Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda přehledně: Nouzový stav do konce dubna, rozšířené testování a „šťára“ v karanténě

Aktualizováno -
22. března 2021
18:30
Autor: ČTK, vei - 
22. března 2021
12:21

Vláda v pondělí zasedla, aby projedala novou žádost o prodloužení nouzového stavu. V současnosti platí do 28. března, podle vlády je však nutný i nadále, aby mohla platit aktuální přísnější omezení volného pohybu. Požádala proto Sněmovnu, aby ho protáhla až do 27. dubna, uvedl pro Blesk Zprávy vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Kabinet také schválil povinné testování živnostníků a i firem do deseti zaměstnanců oo 6. dubna - pokud se při práci setkávají se třetími osobami. A lidi v karanténě nebo izolaci bude nově kontrolovat policie.

Na čem všem se shodli ministři?

  • Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu kvůli opatřením proti šíření koronaviru o 30 dní. Nynější stav nouze vyhlášený kvůli covidu-19 končí 28. března, nově by to bylo do 27. dubna.
  • Povinné testování se od 6. dubna rozšíří o firmy do deseti zaměstnanců a živnostníky, kteří se při práci setkávají s třetími osobami.
  • Policie bude nově kontolovat to, jak lidé dodržují nařízenou karanténu nebo izolaci. Seznamy dostanou od krajských hygienických stanic. Kdo nebude doma, toho čeká správní řízení. Koho policie objeví venku, ten se může dopouštět trestného činu šíření nakažlivé nemoci s trestní sazbou šest měsíců až tři roky nepodmíněně.
  • Vláda nařídila krizovým opatřením čtyřem českým výrobcům a dodavatelům kyslíku přednostní dodávky pro nemocnice a záchrannou službu. Krizové opatření dnes schválila vláda, vyplývá z informací na vládních internetových stránkách. Jde o společnosti Linde Gas, Messer Technogas, SIAD Czech a AIR PRODUCTS.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) poděkoval občanům za dodržování opatření a zdůvodnil žádost o prodloužení nouzového stavu sérií provázaných opatření. „Nemůžu akceptovat argumenty, že okresní uzávěra je zbytečná,“ zmínil a dodal: „Stál bych opravdu o to, aby vývoj v České republice kopírovalo vývoj Portugalska.“ Připomněl, že Portugalsko se za dva měsíce dostalo do role premianta.

Hamáček o víkendu uvedl, že minimem je prodloužení nouzového stavu o 14 dní, podle vicepremiérky Aleny Schillerové (za ANO) se kabinet shodl, že požádá o celých 30 dní. Jenže tahle slova se nelíbila premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Hamáček přitom předtím upřesňoval Blesk Zprávám, že shoda je opravdu na 30 dnech navíc.

„Já jsem opakovaně říkal všem ministrům, aby se k tomu nevyjadřovali, protože máme se k tomu vyjádřit, až to projedná vláda a až vláda najde jednotnou pozici. Pan ministr zdravotnictví navrhne a představí nám návrhy prodloužení nouzového stavu. Já dnes pozvu opozici na jednání, pokud najdou čas, ve středu, abychom je společně s panem ministrem přesvědčovali o potřebnosti prodloužení nouzového stavu. A na jaké období to bude, o tom rozhodne vláda,“ uvedl Babiš před pondělním jednáním vlády, když vyrazil na obhlídku Nemocnice Hořovice.

Babiš zároveň uvedl, že ve středu chce zasednout s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) a opozičními představiteli k dalšímu kolu jednání o tom, aby se nouzový stav prodloužil i po 28. březnu.

Důležitý opět bude i přístup KSČM k další vládní žádosti - právě komunisté hlasovali již proti prodloužení nouzového stavu před tím, než se na jeho pokračování domluvil Babiš s hejtmany.

Podle informací Blesk Zpráv bude schůze Sněmovny konat nejspíš v pátek cca od 10:30.

Video  Ještě měsíc nouzového stavu, žádá vláda Sněmovnu. Hamáček děkoval Čechům za dodržování opatření  - ČTK
Video se připravuje ...

Policejní kontroly nakažených a izolovaných

Policisty čeká nový úko - kontrolovat lidi, kteří mají nařízenou karanténu nebo jsou v izolaci. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že příslušené seznamy dodají krajské hygienické stanice a dodal, že šíření nakažlivé nemoci je trestným činem.

Pokud se lidé nebudou zdržovat na místě, které nahlásili, budou podle Hamáčka čelit správnímu řízení. Pokud budou přistiženi „venku“ bude to posuzováno jako trestný čin podezření ze šíření nakažlivé choroby - tady je standardně sazba šest měsíců až tři roky nepodmíněně. Podle Blatného dodržování základních pravidel včetně karantény a izolace významně pomůže k brzkém zrušení plošných opatření, která vláda přijala v souvislosti s epidemií koronaviru.

Ministr vnitra připomněl, že podobné kontroly probíhaly už loni na jaře, pak ale narazily na nevoli Úřadu pro ochranu osobních údajů. Nyní už by měla být podle něj situace vyřešena.

Testy povinně i u malých firem a OSVČ

„Testování ve firmách a úřadech je jedna z nejúspěšnějších akcí celé pandemie. Dnes předkládáme rozšíření ještě na firmy do 10, neziskovky a OSVČ, pokud nepracují z domova. Denně tak budeme mířit až na 500 tis testů, což nemá v Evropě v poměru k počtu obyvatel obdoby,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu i dopravy Karel Havlíček (za ANO) pro Blesk Zprávy ještě před odsouhlasením návrhu.

„Zatím odhalujeme díky firemnimu testování cca tři tisíce pozitivních lidí denně. Je ale patrné, že pozitivita ve druhém kole je zhruba poloviční,“ řekl Havlíček a pokračoval: „S ohledem na to, že to je logisticky mimořádné náročné a řada firem by to nezvládla, neboť už dnes si to rozkládají na všechny dny, tak ještě počkáme na jedno kolo testování, vyhodnotíme to a mezitím domluvíme se svazy, jak to organizovat. A to jak po stránce procesu ve firmách, tak s ohledem na kontrolu a kompenzace.“

„Testujeme 300 až 400 tisíc lidí denně,“ vypočítal Havlíček po jednání vlády stávající stav.

Schillerová zmínila jízdenku do normálního života

Povinné testování se podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) od 6. dubna rozšíří o firmy do deseti zaměstnanců a živnostníky, kteří se při práci setkávají s třetími osobami. Schválila to dnes vláda, uvedla Schillerová na twitteru.

Každý týden se tak podle Schillerové testům podrobí až čtyři miliony lidí, průměrně půl milionu denně. „Plošné testování je spolu s očkováním naše hlavní jízdenka zpět do normálního života,“ napsala dále.

Podniky s více než 250 zaměstnanci musely první kolo testování dokončit do 12. března, středně velké firmy měly na otestování všech pracovníků čas do 15. března. Zapojeny už jsou i společnosti s deseti až 49 lidmi, které musejí první cyklus testování skončit do 26. března. Testování je závazné i pro veřejný sektor.

Video  Tisková konference po jednání vlády (15. 3. 2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

manunu ( 23. března 2021 07:32 )

Mají schválený pandemický zákon. Nouzový stav bych jim neprodloužila. Hamáček to je případ, má nebezpečné totalitní manýry.

paralenka ( 23. března 2021 01:19 )

Oni při jejich temperamentu jsou to schopni zrealizovat, jen my jsme přizdis., co budou držet ústa a krok, bohužel.

paralenka ( 23. března 2021 01:17 )

Protože z toho chtějí mít policejní stát! Už není respektováno ani právo na ochranu osobních a citlivých údajů, poldové budou mít i info o zdravotním stavu! Hambáček je sice mladší ročník, ale metody komoušů má v malíčku. Co dokáže bezbřehá touha po penězích, vždyť tady se krade v miliardách za bílého dne! Tak mám pocit, že jsem už dlouho nebyla u StBáckého výslechu, že by nastal znovu ten hrůzný čas?!

kedris ( 23. března 2021 01:07 )

Slováci v rozhlasovém vysílání, vyzývají občany k revoluci

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=lRc4­Dld-P-0

paralenka ( 23. března 2021 01:05 )

Ten tu budeme mít až do voleb! Náramně se jim to zalíbilo a ani po zjištění NKÚ nemíní v těch odklonech peněz přestat. Kdyby kdokoliv z nás neměl doklady na státní finance, šel by do lochu. Hambáček má bez dokladů čerpané miliardy a nic se nebude dít? Jak ho mohou vyšetřovat poldové, když je má pod palcem??? Nové volby bez těchto lidí i bez "zahraničních expertů"!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa