Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Tvrdý lockdown v Rakousku, zákaz vstupu mění plány tisícům Čechů. Země zavede i povinné očkování

Aktualizováno -
19. listopadu 2021
17:31
Autor: ČTK - 
19. listopadu 2021
10:31

Rakousko spustí po nedávných rekordních počtech nových nákaz koronavirem od pondělí plošnou uzávěru, od 1. února rovněž zavede povinné očkování pro všechny obyvatele. Po jednání s hejtmany spolkových zemí to dnes oznámil kancléř Alexander Schallenberg. Omezení se budou týkat i naočkovaných proti covidu-19, dosud v zemi platily restrikce jen pro nenaočkované. Lockdown bude trvat nejméně deset dní, maximálně pak 20, řekl kancléř. Rakousko navíc zakáže po dobu plošné koronavirové uzávěry vstup do země za účelem turistiky, což se dotkne i více jak 3500 českých lyžařů. 

Rakousko je první zemí EU, která kvůli nově rostoucímu počtu nákaz omezuje volný pohyb osob a zavádí povinnou imunizaci všech obyvatel. Podle Schallenberga je potřeba v současné chvíli „čelit skutečnosti“. „Navzdory měsícům přesvědčování se nám nepodařilo přesvědčit dostatek lidí k vakcinaci,“ řekl konzervativní kancléř.

V Rakousku je nyní plně naočkovaných asi 66 procent obyvatel, což je jedno z nejnižších čísel v západní Evropě. „Trvale navýšit počty naočkovaných je jediným prostředkem, jak vyjít z tohoto začarovaného kruhu,“ poznamenal šéf rakouské vlády. „Nechceme pátou vlnu,“ dodal.

Povinnost být naočkován začne pro Rakušany platit od 1. února, kancléř však poznamenal, že detaily opatření oznámí vláda v příštích týdnech. Zatím zmínil jen to, že za porušení bude občanům hrozit pokuta.

Schallenberg rovněž nepřímo kritizoval pravicově populistickou Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ), která se dlouhodobě staví k očkování negativně. Jejich kritiku vakcinace označil za „útok na náš zdravotní systém“.

Kancléř vyjádřil znepokojení nad tím, že narůstá počet lidí s těžkým covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Od pondělí proto mimo jiné přejdou žáci na domácí výuku. Schallenberg nejprve oznámil uzavření škol, ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein však následně řekl, že zůstanou otevřené pro žáky, jejichž rodiče jim nebudou schopni zajistit hlídání. Všechny však vyzval, aby zůstali doma, pokud to bude možné.

Lidé budou moci vycházet ven jen kvůli nákupu nezbytného zboží, při cestách do práce nebo kvůli cvičení. Zavřeno bude mít většina obchodů a také všechny restaurace, ruší se veškeré kulturní akce.

Vláda zhodnotí účinek uzávěry po deseti dnech a rozhodne, zda ji ještě prodlouží. Nejpozději 13. prosince však podle Schallenberga lockdown skončí pro naočkované obyvatele nebo ty, kteří se nedávno z covidu-19 zotavili. Pro nenaočkované budou omezení platit nadále.

Turistům vstup zakázán

„Turistické cesty do Rakouska nebudou během lockdownu možné,“ uvedl turistický portál Austria.info s tím, že bližší informace sdělí, jakmile budou k dispozici.

Rakousko již zavedlo omezení volného pohybu pro nenaočkované obyvatele, nařízení však nepřineslo kýžený efekt a počty infikovaných nadále stoupaly. Země ve čtvrtek oznámila poprvé od začátku pandemie přes 15 000 nových nákaz za den, sedmidenní incidence se tam blíží 1000 infikovaným na 100 000 obyvatel.

Nejhorší situace panuje v Horním Rakousku a Salcbursku, jejichž hejtmani veřejně vyzývali spolkovou vládu, aby lockdown zavedla. Již předem avizovali, že jsou případně připraveni uzávěru vyhlásit alespoň na území svých spolkových zemí.

Čeští lyžaři mají smůlu

Kvůli plošné koronavirové uzávěře Rakouska do něj nebude podle Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK) moci vyjet zhruba 3500 českých lyžařů. Cestovní kanceláře (CK) nabízejí změnu termínu nebo destinace. Adventních trhů a rušení zájezdů na ně se uzávěra většinou nedotkne, lidé v tomto případě s nákupem zatím vyčkávali. ČTK to dnes řekl výkonný ředitel ACK Michal Veber.

CK od svých rakouských partnerů podle Vebera vědí, že uzávěra bude trvat spíše 20 dní.  Na otevíraní lyžařské sezony jezdí podle Vebera asi dvě třetiny Čechů s CK, ty totiž nabízejí kompletní balíčky ubytování se skipasem, a dokážou tak zajistit výhodnější cenu, než by si lidé vyjednali sami. V období od ledna do března vyráží na hory do Rakouska tzv. po vlastní ose podle Vebera asi půlka Čechů, druhá jede s CK.

Vzhledem k tomu, že lyžaři kvůli pandemii a souvisejícím omezením ztratili už dvě sezony, chtějí si už tentokrát Alpy užít za každou cenu. Většina jich je proto podle Vebera ochotna přistoupit na posunutí termínu cesty.

Video  Aplikace třetí dávky očkování proti covidu - vše, co potřebujete vědět  - Videohub
Video se připravuje ...

U CK Nev-Dama má podle jejího mluvčího Jana Bezděka zájezd do Rakouska koupený kolem 600 klientů. Nabídne jim změnu místa například za Itálii. „Jedná se o klienty, kteří chtěli využít hned prvních možných terminů, aby si mohli zalyžovat, takže uděláme maximum pro to, aby o svoji dovolenou nepřišli. Pokud klienti nebudou chtít zájezd přesunout, pak jim samozřejmě všechny peníze za zájezd vrátíme,“ uvedl Bezděk.

Cestovní agentura Invia nemá na příštích 20 dní do Rakouska podle své mluvčí Andrey Řezníčkové prodané téměř žádné pobyty. Lidé si podle ní kupují v Rakousku hlavně horské chaty na Vánoce a na další týdny a měsíce v hlavní lyžařské sezoně.

CK podle Vebera také zatím nevědí, zda lidé, kteří v Rakousku jsou, budou moci dokončit pobyt nebo bude nutné, aby v neděli opustili zemi. V takovém případě by pro ně CK musely poslat autobusy. Nejasnosti jsou podle Vebera také kolem tranzitu, mnoho lidí odlétá například do exotických zemích z Vídně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

trintin ( 20. listopadu 2021 12:51 )

Od ledna 2020 snad tisíce Čechů přivezlo z Rakouska a Itálie domů virovou nákazu. Najednou nedokvašení Němci mění plány, nechtějí nákazu zpět a nutí Čechy nákazu exportovat do jiných zemí?

jajas ( 20. listopadu 2021 12:41 )

Zbytečné, prostě se bude lyžovat tam, kde se bude moct, to snad nikoho nezabije, ne? Já tam taky jezdil. Ale loni jsem dostal covid no a letos.....prostě to tak vyšlo, no. Se nic neděje.

jajas ( 20. listopadu 2021 11:18 )

Prostě žádná lyžovačka v Rakousku.....

Desterz ( 20. listopadu 2021 09:44 )

To mě málem shodilo ze židle, když jsem to četl. Den co den vakcinační lobby sama sebe předhání v čím dál větším bizáru.
Že ne?
http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/mo­nitor­/Zlu­tou-hvezdu-Ne-odznaky-pro-ockovane-aby-se-vedelo-Uz-padl-navrh-684033

To člověk fakt nevěří vlastním očím.

pindokukin ( 20. listopadu 2021 09:19 )

Všechny ty US gaunery,Gatesem a Faucim počínaje,celou US farmakomafii, celý ten "DOBRÝ KLUB", který tu genocidu naplánoval už v roce 2015 a všechny grázly v EU kteří se nechali podplatit je třeba postavit před válečný soud.
Všichni vědí,že Pfizer je měsíce prošlý a na nové kmeny naprosto neúčinný a přesto to rvou do lidí.
Vědomí vrazi.

Světoví zločinci,už předháníte Osvětim,a blížíte se počtu obětí druhé světové.
Jen kvůli bilionům a úchylné a zvrácené "potřebě" decimování lidstva.

Blíží se nevyhnutelně zůčtování planety s vrahy - NORIMBERK II.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa