Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zpřísnění u českých hranic: Sasko řeší covidový „vlnolam“, část Rakouska tvrdý lockdown

Autor: ČTK - 
19. listopadu 2021
08:47

Saská vláda bude dnes rozhodovat o zavedení výrazných karanténních omezení po dobu zhruba tří týdnů. Očekává se, že kvůli krajně nepříznivé epidemické situaci zpřísní opatření pro neočkované proti covidu-19. V Rakousku budou zástupci spolkových zemí jednat s kancléřem Alexanderem Schallenbergem o plošné uzávěře.

Saský premiér Michael Kretschmer chystaná omezení neoznačil za lockdown či uzávěru, ale přirovnal je ke covidovému vlnolamu. Očekává se, že vláda v Drážďanech schválí omezení vzájemného kontaktu a další restrikce i pro očkované, kteří by pro volnočasové aktivity museli překládat negativní koronavirový test.

Aktuální sedmidenní průměr nově nakažených na 100 000 obyvatel činí v Sasku 761,4, což je zhruba dvojnásobek oproti celoněmecké hodnotě. Spolková země na hranicích s Českem má zároveň nejnižší proočkovanost v rámci Německa, plně vakcinováno je zde 57,6 procenta populace.

Rakouští hejtmani budou společně s kancléřem Schallenbergem projednávat epidemickou situaci v zemi. Horní Rakousy a Salcbursko – nejhůře zasažené spolkové země, kde v pondělí začne platit na několik týdnů plošný lockdown – volají po zavedení celorakouské uzávěry kvůli rostoucímu počtu infekcí. Rakouský ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein se zatím vyslovil pro celkový zákaz nočního vycházení, který však kancléř odmítá. Ve vládě se rovněž diskutuje o zavedení povinného očkování proti covidu-19.

Rakousko ve čtvrtek zaznamenalo přes 15 000 nových nákaz koronavirovou infekcí, což bylo nejvíce od začátku pandemie v zemi. Na vzestupu je také sedmidenní incidence, která nyní dosahuje 971 nemocných na 100 000 obyvatel. V celém Rakousku platí od pondělka přísná omezení pro lidi, kteří nejsou proti covidu-19 očkovaní ani toto onemocnění v nedávné době neprodělali.

Video  Neočkovaní mají utrum: Babiš, Vojtěch a Havlíček o nových restrikcích  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa