Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Budoucí ministr Gazdík o testech ve školách: „Sklady jsou téměř prázdné“. A co nouzový stav?

Autor: Jakub Veinlich - 
19. listopadu 2021
05:00

Kandidát na ministra školství, bývalý učitel Petr Gazdík (STAN) je připravený místo ve vládě přijmout. Současnému kabinetu v demisi vyčítá, že nezajistil dostatek testů pro testování neočkovaných žáků a studentů ve školách na covid-19. Prověřování přítomnosti nákazy by nakonec podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mělo probíhat jednu týdně až do února. Gazdík v rozhovoru pro Blesk Zprávy odmítl, plošné zavírání škol kvůli šíření nákazy a vyloučil i zavedení školného.

Pane poslanče Gazdíku, s čím chcete přijít v případě jmenování na ministerstvo školství?

Jestli budu jmenovaný ministrem školství mládeže a tělovýchovy, tak nastoupím do úřadu s velkou vizí změnit české školství. Zatímco se výrazným způsobem kupředu posunul kompletně náš celý život a nikdo už si většinou s tím, co se naučil nebo vystudoval, nevystačí do důchodu, a měli bychom tedy najet na systém celoživotního vzdělávání, tak bohužel české školství se v tomto příliš neposunulo a zůstal mu základ někde na rozmezí 19. a 20. Století.  Mám proto vizi, změnit české školství tak, aby odpovídalo 21. století. První, co bude ale potřeba hned po mém případném nástupu řešit, je aktuální a akutní koronavirová krize, která s tím jak postupuje současná vláda, může dosáhnout v příštích týdnech svého vrcholu.

Jak by se tedy pod vaším vedením mělo ve školství ke koronaviru a jeho potlačení postupovat?

Ten systém není vůbec nastavený. Od jara říkáme to samé v naší vizi, kterou jsme připravili a předložili. Neustále žádáme, aby byly navýšené kapacity PCR testování, což se bohužel nestalo a vláda se na to vykašlala. Není dostatečný počet testů. Do okamžiku našeho nástupu to navíc vypadá, že budou prázdné sklady Státních hmotných rezerv, co se týká antigenních testů. Hlavní hygienička oznámila, že se od 29. listopadu přestane testovat, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch pak na tiskové konferenci oznámil, že testování bude pokračovat…

Je to nakonec správné rozhodnutí?

Nejsem příznivcem plošného testování, ale to lokální testování v případě, že se ve škole nákaza objeví, je nutné. Mám informace od ředitelů škol, že když někoho v pondělí otestovali antigenním testem a zjistilo se, že je pozitivní, tak se čeká pět šest dnů na to, než bude moct jít na PCR test a další dva dny na vyhodnocení. To je situace, která je neřešitelná. Další věc je hygiena, která to má řešit, ale čeká se na pokyny i několik dní. Mnozí ředitelé proto zastupují hygienu a na vlastní pěst se snaží konat. To je stav, který je pře mám nástupem tristní a neradostný.

Vy už jste to naznačoval. Ze skladů Státních hmotných rezerv nyní hasiči rozvážení testy do škol k testování 22. Listopadu. Pak bylo v plánu také testování 29. listopadu. Ve čtvrtek premiér v demisi Andrej Babiš oznámil, že až do února by měli být nenaočkovaní žáci a studenti testovaní jedou týdně. Bude ale čím testovat, když se sklady vyprazdňují?

Ještě před dvěma týdny byly ve skladech asi dva miliony testů, ale tím dvojím původně ohlášeným testování se ta zásoba značně ztenčí a nebude tam téměř nic. Nebude to rozhodně dostatek pro to případné lokální testování. Navíc pro testování antigenními testy nemáme dostatek testů a na PCR nemáme dost PCR kapacit. Čili otázka nezní, zda testovat, ale čím.

Co s tím?

Stát nevyužil své obce na nákup nových testů a mně to trochu přijde, že se končící vláda snaží nastupující kabinet dotlačit do toho, by musel vyhlásit nouzový stav, protože dle zákona o zadávání veřejných zakázek prostě nemůže žádným jiným způsobem ty testy získat v nějakém rozumném termínu.

A jak to tedy vyřešit?

V tom je právě ten problém. Jak se vše protahuje a prodlužuje. Vy se mě ptáte, co bych dělal kdyby, ale nemám zatím žádnou jinou možnost. Jsem řadový poslanec a nemám možnost žádného zázemí, žádné možnosti, jaké má vláda, aby tyto věci řešila.

Proto ani nechceme říkat, co konkrétně bychom v tuto chvíli dělali my. V tuto chvíli třeba s požadavkem pana prezidenta nevíme, jestli ta vláda bude nastupovat obrazně řečeno za týden, za tři týdny, nebo za tři měsíce. A říkat teď cokoliv je nesmyslné, protože ta situace se nějak posune a 14 dní to může být vše úplně jinak a to, co bych vám teď řekl, že bych udělal, nemusí za pár dní platit.

Měla by současná vláda přijít do Sněmovny s žádostí o nouzový stav, nebo ho klidně i podle pravidel na 30 dní sama vyhlásit?

To je její věc, nicméně jak pan prezident, tak současná vláda v demisi by měli konat. Oni nesou za ten stav, který je, bohužel, odpovědnost a situace se nevyvíjí dobře.

Když to bude nevyhnutelné, měly by se znovu zavírat školy a přecházet se na distanční výuku?

Rozhodně jsem proti plošnému lockdownu ve školách. Pokud by se někde měla škola zavřít, tak by to mělo být jen lokální, regionální opatření a i kdyby ta epidemie postupovala nešťastně a byl otevřený v České republice jen jeden okres, tak to pořád stojí za to. České děti byly nejvíce doma ze všech států Evropské unie a my jim tím bereme mládí, dětství a sociální vazby. To je něco, co je neodpustitelné. Možná to na chvíli vyřeší epidemii, ale z dlouhodobého hlediska to pak bude činit velké problémy. Budu se ze všech svých sil snažit, byť nejsem epidemiolog, aby se české školy zavíraly co nejméně.

Měli by ředitelé škol dostat víc pravomocí, aby mohli rozhodovat o podobě opatření sami, popřípadě ve spolupráci s hygienou?

Měli a to už jsme žádali na jaře, to už jsme žádali v létě, to jsme žádali v srpnu, to jsme žádali v září. Doposud se tak nestalo. Jedině lokální školní opatření za souhlasu hygieny, popřípadě zřizovatele do budoucna budou umět tu situaci řešit. Koronavir nezmizí za tři měsíce ani za půl roku, vždy se může objevit v nějakém místě ohnisko a je potřeba se na to připravit a žít s tím a umět to lokálně řešit.

Platí to, že by měl být vaším náměstkem současný ministr školství Robert Plaga za ANO? 

Robert Plaga je svým občanským povoláním odborným náměstkem pro Vysoké školy na ministerstvu školství. V okamžiku, kdy skončí jako ministr, tak se do této své občanské práce vrátí. Pokud to budu já a on mi bude předávat ministerstvo školství, tak to bude první otázka, na kterou se ho zeptám – tedy jak vidí svou budoucnost, protože bych si přál, aby na ministerstvu byla kontinuita, aby stávající ministr využil své zkušenosti ve prospěch rozvoje školství. Kontinuita ve školství je totiž něco, co jsme tu v minulosti neměli. Průměrný ministr vydržel ve funkci 21 měsíců. Vždy něco začal a pak nedokončil a to je mimo jiné jeden z důvodů, proč se české školství v posledních 30 letech neposunulo podobně jako jiné země.

Bude i nadále veřejné vysoké školství zdarma, nebo počítáte jako ministr se zavedením školného?

Nic takového není součástí volebního programu této vlády. V tomto volebním období určitě žádné školné nebude. Co bych chtěl je naopak mnohem více stipendii motivovat studenty k tomu, aby dosahovali vynikajících výsledků a tím získávali prostředky na dopravu do školy, na knihy, na bydlení a další věci.

Video  Epicentrum Adam Vojtěch  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

František Los ( 21. listopadu 2021 19:34 )

Ten Gazdík lže sotva otevře hubu, není mu možno věřit ani pozdrav

hejhej ( 21. listopadu 2021 14:14 )

Ukňouraný Gazdík má být ministrem školství ????

holahej ( 19. listopadu 2021 09:13 )

Ze slepence nenávisti proti AB padají samé lži a urážky. Umí jen kritizovat.

holahej ( 19. listopadu 2021 09:09 )

Logicky protože je třeba vytřídit nemocné lidi od zdravých v kolektivu kvůli přenášení infekce.

krapotkin ( 19. listopadu 2021 06:39 )

Proč testovat, když se testy neuznávají. Jde zase jenom o prachy a ne o zdraví lidí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa