Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Fiala přichází a Babiš neodchází. Co na to Zeman?

Autor: Petr Holec - 
12. listopadu 2021
05:00

Vláda ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše podala demisi, zatímco prezident Miloš Zeman pověřil šéfa ODS Petra Fialu sestavením vlády koalic SPOLU a PirStan. Současně se ustavila nová sněmovna. Vše tedy nejspíš spěje k předání moci. Zkomplikovat situaci ale ještě může Zeman. A poslední slovo pořád neřekl ani Babiš.

Ten se rychle vyspal z volební „nevýhry“, kdy ANO získalo nejvíc poslanců, sněmovní většinu ale nově drží SPOLU a PirStan, jejichž hlavní motivací je navždy odsunout Babiše do opozice. Šéf ANO sice před volbami říkal, že v ní sedět nebude, jenže pak se podíval na volební výsledek znovu a zjistil, jak zle na první pohled klame: ve volbách totiž propadlo rekordních dvacet procent hlasů, volební preference jejich voličů ale nezmizely. A pravda je, že většina voličů nevolila antibabišovskou „změnu“ SPOLU a PirStan, ale spíš „nezměnu“.

Babiš to rychle pochopil a všem těmto lidem vyslal jasný vzkaz: já jsem teď váš sněmovní hlas. A že by mu mohlo znovu přát i načasování. Budoucí vláda převezme zemi s novou vlnou covidu, vysokou inflací zdražující lidem život, vysokým deficitem státního rozpočtu a výrobními výpadky nejen v klíčovém autoprůmyslu, které dělají další díru do státních financí. Nebo jinak: Babišova „drahota“, covid i deficit záhy budou patřit pravděpodobnému premiérovi Fialovi.

A s ním i vládní „pětikoalici“ ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a Stan. Ta se sice navenek stále zkouší balit do povolební harmonie, uvnitř je však plná pirátské sebelítosti z volebního debaklu a vzájemných kompromisů. Její skutečnou soudržnost proto rychle otestují nejen zmíněné problémy. A možná i Zeman, jenž to ostatně miluje jako málokdo. Ukažte mu slabost a máte problém. Trojkoalice SPOLU totiž nechala prezidentův „oblíbený“ post ministra zahraničí PirStanu a do funkce už se začal veřejně rozcvičovat pirát Jan Lipavský.

Jen krátce: mladý a nezkušený politik ještě není ani ministr a už plánuje všechno to, co Zeman s láskou nenávidí. A vlastně nejen on: s tím, že Piráti na diplomacii nemají, se veřejně netají ani europoslanec a člen Výkonné rady ODS Jan Zahradil. Piráti poslední dobou schytávají potupné facky ze všech stran a právě oni ještě musí schválit vstup do Fialovy vlády na svém fóru, kde si nikdo není jistý vůbec ničím. A i když ho schválí, může jim vlepit další facku Zeman.

Prostě jen zopakuje historii se svým posledním (ne)jmenováním ministra zahraničí ČSSD a počká, co na to Piráti i Fiala. Někdo bude muset tenhle trojboj případně prohrát. A když už jsme u prezidenta, jenž si jmenování vlád tak rád užívá. Babiš v rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že si prezident přeje, aby kandidoval na prezidenta. Šéf ANO to jako obvykle odbyl s tím, že teď řeší jiné priority. Současně ale dodal, že by to případně muselo schválit ANO.  

Prezidentská volba je až za rok a čtvrt, jenže to je v politice jepičí doba. Navíc ještě před tím jsou komunální volby, které taky vládnou jistým destruktivním potenciálem. A ani kocour profesora Flegra neví, jaká bude za rok situace. Vláda může držet pohromadě a klidně i bez Pirátů. Taky se ale díky nepříznivé situaci může propadnout do nepopularity, která díky pandemii stihla i ANO a ČSSD dokonce vyvést ze Sněmovny. Pak může přijít další moment Andreje Babiše, hlasu „mlčící většiny“.

Video  Vláda Andrej Babiše (ANO) podala demisi  - abl
Video se připravuje ...

sarina ( 13. listopadu 2021 07:02 )

NENÍ, to je fakt! Ale co budoucí vláda navrhne svým lidem v parlamentu to její poskoci v parlamentu MUSÍ odsouhlasit! Záleží na ní jaký rozkaz vydá! Kdyby se jen zmínila že by měl "lékař" Válek jako lékař pomoct Babišově vládě už jen z ETICKÉHO HLEDISKA, na to nemusí mít budoucí vláda ani pravomoci, ZÁLEŽÍ NA LIDECH V NÍ I JEJICH CHARAKTERU a předvedli JAK JIM MOC ZÁLEŽÍ NA LIDECH-VŮBEC, hlavně že vyhráli!!! ... A ty nesváděj jejich pokřivený charakter na vzdělání, napsal jsi velkou hloupost a nevíš jen jak to okecat!!!

rozez ( 13. listopadu 2021 00:46 )

Dlouze balí kufry, asi se nevrátí.

rozez ( 13. listopadu 2021 00:45 )

Já se taky těším, rypáci sice pokoj nedají ale bude jim to na nic. Věřím novým.

ANO-travim-psy ( 12. listopadu 2021 23:25 )

Parlament neni vláda, chápu, že je to na tebe příliš složité. Kdyby jsi bývala dokázala absolvovat všechny třídy základní školy, tak mohla být diskuze na úrovni.
Takhle nad tebou zavírám dekl latríny.

sarina ( 12. listopadu 2021 22:18 )

Budoucí vláda MÁ PRAVOMOCI JEN KDYŽ CHCE! Například když volila šéfku parlamentu, k tomu leváckou pakáž nepotřebovala, nepotřebovala ani žádné protikandidáty k šéfce!!!

Zobrazit celou diskusi