Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Šéf aquacenter: Oznámit otevření 10 dní předem je pozdě, potřebujeme aspoň dva týdny

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
14. května 2020
06:15

Oznámení, že by se bazény, sauny a aquacentra mohly otevřít už 25. května, přišlo pozdě. Řekl to ve středu v Epicentru Blesku předseda představenstva Asociace bazénů a saun ČR Pavel Košnar. Podle něj jejich provozovatelé potřebují termín otevření znát aspoň dva týdny předem, aby se stačili připravit. Termín připustil ve středu ve studiu Blesku premiér Andrej Babiš (ANO). Košnar mluvil také o finančních ztrátách a zmínil i propouštění.

„My jsme čekali, že bazény budou úplně na konci, z toho důvodu, že je to takový nejrizikovější provoz, který by mohl v celém tom koronavirovém systému být,“ řekl Košnar. Ztotožňuje se i s odůvodněním vlády, že při provozu bazénu vznikají aerosoly, které pak lidé mohou vdechovat: „Tam by pak mohla být kontaminace koronavirem.“ Dodal i vysokou vlhkost vzduchu 75 procent s teplotou 30 stupňů.

Berounský aquapark Laguna dne 13. 5. 2020 během koronavirové odstávky Berounský aquapark Laguna dne 13. 5. 2020 během koronavirové odstávky | Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

Dosud ale nebyl jasný termín, kdy by se bazény mohly otevřít. Až zhruba dvě hodiny před vysíláním Epicentra premiér Andrej Babiš (ANO) ve Studiu Blesku připustil, že by to mohlo nastat už 25. května. To je ale podle Košnara už pozdě, provozovatelé potřebují aspoň dva týdny. „Bazén se musí vydezinfikovat, potom se musí napustit, musí se ta voda nahřát a musí se udělat dva rozbory bazénové vody a předloží se hygienickým stanicím a ty vydají protokol o tom a schválí provoz,“ vyjmenoval Pavel Košnar.

Komunikace s politiky? Nulová

Podle něj je komunikace s vládou a ministerstvy zoufalá. Na své oficiální dotazy a dopisy asociace soustavně nedostává odpovědi. „Pan ministr zdravotnictví (Adam Vojtěch, ANO) si čtyři minuty po půlnoci mailuje s paní instruktorkou plavání z Říčan o tom, že by bazény mohly být otevřeny 25. května a asociace, která zastřešuje všechny provozovatele, se to nedozví oficiální cestou,“ prohlásil šéf bazénové asociace.

Předseda představenstva Asociace bazénů a saun ČR Pavel Košnar hostem pořadu Epicentrum dne 13. 5. 2020 Předseda představenstva Asociace bazénů a saun ČR Pavel Košnar hostem pořadu Epicentrum dne 13. 5. 2020 | Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

Otevření bazénů na etapy si Pavel Košnar představit nedokáže. „V první vlně už mohlo dávno jít otevření saun. Sauny mají samostatné zázemí a domnívám se, že se tam mohla udělat stejná opatření jako při otevření fitness center,“ podotkl s tím, že nelze začít ani po malých skupinkách, protože by to nezaplatilo náklady, které by byly stejné jako při plném obsazení.

Přežijí, ale za cenu propouštění

Provozovatelé bazénů, aquacenter a saun v Česku prý odstávku přežijí, ale někteří budou muset propouštět. Ztráty počítají v milionech, někteří v mnoha desítkách milionů. Konečná čísla ale budou mít až po zrušení omezení. Kvůli nejasnému termínu rozvolnění nemohli rozjet náročnější rekonstrukce. „Všichni využili toho času, který teď je, na údržbu, vypuštění vody, vyčištění,“ řekl zástupce provozovatelů bazénů a saun. Někteří z nich podle Košnara letos vůbec neotevřou.

Celý záznam rozhovoru můžete sledovat zde:

Video  Epicentrum – bazény  - Bohuslav Štěpánek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Walter ( 14. května 2020 10:13 )

Proboha,v této republice jsou najednou všichni nepostradatelní, od divadel, klubů, hudebníků, muzeí a teď už i aquacentra. Když je 10 dní málo, nechte je otevřít od 1.6., ať se nemají na co vymlouvat.

Jaronovaku ( 14. května 2020 08:16 )

Tak 10 dnů je málo. Dva týdny = 14 dnů. Tak otevřou o čtyři dny později. Můžou, nemusí.

profano ( 14. května 2020 07:45 )

Další debil, mohou otevřít, ne že musí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa