Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Osamělý Babiš v Bruselu hájil jádro. Češi kývli EU na uhlíkovou neutralitu

Aktualizováno -
13. prosince 2019
06:15
Autor: ČTK - 
12. prosince 2019
13:28

Lídři 26 zemí EU se v pátek nad ránem po dlouhém vyjednávání shodli, že EU bude do rku 2050 klimaticky neutrální, k čemuž vyzývá i aktivistka Greta Thunbergová. Výjimku ze závazku si vyjednalo Polsko. Andrej Babiš (ANO) předem varoval, že náklady v ČR přesáhnou 600 miliard. A rýpl si do Rakouska kvůli jeho zdráhavému postoji k jaderným elektrárnám, bez kterých Česko dle Babiše na závazek dosáhnout nedokáže. Nyní je to černé na bílém, uvedl Babiš, který se ve svém boji za jádro cítil v Bruselu poněkud osamělý, jak přiznal novinářům.

Šéfové států a vlád EU od čtvrtka probírali, zda podpoří cíl dosáhnout k roku 2050 stav uhlíkové neutrality. To znamená, že by v polovině století byly veškeré emise oxidu uhličitého (CO2) v EU kompenzovány - například vysázenými stromy.

Česko se postavilo proti společně s Polskem, Maďarskem a Estonskem. Andrej Babiš upozorňoval na vysoké náklady spjaté s tímto závazkem, zároveň delší dobu tvrdí, že Česko dělá pro ochranu klimatu jasné konkrétní kroky.

Andrej Babiš na summitu v Bruselu, kam se lídři vydali řešit klimatické závazky, usedl po boku Emmanuela Macrona Andrej Babiš na summitu v Bruselu, kam se lídři vydali řešit klimatické závazky, usedl po boku Emmanuela Macrona | Reuters

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který předtím s šéfem české vlády mluvil, „můžeme Andreje Babiše přesvědčit“, jak zaznělo v Bruselu před nočním jednacím maratonem.

Babiš upozorňoval, že nejdůležitější je energetická bezpečnost a „to, aby my jsme si mohli rozhodnout, jakou energii budeme vyrábět“. Do Rakušanů si kvůli tomu rýpl kvůli jaderné energetice. Bez jádra Česko uhlíkové neutrality nedosáhne, řekl Babiš novinářům před odletem do Bruselu. A po jednání podotkl, že nyní se to potvrdilo.

„Nevím, jak by vařili kafe a svítili.“ Babiš si rýpl kvůli jádru do Rakušáků

Babiš považuje za absurdní, že Rakousko bojuje proti jaderné energii, ale současně dováží z Česka zhruba čtvrtinu své spotřeby elektřiny. „Nevím, jak by ve Vídni vařili kafe a svítili,“ uvedl.

Zdůraznil, že Česko chce také dosáhnout klimatickou neutralitu a perspektivně uzavřít uhelné elektrárny. „Ale za podmínky, že Evropská rada jasně řekne, že jádro je čistý, bezemisní zdroj,“ řekl Babiš. Praha chce mít jistotu, že Rakousko či jiné státy nezablokují české investice do jádra. Nechápe, proč se uznání jádra za čistý zdroj brání Francie, v níž jsou jaderné elektrárny základem energetického trhu.

České náklady 625 miliard

Uhlíková neutralita znamená, že každá země zneutralizuje tolik emisí, kolik vyprodukuje. Náklady na její dosažení v Česku budou činit podle Babiše 625 miliard korun.

Počítá s tím národní investiční plán, který chce premiér představit vládě v pondělí 16. prosince. „Jsou tam za 625 miliard korun konkrétní projekty na to, abychom dosáhli v roce 2050 tu klimatickou neutralitu,“ řekl dnes Babiš.

„My jsme země, která podporuje klimaticko energetický balíček i Pařížskou dohodu. Jenom říkáme, protože jsme si to přesně spočítali, že ty náklady jsou enormní. Vzhledem ke specifické pozici ČR, která je historicky založená na uhlí, potřebujeme pomoc s financováním,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec Blesk Zprávám.

Andrej Babiš na summitu v Bruselu, kam se lídři vydali řešit klimatické závazky Andrej Babiš na summitu v Bruselu, kam se lídři vydali řešit klimatické závazky | Reuters

„Je to revoluce ve všem. Nelze jen tak fanfarónsky říct ′my to dokážeme′. Bude to mít vysoké dopady na obyvatele. Z hlediska ceny i dalších věcí,“ varoval Brabec.

Výjimka pro Polsko

„Víme, že je potřeba vzít v úvahu různé podmínky jednotlivých zemí a rozdílné startovní pozice,“ prohlásil belgický expremiér a nový šéf Evropské rady Charles Michel po jednání trvajícím více než šest hodin.

Varšava si nakonec vyjednala výjimku, která jí umožní připojit se k závazku později. Polsko požadovalo především to, aby usnesení přislíbilo dostatek finanční pomoci pro přechod k čisté energii u regionů závislých na fosilních zdrojích.

„Sdílíme stejný cíl, ale jedna země se rozhodla, že potřebuje více času,“ prohlásil Michel. Polsko jako pátá největší unijní ekonomika zakládá podstatnou část výroby své energie na uhlí a obává se, že zavírání uhelných elektráren tvrdě dopadne na životní úroveň obyvatel.

Co Babiše přesvědčilo

Českému požadavku na přímou zmínku o jaderné energii ostatní členské země vyšly vstříc a Praha se ke klimatické neutralitě přihlásila. „Některé členské státy daly najevo, že využívají jadernou energii jako součást svého energetického mixu,“ uvádí věta, která přesvědčila Babiše k souhlasu.

Lucemburský premiér Xavier Bettel, který se společně s Rakouskem bránil hodnotit jádro jako ekologickou energii, byl po jednání spokojen s tím, že nevznikne přímá vazba mezi unijními penězi a podporou atomové energie.

„Teďka je to konečně černé na bílém, že zkrátka my bez jádra tu uhlíkovou neutralitu nedáme,“ uvedl Babiš po jednání. Jasně jsme řekli, že pokud chceme dosáhnout uhlíkovou neutralitu v roce 2050, tak to jádro tam musí být. To se povedlo,„ řekl novinářům. Dodal, že čelil silnému odporu dalších unijních lídrů a že byl “celý večer sám„.

Spokojená von der Leyenová

Za úspěch označila výsledek jednání předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která ve středu představila svůj plán na přechod ke klimaticky odpovědnému hospodářství. Ten počítá mimo jiné s fondem na podporu uhelných regionů, s nímž mají být spojeny investice ve výši až 100 miliard eur (2,5 bilionu korun).

„Pokud jedna země potřebuje trochu více času, je to podle mě v pořádku,“ podotkla německá politička na adresu Polska, které má být zásadním příjemcem peněz ze zmíněného fondu.

Fond je podle Babiše potřebný proto, že například pro Česko budou náklady na dosažení uhlíkové neutrality vyšší než u jiných států EU. Celkově bylo podle českého premiéra čtvrteční zasedání Evropské rady „o mnoho lepší než v minulosti“. „Myslím si, že nová šéfka komise a nový šéf rady, ta spolupráce určitě bude podstatně lepší než v minulosti,“ uvedl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1395 ( 13. prosince 2019 14:41 )

Až se začne razantně zdražovat tak budem litovat že jsme vlezli do slavné EU.

zada ( 13. prosince 2019 13:08 )

Pane premiére BINGO . Eu nás m usí brát vážně, nejsme žádní "hej počkej". Jsme svrchovaný národ a tak nás brát vážně musí. Díky za to, pane premiére

kurna1 ( 13. prosince 2019 11:56 )

Toho Bureše tam bere ještě někdo vážně ???????

donypan ( 13. prosince 2019 10:31 )

Jediné řešení je referendum o EU.Bude to čím dál horší.Alespon si dokážeme jest-li jako národ za něco stojíme.Zatím jsme se přdvedli jako národ udavačů.

iFender ( 13. prosince 2019 09:18 )

...na anonym01ýchat cisty vzduch je pravo kazdeho z nas at uz chudeho nebo bohateho.nebudu se kvuli babisovym tovarnam ktere dotace prozraly , stehov..
Tobe bych nedal ani šluka z toho cisteho vzduchu to bych podporoval hulvactvi a nejapnost,ani prda bych ti nedal.Zalkni a udus se z te tve zavisti a nena­visti,­budiz­knice­mu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa