Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Švédsko v problémech, padl i boj o kolektivní imunitu. Epidemiolog: „Zhoršuje se to rychle“

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
29. října 2020
22:40

Ve Švédsku přibylo za poslední den 2820 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od začátku epidemie. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odkazem na data švédského úřadu veřejného zdraví. Ten kvůli nepříznivému vývoji nařídil zpřísnění restrikcí pro další tři regiony, v nichž leží i největší města Stockholm a Göteborg. Švédsko se navíc podle svého hlavního epidemiologa přestalo snažit o kolektivní imunitu. Finská vláda naproti tomu oznámila, že pravidla uvolní, protože epidemická situace se v zemi zlepšila.

Podle švédského hlavního epidemiologa Anderse Tegnella by momentálně bylo nemorální usilovat o kolektivní imunitu. „V historii nemáme žádnou infekční nemoc, jejíž přenos by plně zastavila kolektivní imunita bez vakcíny,“ uvedl Tegnell v rozhovoru pro německý týdeník Die Zeit.

„Situace se nám tu rychle zhoršuje,“ bije na poplach epidemiolog, který na počátku pandemie přišel s troufalým plánem. Ve Švédsku během první vlny koronaviru neplatila skoro žádná opatření.

„Je před námi náročný podzim, který bude ještě náročnější s tím, jak se blíží zima,“ prohlásil Tegnell.

Epidemiolog vyzval k další regionální karanténě. Zdůraznil, že on, jeho kolegové i vláda berou nastalý stav velmi vážně, podotkl však, že přírůstek nových případů není až tak velký jako jinde v Evropě.

Rapidní nárůst nových případů ve Švédsku

Ve Švédsku se nyní rychlost šíření epidemie zvyšuje, stejně jako v řadě dalších evropských zemí. Rekordní denní bilanci země ohlásila i ve středu, kdy bylo nových případů 1980, přičemž dnes zdravotní úřad předchozí statistiku revidoval a ohlásil, že za úterý se nakazilo dokonce 2400 lidí. Počet úmrtí pacientů s covidem-19 se za posledních 24 hodin zvýšil o sedm na 5934.

Počet úmrtí vzhledem k velikosti populace je v desetimilionovém Švédsku několikrát vyšší než v sousedních severských zemích, ale je nižší než v některých větších evropských státech, jako je Španělsko nebo Británie. Ve srovnatelně lidnaté České republice dosud zemřelo 2675 nakažených.

Zdravotní úřad kvůli stoupajícím číslům nařídil s okamžitou platností zpřísnění pravidel v dalších třech regionech. Kromě regionů Uppsala a Skane se budou týkat Stockholmu a regionů Östergötland a Västra Götaland, kde leží město Göteborg. Lidem úřady doporučují, aby se vyhýbali vnitřním veřejným prostorům, jako jsou nákupní centra, bazény či tělocvičny, a nenavštěvovali ani kulturní akce. Pokud je to možné, mají zůstávat co nejvíce doma a stýkat se pouze se členy rodiny, uvedl server Local.se.

Finsko začne s uvolňováním restrikcí

Finská vláda naproti tomu oznámila, že zruší nařízení, které omezovalo provozní dobu restaurací. U barů a nočních klubů bude omezení platit dál.

Ve Finsku je nyní epidemická situace stabilní, za poslední den v zemi podle zdravotnického úřadu THL přibylo 188 nakažených. Celkem se virem infikovalo něco přes 15.500 lidí, obětí má země s 5,5 miliony obyvatel 354. Poslední pacient s covidem-19 zemřel 26. října.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivanak ( 30. října 2020 07:38 )

Ještě před pár dny nám media dávali Švédsko za příklad...země se skoro stejným počtem obyvatel se dá přirovnat,ale pokud vím,tak Švédsko hodně málo testuje.Dá se předpokládat,že zachytí pouze ty,kteří mají příznaky a na test musí jít.Pokud by dělali 40000 tisíc testů jako u nás,dostali by se na mnohem závratnější číslo...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa