Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šéf hejtmanů Kuba kritizoval praktiky: Neočkují dost. Šonka zmínil zahlcené ordinace

Autor: ČTK - 
21. listopadu 2021
15:50

Podle předsedy asociace krajů a jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) se praktičtí lékaři nezapojují dostatečně do očkování proti covidu-19. Řekl to v neděli v debatě ČT. Předseda praktiků Petr Šonka k tomu ČTK řekl, že lékaři mají vakcínu od společností Pfizer/BioNTech, která se v Česku nejvíce používá, k dispozici teprve od začátku listopadu. Ordinace praktiků jsou nyní podle Šonky zahlcené pacienty s respiračními chorobami, mnozí praktici dělají i odběry pro PCR testy, protože kapacity testovacích míst nestačí.

Kuba v pořadu odkázal na dřívější prohlášení praktiků, že jsou schopni očkovat 50 000 lidí denně. Hejtman řekl, že toto množství nyní praktičtí lékaři očkují za týden. Část praktiků si podle něj za poslední měsíc vakcíny proti covidu vůbec neobjednala.

„Potřebujeme, aby se praktici zapojili, nemůžou to dělat jen nemocnice,“ řekl. Také podle epidemiologa a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly není kapacita praktiků využita. Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková si ale myslí, že se praktičtí lékaři začnou více zapojovat. Podle ní někteří argumentují tím, že jsou přetíženi, někteří se obávají nákazy covidem.

Předseda sdružení praktických lékařů Šonka ČTK řekl, že se v současnosti zapojuje do očkování proti covidu asi 2600 lékařů, kteří mají své IČO, z celkového počtu 4100. „Není to číslo, s kterým bychom byli spokojeni,“ poznamenal. Podle něj ale počet postupně narůstá. Slib 50 000 naočkovaných denně byl podle něj za obvyklého provozu, který nyní v ordinacích není. „To, co se teď děje, rozhodně běžný provoz ordinací není. Mrzí mě, že to nikdo nebere v úvahu,“ poznamenal.

Šonka: Ordinace jsou zahlcené pacienty s respiračními chorobami

Podle Šonky  jsou mnohé ordinace zahlcené pacienty s respiračními chorobami, z nichž někteří mají covid. Lékaři pacienty musí vyšetřit a nakažené covidem posílají na monoklonální protilátky, které chrání před těžkým průběhem nemoci.

Mnozí z nás dělají i odběry na PCR testy, protože kapacity odběrových míst jsou tak napnuté, že se čeká několik dní na termín,“ konstatoval. Právě včasný výsledek testu je důležitý pro podání protilátkových léků. „Do toho očkujeme proti covidu, proti chřipce. Většina praktiků padá na ústa a není fér říkat, že tohle je normální provoz ordinace a že nesplňujeme ty kapacity, které jsme nabízeli na jaře,“ dodal.

Šonka chce lékaře, kteří proti covidu neočkují, znovu oslovit a chce také hledat se zdravotními pojišťovnami způsob, jak je více motivovat.

Video  Na pražském Chodově čekali zájemci o očkování až hodinu a půl.  - David Malík
Video se připravuje ...

gemino ( 21. listopadu 2021 19:58 )

Co se z toho Kubikuly vylouplo za hajzlíka, je neskutečné. Ale Boží mlýny melou, Kubulo, i na tebe se někde chystá karma....

pindokukin ( 21. listopadu 2021 19:42 )

Nová protilátka zcela blokuje množení koronavirů

Protilátku, která brání replikaci původce covidu-19 SARS-CoV-2 i dalších koronavirů, objevil výzkumný tým z univerzit Chapell Hill v Severní Karolíně a Duke v Durhamu. Protilátka DH1047 dokázala stoprocentně neutralizovat původce covidu-19 i SARS i dvou netopýřích koronavirů.

Pozornost vědců připoutala látka DH1047. Bránila nejen nákaze, ale byla i účinná u už nakažených zvířat, protože omezovala poškození plic. „Tato protilátka má potenciál sloužit pro léčbu během současné epidemie,“ uvedl podle listu Daily Mail


TAK KDE TO VÁZNE? HYENY US FAMAKOMAFIE VŠE NA SVĚTĚ BLOKUJE,JEN PFIZER MŮŽE RÝŽOVAT. A LIDÉ UMÍRAJÍ.

ALE JEDNOU VÁM TO CELÁ PLANETA SPOČÍTÁ.

hafblaf ( 21. listopadu 2021 19:29 )

Stále jen očkování, o jiných zbraních proti covidu jako např. zdravějším způsobu života bez zbytečné zdraví škodlivé chemie používané v zemědělství, potravinách, kosmetice.... se nemluví. Chování vlády je strašně nezodpovědné, neustále všechny straší, rozdělila obyvatelé na dva tábory a rozdmýchává nenávist.

cid2000 ( 21. listopadu 2021 19:12 )

Začíná být divné, že známí odpírači neschválené vakcíny nebo představitelé různých sdružení,které nesouhlasí s vakcinací mají nejednou těžký průběh nebo zemřou??!!! To vypadá, že jim někdo dopomohl k nákaze(dovezl jim velký dárek) a průběhu,jinak to nelze brát jako náhodu a vždy se to hodně mediálně rozmázne a propírá,,ten a ten popírač zemřel na covid !!Vždy je u toho nečekaně dobře pečlivě informovaný novinář a fotograf!?? To není náhoda vážení! Již nepatříme sami sobě, ale patříme všichni farmaceutickým korporacím,které vlastní ,,Ž,,!!Budeme jejich podání a budeme škemrat o vakcíny na každý rok aby člověk přežil do následujícího roku!! Tenhle uměle vytvořený Covid je velice povedená operace proti lidem a jejich poslušnosti!!

Jirik-ta ( 21. listopadu 2021 18:44 )

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=zWkj­ozKXO­48

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa