla škoda, kdyby to tak dopadlo,“ řekl Babiš, který se ženil na Čapím hnízdě v létě 2018.

Nenávist se vrátila, posteskl si Babiš

Babiš byl během pandemie na čas od rodiny odříznutý. To když se jeho dcera vrátila ze Španělska a byla kvůli tomu v domácí karanténě. Babiš se stranil nejen rodiny, nezvykle začal úřadovat i z ústraní Hrzánského paláce namísto Strakovy akademie. Věci se ale vrací do normálu. A tak i premiér přišel osobně do studia Blesku na rozhovor, který se tak již nekonal na dálku prostřednictvím telemostu.

Na premiéra Babiše přišlo do redakce Blesk.cz opět mnoho dotazů. Nejčastěji na nákupní dobu seniorů či právě cestování za hranice. Čtenářka Květoslava se ptala přímo Babiše na jeho koronavirové prožitky: „Chtěla bych se zeptat, zda jste se cítil po dobu karantény jako nesvobodný člověk? A přinesl Vám stav nouze nějaké myšlenky, jak změnit postoj k životu?“

„Já v politice se cítím jako nesvobodný člověk. Ano, ten vir nás naučil a dal nám jasný vzkaz, co je důležité – zdraví, rodina. Ten vir nám vlastně řekl, že asi ten nás život nebyl úplně jako ten správný. Stále růst a růst a stále něco... Já jsem byl rád, že jsem mohl trávit čas, i když dcera byla v karanténě, tak jsem nebyl celý čas s rodinou, ale myslím si, že ten vir nám řekl, co je pro nás důležité a dal nám to na známost, abysme se možná i změnili,“ reagoval Babiš.

Podle něj se však znovu vrátila mezi lidi nenávist. „Když jsme měli všichni strach na začátku a viděli tu Itálii, tak i celkově situace ve společnosti a na těch sítích nebyla tak nenávistná, jak se teď znovu vrátila,“ postěžoval si Babiš.

Video  Babiš pro Blesk o cestách do ciziny, změně u obchodů, rouškách i otevírání bazénů.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Babišovi by prý mimo politiku bylo lépe. Ale chce opět kandidovat

Babiš se bránil přitom kritice sebe i svého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). To když čtenář Karel Slíva podotkl: „Když dochází k tomu uvolňování, kdy uvolníte místo?“ A Tomáš Siegel se přidal: „Až skončí koronavirové šílenství, požádáte orgány činné v trestním řízení o důslednější řešení vašich činů, abyste očistil svoje jméno, popř. byl brzy souzen?“

„Já nevím, proč bych měl být souzen, já jsem nikdy nic neudělal,“ reagoval Babiš. „Je úplně jasné, že když nebudu v politice, tak mi bude líp,“ tvrdí premiér. „V rámci mé politické kariéry mám absolutně čistý štít. To, že někdo vyhrabal nějaké účelové kauzy a nesmysly, tak to je samozřejmě jejich záležitost. A kdy já uvolním místo? Já uvolním místo, uvidíme v říjnu 2021, jak to dopadne, koho si lidi zvolí,“ poukázal na další termín sněmovních voleb.

„V politice jsem nezištně, veškeré příjmy posílám samoživitelkám, všechno si platím, takže mně nikdo v politice nemůže vyčítat, že jsem něco udělal. To, že jsem odešel z mé bývalé firmy? Ten dopad na firmu je katastrofální. Na rodinu, na mé zdraví atd. Já s dovolením ještě budu kandidovat za hnutí ANO do příštích parlamentních voleb a lidi si rozhodnou, jestli mě chtějí, nebo nechtějí. Ale já se politikou neživím,“ vzkázal Babiš, který tvrdí, že se nemá za co stydět.

Nechť to vyšetří policie, Vojtěch je slušný člověk, tvrdí Babiš

Ministr Vojtěch čelí tlaku mj. ze strany ODS, která požaduje, aby dostal červenou kartu a šel ze hřiště – dle jejích představitelů by měl Vojtěch v čele resortu skončit. Babiš však tvrdí, že má Vojtěch nadále jeho podporu.

„Samozřejmě že má, já jsem dneska byl dokonce na vyšetření v jedné nemocnici, kde mi primář kardiologie říkal: To je nejlepší ministr od revoluce. Je mladý, je slušný, samozřejmě nemá ještě tolik zkušeností, ale zvládl to skvěle,“ řekl premiér v pořadu na Blesk.cz.

Vojtěchovi jsou nyní vyčítané i nákupy ochranných prostředků, které obstarával jeho resort. Již dříve ministr vysvětloval vyšší ceny oproti nákupům ministerstva vnitra. Problémy se však nabalují. Třeba dodavatel z Číny firma LA Factory, která sehnala zboží za stovky milionů, podle Seznam Zpráv měla padělaný certifikát. Hodně se mluvilo i o zakázce na respirátory za 5,4 milionu od největšího sponzora ANO z roku 2017, podnikatele Jakuba Koudely. 

Co na podivné zakázky říká Babiš? „Nechť to vyšetří policie, nechť to vyšetří NKÚ a padni, komu padni. Pokud někdo zneužil v rámci krize, kdy šlo o život a udělal takovou prasárnu, že si tam udělal nějaký kšeft, tak půjde zkrátka od válu a bude stíhán,“ zareagoval pro Blesk premiér. Vojtěchovo ministerstvo si dle něj certifikát vyžádalo, polská laboratoř původně potvrdila, že je vše v pořádku a nevěděla, že řada čínských firem certifikáty falšuje – dodavatelská firma tak dle Babiše jednala v dobré víře.

„Nechť se to prověří, NKÚ jasně řeklo, že i v době koronaviruové krize platí zákony a kdo porušil zákony a jestli tam byla nějaká korupce, tak zkrátka bude stíhán. Já s tím nemám problém. Já jsem přesvědčen, že pan ministr je slušný člověk, já ho znám dlouho. A že by se určitě žádného takového jednání nedopustil. Samozřejmě ti jeho podřízení to musí obhájit a musí to prověřit kontrola, audit, policie, všichni,“ dodal Babiš.

Kandidatura Prymuly?

V rubrice „Naši lidé“ na stránkách hnutí ANO je přitom hned pod Vojtěchem umístěn jeho náměstek Roman Prymula. Epidemiolog, na kterého Babiš do značné míry spoléhá.

Bude Prymula kandidovat za ANO do Senátu či později do Sněmovny? „To tam někdo dal, protože lidi se ptali, kdo to je. Hnutí ANO je otevřené, u nás nemusíte sedět 20 let, abyste se stal ministrem. Ve vládě většina ministrů nejsou ani členové hnutí. Proto jsme hnutí, proto nejsme tradiční strana. Pan Prymula je důležitý na ministerstvu zdravotnictví, ale pokud on by chtěl někdy kandidovat – to si ani neumím představit – tak určitě můžeme být rádi. Ale já myslím, že on není politik a měl by se spíš soustředit na to zdravotnictví, tam je jeho role,“ reagoval Babiš.

Video  Babiše vyšetřili na kardiologii. Řešil „přehmaty“ vlády, Vojtěch je „slušný člověk“.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

novakalex ( 15. května 2020 09:02 )

Babiš zvládl pandemii ? O dost hůře, než Slováci, Poláci, Maďaři, Finové, Norové a konec konců i Němci, kterých je 70 milionů. U nás se totiž žádná pandemie nekonala. Nemáme na svém území čínské kolonie čítající stovky tisíc žlutých opic, jako Italové na severu, Španěle, Britové, Belgičané, Američané atd. Daleko více lidí u nás umře nyní, na zanedbanou péči. Stovky lékařů čekali na tisíci hlavové davy umírajících na covid. Drtivá většina epidemiologů nechápe chování vlády, která tuto zemi pohřbí ekonomicky a to i bez pandemie.

novakalex ( 15. května 2020 08:56 )

Kdy už táhle stábácká rodinka výlupků skončí v lochu ? Rómky ze Světlé na Sázavou se již na blonďaté krásky s botulotoxinovou zadnicí a rty, neobyčejně těší. Agent Bureš to bude mít na Borech také dobré. Nejlépe si ovšem pomůže stát, až jim zabaví nakradený majetek.

Pohybovenadany ( 15. května 2020 00:50 )

Jaké paštiky letos na dovolenou ?

PPP150W ( 14. května 2020 20:51 )

no a vy se domnívate, že váš příspěvek o divočácích vyvolal výbuchy smíchu? Ostatně jen vám vracím, co jste zasloužil. Vzpomínáte?

marmat ( 14. května 2020 19:11 )

PPP150W: Jedna trollí holčička by se Vašemu "jakovtípku"možná usmála.....
"verka1"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa