Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Demonstrace proti vládním opatřením: Do centra Prahy nakráčely až tři tisíce nespokojenců, organizátor pochybil

Aktualizováno -
10. ledna 2021
21:50
Autor: ČTK, diz - 
10. ledna 2021
13:56

Neodradila je ani zima, ani 5. stupeň PSA. Už během podzimu se v Praze konalo několik protestních akcí a demonstrací, které si braly na paškál vládní opatření, která souvisí s koronavirovou pandemií. 10. ledna se na Staroměstském náměstí konala další demonstrace nazvaná Otevřeme Česko. Podle policistů bylo v jednu chvíli na místě přibližně 2 tisíce protestujících, mezi řečníky se mihly i známé tváře.

Organizátoři shromáždění, kteří stojí za iniciativou Chcípl PES, uvádějí, že vláda stávající situaci nezlepšuje, ale zhoršuje. Tvrdí, že se dokážou účinněji chránit sami. Nechtějí nadále respektovat opatření, která podle nich nejenže nefungují, ale zapříčinila „pandemii chudoby, nezaměstnanosti, krachujících firem a nevzdělanosti“. Zároveň ovšem vyzvali účastníky, aby přišli v rouškách a aby se přizpůsobili poklidné atmosféře akce.

Na náměstí zazněly projevy zástupců podnikatelů v pohostinství, fitness trenérů, lékařů, maturantů či Podnikatelských odborů, vystoupily i osobnosti z uměleckého odvětví. Během dvouhodinového programu vystoupil třeba herec a moderátor Michal Suchánek, bývalý prezident Václav Klaus či zpěvák Daniel Landa. K jeho výrokům, které pronesl na půdě Poslanecké sněmovny, se pro Blesk v rámci pořadu S prezidentem v Lánech vyjádřil také Miloš Zeman.

„Z toho, co říkáte, to považuji za hloupost. Nedochází k žádnému - ať už plošnému, nebo selektivnímu - zotročování, dochází k obranným opatřením, kde nepřítel je epidemie. To bylo za každé epidemie, dokonce za každé války a boj proti epidemii je svým způsobem druhem války,“ řekl Zeman.

„Ti, kdo chtějí svobodu, ať ji mají. Ať odmítnou očkování, ale ať se potom nediví, jestliže na tuto epidemii zemřou. A horší by bylo, kdyby mezi tím stihli ještě někoho nakazit,“ dodal. Landa ve Sněmovně hřímal, spílal vládě a současná omezení přirovnal k »virovému protektorátu«.

Na sociální síti facebook slibovalo den před konáním akce svou účast 1 500 lidí, dalších 4 200 lidí projevilo o demonstraci zájem. Policie na místo vyslala zejména pořádkovou službu a také členy antikonfliktního týmu.

Video  Průběh demonstrace proti vládním opatřením namířeným proti koronaviru. (10. leden 2021)  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Demonstrace se konala od 14:00. K tomuto času pražští policisté na twitter uvedli: „Na Staroměstském náměstí v Praze se schází účastníci ohlášeného shromáždění. Na místě je v tuto chvíli přibližně 400 osob. Policisté přítomné upozorňují na povinnost dodržovat vládní nařízení. Na průběh shromáždění dohlíží několik stovek policistů a strážníků.”

Demonstrace skončila zhruba v půl čtvrté. „Shromáždění bylo poklidné, skončilo a účastníci se rozcházejí. Svolavatel bude oznámen pro porušení vládních nařízení, protože byl překročen povolený počet účastníků. Zjištěná porušení vládních nařízení oznámíme správnímu orgánu. Podle našich odhadů bylo na místě asi dva a půl až tři tisíce lidí. Jedna osoba byla zajištěna pro přestupkové jednání,” dodali policisté. „V průběhu shromáždění jsme neřešili žádné výrazné porušení veřejného pořádku,” řekl ČTK mluvčí pražských policistů Jan Rybanský.

Porušení veřejného pořádku nastalo až po rozpuštění demonstrace. Policisté totiž po ní zajistili dva ze skupiny účastníků, kteří se po skončení demonstrace poprali u Stavovského divadla, a další čtyři kvůli tomu zajistili pro přestupkové jednání, uvedla policie po skončení shromáždění na twitteru. Na demonstraci dohlíželo dvě stě policistů z pořádkové a dopravní policie a členové antikonfliktního týmu. Na místě byli také strážníci.

Radši pomozte, říká Babiš

Premiér Babiš demonstraci odsoudil. Protestující podle něj nevnímají, co se děje v nemocnicích. „Podle mého názoru by měli všichni ti lidé nastoupit do covidových jednotek do nemocnic a tam pomáhat jako dobrovolníci,“ řekl v ČT. Kritizoval přitom paradoxně primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), který jako dobrovolník dříve do nemocnice nastoupil, že město akci nerozpustilo. Podle zákona ale má tuto pravomoc magistrát jako státní správa, nikoliv vedení města jako představitelé městské samosprávy.

Jiří Janeček za iniciativu Chcípl PES večer napsal, že „hozenou rukavici“ přijímají. „Dáme dohromady co nejvíce ochotných a schopných lidí nastoupit do nemocnic na výpomoc,“ napsal. Doplnil, že stačí jen říci, kam a jací lidé jsou potřeba. Do 12. ledna požaduje přidělení koordinátora ve věcech dobrovolníků v nemocnicích.

Kontroverzní říjen

Demonstrací se v loňském roce uskutečnilo několik. Nejrozporuplnější proběhla 18. října na Staroměstském náměstí, kde proti rozvášněnému davu, který využíval pyrotechniku a házel i dlažební kostky, musely vystoupit stovky policistů. 144 výtržníků bylo na místě zadrženo.

Jeden z nich za své extempore bude souzen z důvodu násilí na úřední osobě. Fotografové tehdy zachytili muže, kterak zezadu kopal do policistky - není vyloučeno, že jde právě o tento skutek. Osm dalších výtržníků policie stíhá.

Video se připravuje ...
Další videa