Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Babišova vláda poprvé v novém složení: Válkové a Benešové potvrdila nové funkce

Aktualizováno -
6. května 2019
16:40
Autor: ČTK, simao - 
6. května 2019
15:38

„Dnes vláda zasedla v novém složení,“ upozornil v pondělí premiér Andrej Babiš (ANO). Místopředsedy se stali Karel Havlíček a Alena Schillerová (za ANO), poprvé se zúčastnila i Marie Benešová (za ANO), nová šéfka resortu spravedlnosti. A rovnou byla jmenována do nové funkce. „Dnes na vládě byla potvrzena jako nová předsedkyně legislativní rady vlády,“ upozornil Babiš a potvrdil i to, že vláda podpořila exministryni Helenu Válkovou jako novou zmocněnkyni pro lidská práva.  

Poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) je novou vládní zmocněnkyní pro lidská práva. Na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) ji dnes jmenovala vláda. Novou funkci má i ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která se stala šéfkou legislativní rady vlády a na pozici místopředsedy byl tak odsunut exministr Jan Kněžínek.

„Ohledně účasti nových ministrů, tak já myslím, že paní Benešová byla ministryně, takže nemá žádný problém, a pan místopředseda Havlíček chodí – máme radu vlády pro vědu, výzkum a inovace – takže tam samozřejmě myslím, že se zapojili okamžitě, není tam žádný problém,“ říkal v pondělí po jednání vlády Babiš. A prozradil, že požádal všechny ministry, aby napsali, co udělali za rok, neboť se blíží první výročí jmenování koaliční menšinové vlády ANO a ČSSD.

Válková zůstává i poslankyní

Pozici vládního zmocněnce pro lidská práva loni v červnu obnovil první Babišův kabinet. Do funkce pak jmenoval tehdejší náměstkyni úřadu vlády pro lidská práva Martinu Štěpánkovou. Ke konci března z pozice odešla. Post zmocněnce měly už dřívější vlády, poprvé vznikl v roce 1998.

Před exministryní Válkovou úřad zastávalo pět mužů a dvě ženy. Některé kabinety pak měly ministryni či ministra pro lidská práva. Kabinet se otázkou jmenování Válkové měl zabývat už před týdnem, na návrh vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) ale bod odložil. Hamáček chtěl dnes od přizvané Válkové slyšet, jak plánuje skloubit výkon zmocněnkyně a poslaneckého mandátu.

Válková novinářům ve Starkově akademii řekla, že poslankyní zůstane. Ve Sněmovně je i předsedkyní petičního výboru Sněmovny a ČTK před dvěma týdny řekla, že to považuje za výhodu, protože se díky tomu zabývá podobnou problematikou. V nové funkci se chce soustředit především na ohrožené děti, seniory a sociálně či zdravotně znevýhodněné lidi. A konkrétně např. také na opatrovnická řízení a přiměřenost délky soudních řízení.

„Zajímá mě i téma rovnosti žen a mužů, zejména problematika domácího násilí a jeho prevence. Zaměřím se také na podporu národnostních menšin, například v podobě rozvoje česko-německých a česko-polských škol,“ uvedla. Válková vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a na univerzitě v Trnavě získala profesorský titul. Poslankyní je od října 2013, vykonává také funkci rektorky Vysoké školy podnikání a práva v Praze. Od ledna 2014 do března 2015 byla ministryní spravedlnosti ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Benešová v čele legislativní rady

To současná ministryně spravedlnosti Benešová se dnes ujala vedení legislativní rady vlády, jejího předchůdce Kněžínka vláda vrátila na jeho původní pozici místopředsedy rady. 

Samotná výměna ministrů vyvolala kritiku opozice, která vyjadřovala obavy z ohrožení nezávislosti justice. Premiér při uvedení Benešové do funkce odmítl podezření, že nová ministryně chystá změny na státním zastupitelství. Spekulace o Benešové ho mrzí, justice v Česku podle něj ohrožena není.

Kněžínek vedl ministerstvo spravedlnosti od loňského července, kdy ve vládě nahradil Taťánu Malou (ANO), která skončila po 13 dnech ve funkci kvůli obvinění z plagiátorství. Podle Babiše bylo jmenování Kněžínka od počátku dočasné. Kněžínek při oznámení rezignace uvedl, že po politické kariéře netoužil. Na úřadu vlády byl před jmenováním ministrem náměstkem pro řízení sekce legislativní rady vlády. Rada je poradním orgánem kabinetu a má zpravidla tři desítky členů - expertů.

PPP150W ( 7. května 2019 00:10 )

Jak je vidět nenecháme. Jenže nikoho tam nezajímá co chtějí lidé.

turbina ( 6. května 2019 17:58 )

Předseda vlády slovenský estebák a trestně stíhaný komunista, ty dvě
staré bréci taky členky KSČ. Je v tý podělaný vládě nějaký slušný
člověk ?Na Hradě šmajdá taky komunista.

turbina ( 6. května 2019 17:47 )

Třeba ji budou exhumovat, nemají už z čeho vybírat.

turbina ( 6. května 2019 17:24 )

Tož teď už tam chýba iba Marie Kabrhelová a jsou soudružky komplet.

petr12 ( 6. května 2019 16:54 )

jeblý anonym a ostatní hovada co špiní nejlepšího premiera od špinavého
převratu!! na novinkách nejoblibenější politik Babiš s přehledem
vede!!feták udavač Bartoš na třetím místě jebloš Fiala na konci Kalousek
trhá rekord v oblibě tunelářu,kmotru,křiváku,udavaču!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa