Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hamáček: Opatření fungují, vyhráno není. Demonstranti? Profackovat! Podrazili doktory i sestry

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. března 2021
15:10
Autor: simao - 
8. března 2021
13:35

Česko je týden v novém lockdownu – uzavřené okresy jsou opatřením, které dle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) zafungovalo, i když vyhráno není. Demonstranti proti opatřením vlády by se podle něj měli za své nedělní počínání stydět. Podle Hamáčka platí, že by je měl někdo profackovat  nebo odvézt do covidárií, aby na vlastní oči viděli, co se v nemocnicích nyní děje.

„Máme za sebou týden těch zvýšených opatření a já chci jednoznačně konstatovat, že ta opatření fungují,“ uvedl vicepremiér Hamáček na tiskovce ČSSD v Lidovém domě. Pozastavil se nad tím, co nyní Česko čeká, ale ohlédl se také za nedělními protesty proti vládním opatřením. Demonstrantům vzkázal: Styďte se.

Těžký týden v nemocnicích

Hamáček naopak děkoval všem, kteří opatření dodržují. „Chci velmi poděkovat všem našim občanům, kteří ta opatření dodržují. Je to drtivá většina. Já mám pravidelná hlášení od policie z těch jednotlivých kontrolních stanovišť a musím říci, že opravdu naprostá většina českých občanů ta nařízení dodržuje. Já vím, že je to náročné, že je to otravné, je to zásah do života, ale ta opatření fungují,“ přesvědčuje Hamáček.

Vicepremiér míní, že je na místě opatrný optimismus. „Naplňují se očekávání. Epidemie zpomaluje, ale samozřejmě vyhráno není. Čísla se ale zdají jít tím směrem, co jsme očekávali,“ podotkl Hamáček, ale varoval: „V nemocnicích nás čeká ještě minimálně jeden velmi těžký týden. Jednotky intenzivní péče už jsou skoro plné.“

Video  Průběh demonstrace proti vládním opatřením namířeným proti koronaviru na Václavském náměstí (7. březen 2021)  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Hamáček: Obrovský podraz na zdravotníky

Hamáček odsoudil nedělní demonstrace „hrstky nezodpovědných, kteří svým chováním ohrožují zdraví nás všech“. Měli by se stydět, vzkázal Hamáček.

„Ty lidi nechápu, to, co se tam dělo, bylo daleko za hranou. Nenošení prostředků, nerespektování vládních opatření. Nebudu vůbec komentovat to, co tam padalo z úst jednotlivých řečníků. Mrzí mě, že se k tomu propůjčují i poslanci (…) Ani ústavní činitel nemůže kašlat na zákony,“ narážel mj. na účast zatčeného poslance Lubomíra Volného, antirouškaře a odpadlíka z SPD. „Jsem rád, že policie zasáhla, několik desítek lidí bylo zadrženo a cirka 350 lidí bude odesláno do správního řízení,“ pochvaloval si Hamáček.

„Z mého pohledu je to obrovský podraz na zdravotníky, na lékaře a sestřičky ve chvíli, kdy ten personál bojuje proti covidu,“ kritizoval demonstranty. „Platí to, co si můžeme přečíst všichni na internetu – reakce zdravotníků. Unisono tam zaznívá, že by je všechny profackovali nebo by je alespoň odvedli na covidové stanice, jak to vypadá, když lidé jsou v těch kritických stadiích. Je to odsouzeníhodné,“ dodal Hamáček.

Problém s antigenními testy

Od masivního testování ve firmách si slibuje, že bude lépe zmapována celková situace v ČR. „Čím více pozitivních v té společnosti jsme schopni identifikovat a potom poslat do izolace či karantény, tím efektivější je ten boj s epidemií. I tohle je z mého pohledu dobrá zpráva a mělo by to přispět ke zlepšení situace,“ míní Hamáček.

Upozornil na problém, kdy řada firem šla „nejjednodušší cestou“ a poslala zaměstnance na bezplatné antigenní testy do center. „Což samozřejmě nebylo cílem, cílem bylo, aby gros těch testů probíhalo na pracovišti,“ připustil Hamáček. Pokud by se dle něj ukázalo, že jsou testovací centra přehlcena, musela by vláda konat a nějakým způsobem omezit přístup zaměstnanců do systému – a tlačit firmy k většímu využívání samotestů ve chvíli, kdy testů bude dostatek.

Občanští demokraté vládu vyzývají, aby testovací kapacity navýšila, nebo zvýšila příspěvek na testy. To žádali minulý týden i Piráti a STAN, podle kterých by namísto 60 korun měl být příspěvek na test 80, nebo 100 korun. „Zaměstnavatelé tvrdí, že současný příspěvek není dostačující. Vláda musí příspěvek navýšit, aby motivovala firmy k zajištění testování, nebo musí navýšit kapacity na testovacích místech. Dostatečné testování a zrychlení očkování je jediná cesta, jak můžeme pandemii porazit,“ uvedl dnes v tiskové zprávě předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Video  Průběh demonstrace proti vládním opatřením namířeným proti koronaviru na Václavském náměstí (7. březen 2021)  - Václav Burian
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pink ( 9. března 2021 05:58 )

K čemu jsou nařízení,když existují nechápající lidé jako například provokatér Černohorský který se jim vysmívá a policie nezasáhne,ale na mladou ženu si dovovolí a zakleknou ji.

Covid_19 ( 8. března 2021 22:30 )

Klaus jako pozitivní hned druhý den běžel do nemocnice, dostal nadstandardní péči, která bude jiným chybět, je to chátra

platykodon ( 8. března 2021 22:30 )

Máš IQ vypnuté mikrovlnky - nebo spíš rozbité

platykodon ( 8. března 2021 22:27 )

sasajede: jsi velmi hloupoučký a nebezpečný pro normální lidi

platykodon ( 8. března 2021 22:24 )

Všichni tito demonstranti jsou potencionální vrahové mé maminky, která zemřela na covid. Všechny bych je orazítkovala nesmyvatelnou barvou a neměli by nárok na lékařské ošetření. Ať si klidně chcípnou doma. Všech zdravotníků je mi líto, protože pak musí tuto svoloč léčit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa