Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Blíží se vakcína, která může „strčit do kapsy“ ty ostatní. Přesvědčí Valneva odmítače?

Autor: Markéta Mikešová - 
21. listopadu 2021
05:00

AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna a Pfizer. To jsou vakcíny proti covidu, které jsou momentálně registrované v Evropské unii. K dispozici jich ale bude více, mezi nimi i očkovací látka od francouzské společnosti Valneva. Je založena na osvědčené a dlouhé roky používané technologii, díky níž může poskytnout vysokou ochranu i před variantami viru SARS-CoV-2. Zároveň má podle klinické studie účinnost až 95 procent. Evropská komise minulý týden schválila, že členské státy budou moci nakoupit až 60 milionů dávek této vakcíny.

Technologie Valnevy, jejíž vakcína se objevuje také pod jménem VLA2001, je klíčová. Jde totiž o očkovací látku obsahující inaktivovaný virus, což možná zní strašidelně, ale vůbec není - virus je chemicky „umrtven“ (viry v pravém slova smyslu nikdy živé nejsou, proto uvozovky), takže člověku nemůže ublížit, ale tělo jej stále zaregistruje a zvládne si proti němu vytvořit protilátky.

Tato imunitní reakce je robustní, protože se tělo setká s celým virem, nikoli pouze s jeho částí. Buňky si jej lépe zapamatují a pak, když se setkají s novou variantou viru, řekněme deltou, mohou se jí lépe vyhnout. Vlastně tato technologie věrně simuluje imunitu získanou reálným proděláním nemoci.

Je to rozdíl například od mRNA vakcín, jako jsou ty od Moderny a Pfizeru, které obsahují jen genetickou informaci SARS-CoV-2 a cílí jen na jeho spike protein. Ty sice také imunitu vyvolají, ale už tělo tolik nepřipraví na potenciální změny viru, což se u delty částečně potvrdilo. Nicméně abychom mRNA vakcíny nehanili, stále jsou mimořádně úspěšné. Hlavně v tom, že je lze velice rychle vyvinout a v případě potřeby snadno upravit, takže i ony varianty nakonec zvládnou.

Rychlost je totiž v případě šíření nakažlivých nemocí klíčová. Když se objeví nový patogen, je třeba začít očkovat co nejrychleji. A vakcíny na bázi inaktivovaného viru mají delší vývoj než mRNA, což je také důvod, proč takovou očkovací látku budeme mít k dispozici až teď, když nepočítáme ty z Číny, které se ale nechlubí příliš vysokou účinností. Kdybychom čekali, stálo by to tisíce, možná miliony životů, použití mRNA bylo odůvodněné a v konkrétním čase představovalo nejlepší řešení.

Vysoká účinnost i hodně protilátek

Ale zpět k Valnevě. Technologie na bázi inaktivovaného viru je ověřená, používá se například u vakcín proti chřipce, klíšťové encefalitidě nebo žloutence typu A, takže se od začátku předpokládalo, že očkování bude dobře fungovat. Klinické testy to potvrdily. Jejich třetí fáze se účastnilo 4000 pacientů starších 18 let a v porovnání s AstraZenecou (to je pro změnu vektorová vakcína) u nich Valneva dokázala vytvořit silnější imunitní reakci a vyšší hladinu neutralizačních protilátek v krvi. Účinnost byla vyčíslena na 95 procent.

Žádný z účastníků navíc během testu neměl vážný průběh covidu, a to přesto, že už tehdy v populaci kolovala varianta delta. Právě lepší odolnost proti variantám zrovna u SARS-CoV-2, který se mění velmi často, může být klíčová. „Výsledky ukázaly, že tato kandidátní vakcína je na dobré cestě hrát důležitou roli při překonávání pandemie,“ nechal se slyšet profesor Adam Finn, jenž na testy dohlížel.

I proto Evropská komise minulý týden schválila, že členské státy budou moci nakoupit 60 milionů dávek Valnevy. Nákup dostane zelenou, až látku schválí Evropská léková agentura (EMA). Firma zatím žádost o schválení nepodala, ale slibuje, že tak učiní v následujících dnech. Očekává se, že k lidem by se nová vakcína mohla dostat na jaře.

„Vakcína Valneva doplní do našeho širokého portfolia další možnost, jakmile Evropská agentura pro léčivé přípravky ověří, že je bezpečná a účinná,“ uvedla eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová.

Video  Vojtěch o bavorském modelu po česku: Rekord byl poslední kapka. A hrozí vánoční lockdown?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

zeleny.ropak ( 29. listopadu 2021 18:16 )

Víte, co mi nesedí? I když jsem konzumentem a vyznavačem různých konspiračních teorií, tak přece jenom mi není jasná jedna věc. Neznám jednu jedinou referenční laboratoř, která by se pyšnila vzorkem viru(v lahvičce) a mohla ho dát k dispozici pro zhotovení vakcíny uváděného typu. Ty vobrázky, co se nám nabízí, jsou jen počítačovou animací a bujnou fantazií našich akademiků. Proto se opětně ptám, kde Francouzi vzali vzorek viru, aby ho mohli "umrtvit" a použít do vakcíny?

pindokukin ( 21. listopadu 2021 22:02 )

kokršpaněl - nemusíš všemu rozumět,tobě stačí dojít na hajzl.

pekaaaros ( 21. listopadu 2021 20:47 )

to je jak kdybyste ted poprvé za celou pandemii zapnul internet. nevšiml jste si, že už od začátku března 2020 se to hemží zprávami jako je tahle? Ten má lék, ten má kapky, ten má nosní sprej, ten má zázračnou substanci, díky které se všichni v izraelské nemocnici uzdravili... Tyhle články jdou celou dobu pandemie. A víte proč? Protože se prodají. Nic není tak horké, jak mediální články uvaří. Ta látka DH1047 ještě není ani odzkoušená na žádným člověku, bude to dlouhá cesta a podle mě to vyšumí jako všechny ty remdesiviry, zázračný léky z Izraele a podobný mediální bomby.

dynaty ( 21. listopadu 2021 20:42 )

pindokukin ( 21. listopadu 2021 19:37 )

Nová protilátka zcela blokuje množení koronavirů

Protilátku, která brání replikaci původce covidu-19 SARS-CoV-2 i dalších koronavirů, objevil výzkumný tým z univerzit Chapell Hill v Severní Karolíně a Duke v Durhamu. Protilátka DH1047 dokázala stoprocentně neutralizovat původce covidu-19 i SARS i dvou netopýřích koronavirů.

Pozornost vědců připoutala látka DH1047. Bránila nejen nákaze, ale byla i účinná u už nakažených zvířat, protože omezovala poškození plic. „Tato protilátka má potenciál sloužit pro léčbu během současné epidemie,“ uvedl podle listu Daily Mail


TAK KDE TO VÁZNE? HYENY US FAMAKOMAFIE VŠE NA SVĚTĚ BLOKUJE,JEN PFIZER MŮŽE RÝŽOVAT. A LIDÉ UMÍRAJÍ.

ALE JEDNOU VÁM TO CELÁ PLANETA SPOČÍTÁ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa