Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman posvětil rozpočet 2020 se schodkem 40 miliard. Potěšený Babiš: „Tvrdě odmakané“

Aktualizováno -
13. prosince 2019
18:54
Autor: simao, ČTK, vei - 
13. prosince 2019
13:29

Miloš Zeman posvětil státní rozpočet, který prosadila na rok 2020 Babišova vláda se schodkem 40 miliard. V pátek třináctého tak prezident udělal radost premiérovi, který zastupuje Česko na summitu v Bruselu. A také šéfce státní kasy Aleně Schillerové (za ANO). ANO se přitom týká i další novinka. Zeman navrhl na ombudsmana poslankyni a exministryni spravedlnosti Helenu Válkovou.

„Prezident republiky Miloš Zeman podepsal v pátek dne 13. prosince 2019 tyto dva zákony: 1. zákon ze dne 4. prosince 2019 o státním rozpočtu České republiky na rok 2020 a 2. zákon ze dne 4. prosince 2019, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Státní rozpočet na rok 2020 je připravený se schodkem 40 miliard korun, podporu pro něj vyjednala Babišova vláda i u komunistů, kterým schválila ve třetím čtení několik pozměňovacích návrhů, zatímco opoziční představitelé ostrouhali.

Ostatně o podpoře KSČM pro rozpočet byl sám Babiš s vicepremiérkou Alenou Schillerovou (za ANO) vyjednávat i přímo v centrále komunistů.

Páteční dobrá zpráva od Zemana Babiše potěšila, rozpočet označil za tvrdě „odmakaný“. „Samozřejmě to vítám, je to tvrdě odpracovaný rozpočet. Je proinvestiční, pro lidi a jejich budoucnost. Pumpujeme peníze do ekonomiky, navrhujeme nízký deficit, snižujeme dluh. Celkově v něm navyšujeme veškeré důležité položky,“ napsal premiér Blesk Zprávám z Bruselu, kam vyrazil na summit EU.

Video  Babiš hájil, proč šel jednat o rozpočtu s komunisty: Oni nám nic nediktují 
Video se připravuje ...

A radost udělala hlava státu i ministryni financí Aleně Schillerové. (ANO).„Potěšilo mě, že pan prezident podepsal zákon roku takto rychle. Jeho příznivý postoj k rozpočtu pro mě ale žádným překvapením není, protože jej opakovaně veřejně podpořil, za což jsem velmi ráda. Jsem přesvědčena, že státní rozpočet na příští rok posouvá Českou republiku ještě blíže k těm vůbec nejúspěšnějším zemím. Dokončení legislativního procesu je tedy skvělou zprávou,“ řekla Blesk Zprávám ministryně. 

Prezident řekl již v říjnu při prvním čtení rozpočtu ve Sněmovně, že pokud ho Sněmovna schválí, pak jej podepíše. Vyjádřil však výhrady k rozsahu podpory obnovitelným zdrojům energie a k počtu státních úředníků.

Celkové výdaje rozpočtu představují 1,618 bilionu korun a příjmy 1,578 bilionu korun. Mezi hlavní výdajové priority vlády v návrhu státního rozpočtu na příští rok patří zvýšení starobních důchodů, větší objem peněz na platy ve školství, zvýšení rodičovské nebo posílení rozpočtu ministerstva obrany. Průměrný důchod se má zvýšit v příštím roce asi o 900 korun.

Video  Zeman podpořil rozpočet. Prezident ve Sněmovně šel ale ztěžka  - abl
Video se připravuje ...

Na ombudsmana chce Válkovou

Vedle toho Zeman v pátek třináctého navrhl Poslanecké sněmovně kandidáta na ombudsmana - poslankyni ANO Helenu Válkovou, vládní zmocněnkyni pro lidská práva.

„Jsem přesvědčen, že ji její dosavadní odborná praxe s konkrétními pozitivními výsledky a dlouholeté právní zkušenosti předurčují ke kvalifikovanému poskytování ochrany jednotlivcům před nespravedlivým jednáním nebo nečinností veřejných institucí, jak to pro takovou funkci zákon požaduje. Navrženou kandidátku považuji za nesporně erudovanou odbornici schopnou ve funkci Veřejného ochránce práv dosáhnout nápravy případných pochybení veřejné správy, případně její činnost zlepšit,“ uvedl Zeman.

„Původně jsem chtěl Poslanecké sněmovně navrhnout dva kandidáty, avšak jeden z nich v poslední chvíli svojí kandidaturu odmítl. Lituji, že se mi nepodařilo v tak krátkém časovém úseku najít druhého vyhovujícího kandidáta,“ vysvětluje prezident.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 13. prosince 2019 15:11 )

Válková? Pořád lepší než Šabatová, která věčně blila u plotu na Hrádečku.

xiioma ( 13. prosince 2019 15:03 )

Větší Babišův přisluhovač by nebyl? To už to klidně může dělat Faltýnek nebo Jermanová.

hejhej ( 13. prosince 2019 14:41 )

Každý, kdo nahradí promuslimskou a procikánskou Šabatovou bude lepší.

dobryclovek ( 13. prosince 2019 13:52 )

Válková je konečně ta pravá!vzdělaná, chytrá­,pra­covi­tá,u­mí!!

Evka4 ( 13. prosince 2019 13:51 )

JUDr.Válková bude jako ombudsmanka skvělá. Je to chytrá vzdělaná žena se selským rozumem. Šabatka ať už zmizí do pekel

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa