Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Realita v první linii: Je náročné sledovat zhoršující se psychický stav dětí, říká učitelka Sára

Autor: jel - 
8. března 2021
05:00

Je to již téměř rok, co se život v České republice změnil k nepoznání. Po světě se začal šířit virus a spolu s ním i strach. Pandemie onemocnění covid-19 téměř zastavila společenské dění, možnost cestování, ale i tak běžné věci, jako je třeba chození do práce. Poslední zmíněná položka ale neplatí pro občany, kteří pracují v takzvané první linii. Nejsou to ale jen záchranáři či policisté, kteří každý den riskují své životy pro dobro ostatních. Neobešli bychom se ani bez prodavaček, řidičů MHD nebo pošťáků. V seriálu Blesku přinášíme rozhovory s těmi, jejichž profese je právě jednou z těch nejvíce dotčených.

Na školy a vzdělávací systém má koronavirová pandemie, která nás už zhruba rok sužuje, velmi zásadní vliv. Větší část roku byly školy nuceny vyučovat distančně a tato skutečnost dopadla jak na žáky, tak na učitele. Sára Sichingerová (25) učí devátou třídu na ScioŠkole na Praze 4. V rozhovoru pro Blesk promluvila o tom, jaký dopad má současná situace na vyučování, ale i třeba na psychiku žáků.

Jak vypadá váš běžný den, co se změnilo proti době před covidem?

Školství má za sebou samozřejmě spoustu změn, rok po uzavření škol vypadá můj život úplně jinak. Práci v tomto oboru si lidé často vybírají proto, že rádi tráví čas s lidmi. Pro mě osobně je tedy největší rozdíl v tom, že se z každodenního života vytratil mezilidský kontakt. Vím o učitelích, kteří z tohoto důvodu teď z oboru odcházejí.

Jaká je ta realita přímo u vás, je jiná než v jiných regionech?

O tom nemám moc informací.

Jak se mění situace během první, druhé, třetí vlny? Jaký je vývoj, k lepšímu, nebo k horšímu?

Lepší je vývoj v tom, že učitelé i děti už mají naučenou spoustu dovedností, které online výuku usnadňují. To ale bohužel nevyváží klesavou tendenci zájmu dětí o školu, případně o cokoli jiného. Myslím, že už začíná na všech být vidět velká únava.

Vidíte světlo na konci tunelu? V čem ho spatřujete?

Popravdě

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa