Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vakcinace u Babišů: Vivien po sporu o protilátky zašla na očkování, premiér má třetí dávku

Aktualizováno -
18. listopadu 2021
09:21
Autor: Nikola Forejtová, tsv - 
7. listopadu 2021
05:00

Rodina premiéra Andreje Babiše má dalšího očkovaného. Na vakcinaci proti onemocnění covid-19 si došla už i dcera Vivien, jak prozradil Blesk Zprávám předseda končící vlády. Důvodem k pozdější vakcinaci bylo množství protilátek - Vivien se totiž podle Moniky Babišové nemohla nechat očkovat právě kvůli tomu, že je měla v krvi. Spor o jejich uznávání vedou politici i odborníci dlouhé měsíce. 

Premiér Andrej Babiš dnes ráno poslal redakci Blesku Zpráv informaci o tom, že dcera Vivien se po dlouhém čekání konečně mohla nechat naočkovat proti covidu. Ve zprávě dále poprosil, aby si před blížící se zimou došli do očkovacího centra i všichni ti, kteří se vakcíně stále ještě vyhýbají.

„Dobré ráno. Pro vás všechny, kteří jste se ptali na Vivien. Lékař už jí konečně doporučil očkování 👍 V Thomayerce to běží jak po másle, skvělý personál, obrovské díky všem zdravotníkům za jejich nasazení v průběhu pandemie, která bohužel nekončí, ale zesiluje. Očkujte se, prosím, kvůli svému zdraví,“ napsal premiér.

Dcera premiéra Andreje Babiše (ANO) Vivien v nemocnici obdržela první dávku očkování proti covidu (18.11.2021) Dcera premiéra Andreje Babiše (ANO) Vivien v nemocnici obdržela první dávku očkování proti covidu (18.11.2021) | Archiv Blesku

Musela si počkat

Vivi by se nechala moc ráda naočkovat a je naštvaná, že zatím nemůže,“ prozradila na svou dceru Blesk Zprávám v červenci Monika Babišová, manželka dosluhujícího premiéra Andreje Babiše (ANO). Z rodiny premiéra byla jedinou, která vakcínu do konce léta nedostala.

Tato věta spustila poměrně obsáhlý a dlouhý spor o tom, zdali u prokázání bezinfekčnosti neuznávat i protilátky  - právě kvůli velkému množství protilátek v krvi se Vivien očkování stranila. 

Babiš: Slova odborníků nekomentuji

Spor o uznávání protilátek rozdělil odborníky. Zatímco jiní poukazovali na jejich přínos a stavěli se pro jejich uznávání, jiní ukazovali na nedostatečný počet studií i na nedostatečnou informovanost o tom, jak vysokou hladinu by měl člověk mít, ale i jak by fungovaly proti různým variantám onemocnění. Pro byl například exministr zdravotnictví Roman Prymula, proti náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková

Vašáková v nedávném rozhovoru pro Blesk Zprávy dodala, že celý spor jen zbrzdil proces očkování. „Bylo to zbytečné a zesílilo to nejistotu lidí. Roli sehrály i laboratoře, které šly za výdělkem,“ podotkla.

Babiš tehdy na dotaz Blesk Zpráv odvětil, že není odborník, aby slova Vašákové komentoval, uvedl ale, že brzy bude jeho rodina chráněná právě očkováním. „Dcera Vivien se po konzultacích s lékaři nechá v listopadu naočkovat,“ napsal v SMS zprávě. 

Manželka premiéra Monika Babišová (ANO) dostala první dávku očkování, manžel ji doprovodil (30.5.2021) Manželka premiéra Monika Babišová (ANO) dostala první dávku očkování, manžel ji doprovodil (30.5.2021) | Blesk: Karel Kopáč

A zatímco Babišova dcera se chystala na první očkování, Monika byla na očkování v květnu tohoto roku a premiér už má za sebou i třetí dávku. Na vakcinaci šel mezi prvními, a to 27. prosince 2020. Druhou dávku dostal měsíc nato a třetí pak 14. října 2021. K očkování pak předseda vlády, ale i tisíce dalších odborníků, nadále nabádá. 

Na očkování posilující dávkou mají nárok všichni, kteří mají 6 měsíců od poslední dávky očkování, tedy od dokončeného schématu očkování. Nezáleží tedy na věku, zaměstnání, či zdravotním stavu. Blesk pro vás připravil i další odpovědi na nejčastější otázky kolem vakcinace. 

Video  Vojtěch: Epidemie covidu se v Česku stala epidemií neočkovaných. Dušek přidal čísla  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

ceslo ( 18. listopadu 2021 15:44 )

už se chystají emigrovat

Eric Sllowinski ( 18. listopadu 2021 14:28 )

Snad tenhle vytvor toho monstra nebude mit v zivote moznost rodit a plodit dalsi hyeny a monstra s toho jejich vrhu.

Actimel ( 18. listopadu 2021 13:02 )

taky si myslím a nebude jediný

Actimel ( 18. listopadu 2021 13:01 )

Chudák holka! Ale může si za to sám, nechtěla bych mít na svědomí zdraví svých dětí! A taky, kdo ví co si tam vrchnost píchá! Já jim nevěřím ani jednomu . Oni moc dobře ví co je to za šméčko

Jana Novakova ( 18. listopadu 2021 12:48 )

Všimli jste si, že se dávají všichni očkovat v černém oblečení? DS Cabal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa