Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Protest proti covidovým pasům v Bruselu: Policie nasadila vodní děla. Kde dál to v EU vřelo?

Aktualizováno -
21. listopadu 2021
18:31
Autor: ČTK - 
21. listopadu 2021
17:05

Na protestu proti covidovým pasům se dnes v Bruselu sešlo na 35 000 lidí. Někteří účastníci demonstrace během pochodu z centra města k institucím EU házeli na policisty dělbuchy, ti zasáhli vodními děly a slzným plynem. Podobných velkých protestů proběhlo o víkendu v evropských metropolích víc.

Demonstranti se sešli po poledni před vlakovým nádražím Gare du Nord, protest s názvem Společně za svobodu měl povolení od bruselské radnice. Policie původně počítala s účastí několika tisíc lidí, řekla mluvčí Ilse Van de Keereová.

Podle organizátorů bylo hlavním cílem ukázat nesouhlas se zpřísňováním protiepidemických opatření, včetně těch, která požadují předkládání covidových certifikátů v restauracích, barech a na dalších místech.

Belgie podobně jako další evropské země nyní zažívá vzedmutí další vlny koronavirové nákazy. V zemi, která má 11,5 milionu obyvatel, denně přibývá v průměru 12 000 nových případů infekce a nemocnice se potýkají s největším počtem covidových pacientů od května.

Orgie násilí v Nizozemsku

V pátek propukly násilné střety mezi demonstranty a policií v nizozemském Rotterdamu, kde se část města změnila v bitevní pole. Policie v obavě o vlastní bezpečnost začala střílet do davu a zasáhla tři lidi. Konflikty označil starosta města Ahmed Aboutaleb za „orgie násilí“. Demonstranti v centru města zapalovali ohně a házeli na policisty kamení a dělobuchy. Bezpečnostním složkám se podařilo obnovit pořádek až v noci na sobotu, i s použitím vodního děla, zatčeno bylo pět desítek lidí.

Kvůli násilnostem v Rotterdamu organizátoři zrušili plánovanou sobotní demonstraci v Amsterodamu. Přesto se nakonec sešlo několik stovek lidí, jejich protest byl klidný. V noci na dnešek ale nizozemská policie zatkla 28 lidí na několika dalších demonstracích proti koronavirovým restrikcím. Situace byla nejvypjatější v Haagu, kde utrpělo zranění pět policistů, jeden z nich vážná. Bezpečnostní složky zasahovaly také proti menším shromážděním ve městě Urk a ve dvou městech v jižní provincii Limburg.

Ve Vídni svolala protest pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ), která postup vlády proti pandemii dlouhodobě kritizuje. Úřady původně počítaly s tím, že se do protestu zapojí asi 15.000 lidí, nakonec jich bylo bezmála 40.000. Bylo mezi nimi i množství pravicových extremistů, příznivců nově založené strany skeptiků vůči očkování MFG (Lidé, Svoboda, Základní práva) či xenofobního Identitárního hnutí Rakouska (IBÖ).

Protest ve Vídni probíhal až na výjimky klidně, policie zatkla desítku lidí. Ministr vnitra Karl Nehammer ostře kritizoval, že mnoho demonstrantů použilo na transparentech a na oblečení symboliku upomínající na nacistickou diktaturu. Lidé nosili žluté hvězdy s nápisem „neočkovaný“, na plakátech byla hesla jako „Tak to v roce 1938 začalo“ nebo „Konec fašistické diktatury“.

Další demonstrace se uskutečnila dnes v hornorakouském Linci. Horní Rakousko patří ke spolkovým zemím, kde je aktuálně epidemická situace nejvážnější. Také do Lince dorazilo na manifestaci mnohem více lidí, než úřady předpokládaly - zhruba 6000.

Video  Šéf Motola Ludvík o tikající bombě pro nemocnice. A kdo už se covidu nemusí obávat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

gemino ( 21. listopadu 2021 19:54 )

gemino ( 21. listopadu 2021 19:53 )

To je šílené Z Do lidí, demonstrujících v demokratické zemi za svá práva se střílí?!!!? Kam ta kovidová fašistická diktatura ještě zajde? Bude snad nakonec nás, neočkované, posílat do plynu? Co všechno si ještě necháme líbit?

e.lesanova ( 21. listopadu 2021 19:27 )

Ano, v EU je nutno mít JEDEN názor, odmítači jednotného názoru budou perzekuováni, diskriminováni, budou jim odejmuta běžná práva, budou izolováni, označeni, zákaz vycházení, bavení se....co chybí ??? A jo, jinak "zastřeleni"..

sagil ( 21. listopadu 2021 19:00 )

rakouský kancléř Sebastian Kurz se musel ze svého postu poroučet po podezření z údajné korupce. Na jeho místo nastoupila farmaceutická loutka setkávající se se synem George Sorose, která tyranizuje obyvatele Rakouska.

sagil ( 21. listopadu 2021 19:00 )

Rakousko dalo světu Adolfa Hitlera, který způsobil celosvětovou katastrofu, ale zdá se, že se z toho tato alpská země, respektive její političtí představitelé moc nepoučili.
Spíše naopak. Vypadá to tak, že jdou v jeho šlépějích. Zatímco Hitler rozděloval lidi na "méněcenné" - Židy, Slovany a "nadlidí" - Němce, respektive Árijce, rakouská vláda rozdělila lidi na očkované se všemi právy a na neočkované, kteří o práva přišli.
V tomto však nejsou světoví „premianti.“ Mnoho zemí světa se vydalo touto segregační cestou. Rakousko ale přece jen prorazilo dno. Totalitní rakouská vláda chce kromě totálního lockdownu jako první země Evropské unie zavést povinné očkování pro všechny obyvatele.
Rakouská vláda oznámila, že od 1. února 2022 začne v zemi platit povinnost být očkován proti COVID-19 pro všechny obyvatele. Očkování třetí dávkou bude možné již po čtyřech měsících.
"Dlouho, možná až příliš dlouho, se předpokládalo, že bude možné dosáhnout vysoké proočkovanosti i bez povinného očkování. Nyní se však musíme podívat realitě do očí,“ prohlásil kancléř Schallenberg.
Těm občanům, kteří budou i nadále odmítat očkování, budou hrozit pokuty, případně až trest odnětí svobody. Podrobnosti nového nařízení mají být zveřejněny v nejbližších týdnech.
„Nechceme pátou vlnu, nechceme šestou a sedmou vlnu,“ hájil rozhodnutí o povinné vakcinaci rakouský kancléř.
Totalitní rakouský kancléř Alexander Schallenberg se však buď naprosto mýlí, nebo, což je pravděpodobnější, vědomě šíří hoax. Očkováním totiž žádnou vlnu koronaviru nezastaví. Téze o kolektivní imunitě už dávno padly.
Dnes už víme, že očkovaní nejenom že virus šíří ve velkém, ale se jím i snadno nakazí a mnozí končí v nemocnicích, či dokonce umírají.
Ve skutečnosti jde o to, aby vyvolená farmaceutická firma vydělala co nejvíce peněz a Rakousko má být „vzorem“ pro vyspělý svět. Je velmi pravděpodobné, že po Rakousku se k povinnému očkování přidají i další země po celém světě.
Možná není náhoda, že bývalý pronárodní r

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa