Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Protopopovou vyhodili,“ překvapil Babiš s výrokem o lékařce svého syna

Autor: kal, vei - 
23. listopadu 2018
05:02

Lékařku Ditu Protopopovou vyhodili z Národního ústavu duševního zdraví. I takovou větu zmínil premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Pak ale z výroku „utekl“ s tím, že se o věci nehodlá už dál bavit. Předsedu vlády čeká v pátek hlasování o nedůvěře jeho kabinetu.

Schizofrenie je skutečně choroba, kde si pacient nikdy přizná, že je nemocný,“ zmínil premiér Babiš v živě vysílaném rozhovoru s moderátorem Jakubem Veinlichem.

Premiér pak zaútočil na novináře Seznam Zpráv. „Tihle redaktoři šli do Švýcarska, aby zpochybnili a pustili na veřejnost situaci, že můj syn není nemocný. Že se skrývá a nechce vypovídat. A to je ten hyenismus. Protože on samozřejmě nemocný je, ale tato choroba se projevuje tak, že lidé, kteří tím trpí, si to nikdy nepřiznají,“ uvedl dále premiér.

Video  Andrej Babiš: Mého syna točili tajně, poženeme novináře k soudu  - Aleš Brunclík, Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

„Poslanci, když mě vydali, tak byli ve spisu a tam bylo konstatováno, že syn je nemocný. A protože policie musí asi prověřit toto stanovisko paní Protopopové, kterou jsem poprvé viděl, když jsem šel do NÚDZ (Národní ústav duševního zdraví, pozn. red.), uvedl předseda vlády. Přešel tak k osobě lékařky Dity Protopopové, která sepsala první lékařskou zprávu o zdravotním stavu jeho syna.

Blízkost s Protopopovou Babiš odmítl. Svatba nesvatba

Babiš se zlobil, že se mu podsouvá dlouhodobá známost a blízkost s touto lékařkou. „Byla na vaší svatbě, kandidovala za vaše hnutí a byla vaší spolupracovnicí i na ministerstvu,“ kontroval moderátor, tak si premiér vzal opět slovo.

„Přijel jsem do ústavu za synem a čekala mě paní Protopopová. A samozřejmě jsem byl v šoku, že syn má tu nemoc. A tak jsem se ptal, diskutovali jsme spolu. Ona mi dávala názory, jak to u nás funguje, že u nás lidi zavíráme do Bohnic místo toho, aby to bylo jako ve Velké Británii, že je léčíme v normálním životě,“ uvedl premiér, aby dále zmínil: „Následně paní Protopopová přišla, že chce řešit reformu psychiatrické péče. A zároveň jsem se seznámil s jejím manželem, protože když byl syn medikován a měl se vrátit do normálního života, tak bylo potřeba sehnat někoho, kdo se o něj postará od rána do večera. A my jsme nikoho nesehnali.“

Moderátor následně zrekapituloval, že Dita Protopopová po odvysílání reportáže Seznam Zpráv o Andreji Babišovi ml. sama rezignovala. „Samozřejmě, protože je pronásledována a vyhodili ji z práce,“ překvapil znovu Babiš. A potvrdil, že má na mysli konec lékařky v Národním ústavu duševního zdraví.

Jenže na oplátku premiér znovu slyšel argument, že výpověď dala Protopopová podle zveřejněných informací sama. „Nevím, bez komentáře, tak skončila. A teď novináři terorizují paní Protopopovu a její rodinu. Ona má také dceru. Víte, investigativní novinář Janek Kroupa dostal do vězení paní Jourovou. A její dcera skončila na psychiatrii. A kdo za to nese odpovědnost. To považujete za novinářskou práci, že tady si dala za cíl zhrzená bývalá zaměstnankyně mé bývalé firmy, že mě dostane do vězení. To je v pohodě?“ zlobil se premiér.

Jak dobrovolný byl konec lékařky Dity Protopopové v Národním ústavu duševního zdraví, už Babiš dále neřekl.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

fido2 ( 8. března 2019 10:27 )

To ještě nevěděli, že bude vlezdoamíkzadnice.

krtek. ( 24. listopadu 2018 18:43 )

prosim ? vy trubko uvědomte si komu tyhle plátky patří a zkuste najít informace v nějakém plátku nepatřící Babišovi. Jinak podle vás je demagogie a lhaní v demokracii normální ?

Extrem11 ( 24. listopadu 2018 13:13 )

Zeman a Babiš, ještě nic neudělali dobře dle médií. To prostě není možné. Přesto vyhráli volby. Lidé nejsou idioti

janhu ( 23. listopadu 2018 18:39 )

havloestébáci s vlajkami eu ,banderovské ukrajiny vítači islámských teroristů ,tuneláři lto,fofotovoltaiky zlodějské špíny v ulicích

krtek. ( 23. listopadu 2018 16:46 )

Kdyby nelhal jak když Ovčáček tiskne, tak by si jich nikdo nevšímal

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa