Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Imunita proti koronaviru je záhadou,“ přiznal švédský epidemiolog. Nebývá tak silná

Autor: Darina Jíchová - 
18. února 2021
11:27

Švédský epidemiolog Anders Tegnell promluvil o imunitě proti koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19, i o asymptomatických případech nákazy. Právě Tegnell na jaře přišel s plánem, kdy Švédsko nepřijalo skoro žádné restrikce ve snaze získat kolektivní imunitu a zpomalit šíření koronaviru. Na podzim při druhé vlně už stejné kroky uplatnit nešly a vláda přešla k zavádění opatření jako regionální lockdowny nebo nošení roušek, uvedl deník Daily Telegraph.

Tegnell připustil, že on i vláda věřili, že se imunita vytvořila u více lidí, než bylo pravdivé. Dodal také, že přecenili asymptomatické případy. „Míra imunity proti koronaviru mezi lidmi byla záhadou a enigmou, hlavně na počátku pandemie,“ prohlásil Tegnell. Zmínil také, že v rané fázi pandemie byl koronavirus „mylně srovnáván s chřipkou“.

„Mnoho lidí se nakazilo, neměli žádné příznaky, uzdravili se a vytvořili si protilátky,“ shrnul epidemiolog. „Proto jsme věřili, že jsme si vytvořili imunitu, to ale nebylo přesné,“ vysvětlil.

Jak je to s imunitou?

„Tak to chodí u chřipky a my se domnívali, že s covidem-19 to bude podobné. Mysleli jsme, že si valná většina obyvatelstva vytvoří protilátky,“ uvedl Tegnell. „Ukázalo se však, že to byl omyl. Imunita se sice vytvořila, ale na mnohem nižší úrovni, než jsme očekávali na začátku. Počáteční modely pracovaly s tímto předpokladem, ten se nepotvrdil,“ přiznal odborník.

„Myslím, že jsme přecenili to, kolik lidí se nakazí a nebude mít žádné příznaky, to nás vedlo k domněnce, že populace si rychle vybuduje imunitu,“ objasnil. Otázka imunity proti koronaviru je problematika, o které se vedou nekonečné vědecké debaty. Odborníci se nemohou shodnout na tom, jak se imunity dosáhne, jak dlouho vydrží a zda asymptomatičtí pacienti mohou nakazit další osoby.

Tegnell zdůraznil, že kolektivní imunita nebyla hlavním cílem Švédska. „Navíc jí nelze dosáhnout bez vakcíny, bez očkování nelze dosáhnout vysokého stupně imunity, který zastaví nemoc,“ prohlásil Tegnell. Podle něj se snažili hlavně snížit šíření viru, zmínil se také o tom, že v rámci covidu-19 bylo těžké porozumět souvislosti mezi imunitou a šířením viru. „Máme komunity, kde je vysoká míra imunity, ale stále se tam objevují i epicentra nákazy. Očividně máme před sebou problém, který ještě plně nechápeme,“ řekl Tegnell.

Tegnell: Druhou vlnu jsme podcenili

Epidemiolog rovněž prohlásil, že Švédsko „teoreticky“ podcenilo druhou vlnu koronaviru. „Po létě to vypadalo velmi slibně, měli jsme málo nakažených. Když na podzim udeřila v Evropě druhá vlna, nám se vyhýbala. Přišla se zpožděním a udeřila obrovskou silou,“ přiznal Tegnell. Švédsko, země s přibližně 10 miliony obyvatel, od počátku pandemie zaznamenalo 617 tisíc případů koronaviru, přes 12 tisíc osob nemoci podlehlo.

Video  Epicentrum - Aleksi Šedo  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

boier ( 18. února 2021 17:39 )

vY máte tajné informaCE

boier ( 18. února 2021 17:38 )

frantacizek ( 18. února 2021 14:25 )

hasiše=hasiče

frantacizek ( 18. února 2021 14:24 )

ano, tohle říkám i já. Jednak, že jsme prakticky všichni laici v otázce korony a druhak, že pokud nevíme, jak dlouho u jedince imunitní odpověď po prodělání covidu přetrvává, pak jedinou a poslední šancí pro to vytvoření kolektivní imunity je naočkovat rizikovky a strategickou strukturu každého státu (lékaře, sestřičky, vojsko, hasiše, policii, soc. pracovníky v ústavech) a pak by to mělo zaručeně fungovat v kombinaci s tím zbytkem populace, který tu vir. nákazu prodělá i třeba několikanásobně jako jsme to všichni zažili u chřipky. Podle mě,vedle toho, by se měla razit cesta podpory imunity. Beru selen zinek a neměl jsem roky vážnější onemocnění, chřipku snad naposledy jako teenager a i covid jsem zřejmě už 2x prodělal jen s únavou po 3 dny. Uvidíme, co nyní ty mutace.. Ale je to stále jen vir, tohle by měla být cesta, jak jej v populaci potlačit. s tímhle souhlasím i já, co je v článku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa