Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Proticovidový protest u Sněmovny přilákal až 500 lidí. Policie nakonec musela i zatýkat

Aktualizováno -
7. července 2021
19:55
Autor: ČTK - 
7. července 2021
18:20

Několik stovek lidí dnes na pražském Malostranském náměstí demonstrovalo kvůli protikoronavirovým opatřením. Protest trval od rána zhruba do 18:30, kdy jej organizátoři z Volného bloku rozpustili. Podle policie se demonstrace odpoledne účastnilo 400 až 500 lidí. Jednoho demonstranta, který odpoledne zablokoval dopravu a nereagoval na výzvy policistů, policie zadržela. Desítky lidí při jeho zadržení zaútočily na policisty, pořádek zjednali těžkooděnci. ČTK to řekl policejní mluvčí Jan Rybanský.

Okolo náměstí už kolem 08:00 projížděla troubící auta s českými vlaječkami, některé tramvaje musely kvůli provozu na chvíli zastavit. Později byl průjezd kolem Malostranského náměstí omezen. Kolem 15:00 bylo podle policie na místě 400 až 500 lidí. ČTK to řekl policejní mluvčí Jan Rybanský.

Protestující drželi v rukou zejména české vlajky. Někteří měli transparenty například s nápisem „Pro svobodu volného pohybu“ nebo „Stop očkování dětí“. Demonstraci přihlíželi desítky policistů i členové antikonfliktního týmu. Lidé na náměstí od rána sledují projekci jednání Sněmovny.

Volný lovil hlasy

Zhruba v poledne s projevem vystoupil mimo jiné předseda krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas. Zástupci této strany budou na sněmovních kandidátkách Volného bloku, Vandas sám se o poslanecký mandát ucházet nebude. Asi v 16:45 ke svým příznivcům na Malostranském náměstí promluvil poslanec Lubomír Volný (Volný blok), kterého chvíli před tím z jednacího sálu vyvedla ochranná služba Sněmovny. Poslanec byl vykázán kvůli tomu, že nechtěl opustit řečniště, i když ve vyhrazených pěti minutách neřekl nic k projednávanému zákonu o hlasování v karanténě při říjnových volbách do dolní komory. Volný tím protestoval proti tomu, že mu mělo být umožněno k tématu mluvit „pouhých pět minut“, řekl později. Dodal, že mlčením „protestoval proti porušování svých ústavních práv a práv lidí, které se snaží zastupovat“. Na náměstí demonstranty mimo jiné vyzval k tomu, aby v nadcházejících volbách dali svůj hlas Volnému bloku.

Poslanec před protestující lidi opět předstoupil po 18:00. Příznivce Volného bloku vyzval k tomu, aby se v případě, že podmínkou účasti ve volbách bude podstoupení testu na koronavirus, testovat mimořádně nechali nebo aby si zkusili obstarat potvrzení o prodělání testu nebo očkování proti koronaviru bez toho, aby je podstoupili. „Nesmíme propadnout tomu pocitu, že je nejvíc potrestáme tím, že se na to vykašleme a k těm volbám nepůjdeme,“ řekl poslanec. Dodal, že sám se v takovém případě testovat nechá.

Na policii zaútočil dav lidí

Protestující lidé odpoledne zablokovali výjezd z náměstí do Letenské ulice, tudíž ani tramvaje nemohly místem projíždět. Na místě byli těžkooděnci. Policie opakovaně vyzývala občany k opuštění vozovky, upozorňovala je, že v opačném případě se dopouštějí protiprávního jednání. „V průběhu shromáždění byla jedna osoba omezena na osobní svobodě pro podezření z přestupku neuposlechnutí výzvy úřední osoby,“ uvedl mluvčí policie.

Policie následně na twitteru uvedla, že při řešení situace dav několik desítek lidí zaútočil na policisty, a proto na místo dorazila speciální pořádková jednotka. „Nikdo další nebyl omezen na osobní svobodě a situace se uklidnila,“ konstatovala policie.

Desítky protestujících se dopoledne zároveň seskupily před zábranami u Sněmovní ulice, kde situaci sleduje policie. Demonstranti spustili ohlušující pískot a troubení. Kolem 13:00 už prostor opustili, později však znovu několik desítek lidí u zátarasů protestovalo.

Volný blok vedený nezařazeným poslancem Lubomírem Volným v magistrátním přehledu oznámených veřejných shromáždění jako účel demonstrace uvedl protest proti schválení novely volebního zákona.

Video  Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 8. července 2021 12:11 )

Za b) je správně?

Pink ( 8. července 2021 08:56 )

Pokud by ten zákon byl projednáván a schválen,tak by to volný blok svedl na SPD.

bleskovka ( 8. července 2021 01:13 )

Vláda vzdala, dík společnému tlaku občanů a VolnyBlok projednávání zákona o "Covid pasech",další lež ,ten zákon neměl být totiž vůbec projednáván.

padrino ( 7. července 2021 19:43 )

Když pominu důchodce,to si na to ti zoufalci brali dovolenou nebo máme v ČR tolik nemakačenků?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa