Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pátek třináctého: Jourová nelétá, Novotný zmínil „pitomce“. A co Zeman či Kalousek?

Autor: Jakub Veinlich - 
13. prosince 2019
06:10

„Děsivý“ pátek třináctého prožívají i někteří politici. Místopředsedkyně nové Evropské komise Věra Jourová v tento den raději nesedá do letadla. Prezident Miloš Zeman, stejně jako šéf poslanců TOP 09, podle svých slov pověrčiví nejsou. A řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) má o třináctce jasno. Strach z pátku 13. je přitom i oficiální lékařská diagnóza.

Řada lidí se tohoto dne bojí jako čert kříže. Naštěstí se pátek třináctého ale v kalendáři objeví maximálně třikrát ročně. Letos nás čeká poslední – právě dnes.

Jourová má v pátek 13. strach z letadel

Nešťastná třináctka provází letos celý rok místopředsedkyni Evropské komise Věru Jourovou z hnutí ANO. Právě před třinácti lety v říjnu 2006 totiž seděla v base. Do vyšetřovací vazby ji převezli přímo z ruzyňského letiště, kde ji zatkli na letištní ploše. Bývalá náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj byla obviněná z braní úplatků v takzvané kauze Budišov. 

Tehdy to byl právě pátek 13. Od té doby je prý česká eurokomisařka pověrčivá právě na létání. „V pátek 13. nerada lítám… Ale v letadle mi zase většinou nevběhne do cesty černá kočka… To už bych se sháněla po padáku,“ reagovala na dotaz o pověrčivosti pro Blesk Zprávy Jourová.

Video  Epicentrum: Eurokomisařka Jourová o demokracii, trestním stíhání i dezinformacích  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vzpomněla tak právě na 13 let starou událost, která se stala právě v pátek 13. „To nebyl šťastný let… i bez kočky,“ dodala. Dnes podle svých slov naštěstí nikam neletí.

Zeman je v klidu

Prezident Miloš Zeman se v posledních dnech strachoval o syna z prvního manželství. David Zeman totiž pracuje v ostravské nemocnici, kde šílenec před pár dny postřílel 6 lidí a další zranil. Pověrčivost mu ale podle mluvčího Jiřího Ovčáčka není nijak vlastní. „Pan prezident pověrčivý není, a tak absolvuje běžný den na Hradě,“ reagoval.

„Když máte blbý den, je jedno, jaké je datum,“ míní ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která se právě zotavuje doma po operaci. Sama věří, že pátek bude v poklidu. „Myslím, že nic špatného se tento pátek 13. nestane, ale raději to zaklepu na dřevu,“ dokončila trochu pověrčivě ministryně a místopředsedkyně ČSSD.

Kubera se v pátek 13. ženil

„U nás v rodině je pátek 13. velmi šťastný den. 13. 9. 1968 jsem se totiž poprvé a naposledy ženil, a to štěstí mi zůstalo dodnes,“ nevěří na žádnou pověrčivost pátku třináctého předseda Senátu Jaroslav Kubera z ODS. „Naše svatební auto bylo tehdy obklopeno transportéry s bílými pruhy,“ vzpomíná jeden z nejvyšších ústavních činitelů na svůj svatební den.

S manželkou Věrou si navíc svůj svatební slib po padesáti letech obnovili.

Na nešťastné datum nevěří ani šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Kdybyste mi to nenapsal, tak by mi to možná ani nedošlo,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv.

Na pověry nedá ani pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „V pátek třináctého se dají dělat správná rozhodnutí, stejně jako v jakýkoli jiný den. Tím je myslím řečeno vše,“ napsala Bradáčová Blesk Zprávám.

Pátek třináctého jako pověrčivý den se může zdát řadě cizinců jako česká anomálie. Například v Itálii totiž mají za smolné úplně jiné datum. Každé, které se pojí se 17. Letecká společnost Lufthansa tak vynechává ve svých letadlech například řady sedadel s číslem 13 a 17. A ve španělsky mluvících zemích, v části Jižní Ameriky, nebo v Řecku zase mají za smolné místo pátku úterý třináctého.

Novotný do toho zase řízl

O pověrčivosti má jasno kontroverzní starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný. Nevěří tak tedy ani na pátek či úterý třináctého ani na úskalí svateb v květnu a jiné. „Pověrčivost je pro pitomce. Nechápu, jak může někoho svazovat,“ tvrdí rázně.

S třináctkou to má navíc úplně naopak. Ty dny měl minimálně dvakrát co slavit.

„Obě naše dcerky se narodily třináctého, je to pro nás velmi šťastný den! Samozřejmě pokud nám nepřeběhne přes cestu černá kočka,“ připsal v SMS zprávě důvody.

První dcera se Novotnému narodila 13. října 2011 – dnes je z ní tedy už 8letá slečna. „Laura se narodila na Bulovce, váží krásných 3 150 g. Malá i maminka jsou v pořádku,“ řekl Novotný, který pracoval jako bulvární novinář a lidé ho znají i pod přezdívkou „protekční spratek“, těsně po narození dcerky.

Druhou slečnu pak přivítal na světě také 13. Nebyl to sice pátek, ale pondělí, stejně jako v případě malé Laury. Druhá dcera dostala jméno Sára a na svět přišla 13. 10. 2014.

„Má statečnou maminku, hromadu vlásků, tři kila třicet a jmenuje se Sára... Sára Novotná... A je nádherná,“ napsal tehdy Novotný na svůj facebook, kde mu rázem přistálo několik stovek gratulací.

V ten týden měl navíc co slavit. V pondělí dceru a v sobotu před tím úspěch v komunálních volbách, který korunoval o čtyři roky později získáním postu starosty pražských Řeporyjí, když získal nejvyšší počet hlasů.

V těchto dnech je Novotný „ve světle reflektorů“ především kvůli svému vystoupení v ruské televizi, kde si nebral servítky kvůli pomníku vlasovcům, jehož výstavbu nakonec tento týden v Řeporyjích prosadil.

Video  Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) a jeho vzkaz Rusku k pomníku vlasovcům 
Video se připravuje ...

Pátek třináctého bere jako každý jiný den například i bývalý ministr financí a šéf poslanců za TOP 09 Miroslav Kalousek. A přitom je to letos třináct let, co skončil v čele KDU-ČSL a později si založil vlastní partaj.

„Nejsem pověrčivý. Je to pro mě den jako každý jiný,“ reagoval Kalousek s tím, že ho nerozhází, na rozdíl od Jourové, ani černá kočka přes cestu.

Chorobný strach jako diagnóza

Chorobný strach z pátku třináctého je dokonce oficiální lékařská diagnóza. Vyslovit ji ale může dělat problém i samotným doktorům. Na paraskevidekatriafobii, pocházející z řeckého jazyka, by si vylomil jazyk asi každý. Paraskevi znamená pátek a dekatria je výraz pro číslo 13. Phobia už je snad jasná každému.  

Ničím podobným ale podle svých slov netrpí další čeští politici, kteří se zapojili do ankety Blesk Zpráv.

Pirát Ivan Bartoš si naopak na pátku 13. našel své pozitivum. Ostatně jako na každém pátku.

„Nejsem pověrčivý člověk a na pátku 13. je nejlepší zejména to, že je pátek a po něm, nehledě na datum, vždy dva dny volna,“ pochvaluje si každý pátek Bartoš, kterému nedávno vykradli před domem auto, a přišel tak o svou předvolební harmoniku. 

„I když se v politickém životě moc na víkendy nehraje. Obecně se snažím v pátek vyhýbat pozdním večerním výstupům v mediích, neboť v týdnu volných večerů moc nemám,“ nechává si šéf pirátů volné pátky.

Bartošek se bojí blbců

„Jsem věřící, to ano, ale pověrčivý nejsem,“ reagoval pro Blesk Zprávy šéf poslanců za KDU-ČSL Jan Bartošek. Na jednu věc si ale podle svých slov dává pozor – ať je pátek, nebo úterý, 13. nebo 17.

„Jediné, o co se snažím, a to nejen v pátek třináctého, je vyhnout se srážce s blbcem,“ dodal kandidát na šéfa lidovců, kterého si strana zvolí na konci ledna. Dosavadní šéf Marek Výborný končí poté, co mu na konci září nečekaně zemřela manželka, maminka tří dětí.

„Pátek třináctého může být docela fajn,“ pochvaluje si ministryně financí Alena Schillerová.  

Letos naposledy, příští rok dvakrát 

Naposledy byl pátek 13. přitom letos v září. A kdo po tomto datu nepatří rozhodně mezi pacienty s fóbií na tento den, je právě šéfka státní kasy. V pátek 13. 9. totiž poslanci definitivně schválili poslední fázi EET a nižší sazby DPH na některé služby. Zákon má začít platit od května příštího roku.

Video  Schillerová tápe po anglickém dotazu: „Uvidíme,“ vyklouzne z ní nejistě.  - Evropská rada
Video se připravuje ...

„Mnoha domácnostem díky tomu tahle položka v rodinném rozpočtu zlevní. Řemeslníkům, kadeřnicím, hospodským nebo třeba opravářům jízdních kol se zase zvednout díky nižší sazbě jejich marže,“ pochvaluje si pátek 13. vicepremiérka pro ekonomiku.

Ani komunistická europoslankyně Kateřina Konečná nijak v pátek třináctého netrpí. Žádný strach ani úzkost ji nestresují. „Nejsem pověrčivá a vzhledem k tomu, co vše mě v pátek čeká, tak doufám, že to bude především pozitivní den,“ napsala Blesk Zprávám. 

Pátek třináctého nemusí být smolný. Pátek třináctého nemusí být smolný. | profimedia.cz

Naposledy byl v prosinci pátek třináctého v letech 2013 a 2002. V roce 2020 si tento den užijeme hned dvakrát. V březnu a pak až v listopadu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 13. prosince 2019 17:08 )

S tím pitomcem oslovil sebe, nebo tak ohodnotil voliče, tu mluvu a pitvoření exibionismem vychovává dcery? to bude generace, a na Kalouska už taky došlo?

Futurama2019 ( 13. prosince 2019 11:44 )

Mongoloida Novotneho mam u pr..dele a ostatni mě nezajimají!😂😂👌👌

Warpik ( 13. prosince 2019 10:50 )

Nadpis (citace) "Jourová nelétá" v pátek 13. ani na koštěti ...

naidka ( 13. prosince 2019 09:30 )

Původ pověry
Na Velký pátek byl ukřižován Ježíš Kristus a při Poslední večeři sedělo u stolu třináct lidí a ten třináctý z nich byl Jidáš, který Krista zradil.
Židé považovali třináctku za nešťastnou, protože třináctým písmenem v hebrejské abecedě je písmeno M, což je první písmeno ve slově Mavet, které znamená „smrt“.

naidka ( 13. prosince 2019 09:26 )

Novotného fotka s miminem je určená pro sluníčkářky , aby ještě víc změkly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa