Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babišova vláda nařídila v neděli zavřít. Prouza: Zakázali lidem bezpečnější nákupy

Autor: Jakub Tomek, Kateřina Baranová - 
29. října 2020
05:00

Opravdu pomůže zákaz nedělního prodeje zamezit šíření koronaviru? Podle mnohých lidé o to víc zaplní prodejny v sobotu i v pondělí, a dojde tak k vyššímu riziku nákazy. Řetězce tak zákazníky vyzývají k větší zodpovědnosti a ujišťují, že potravin bude dost.

Novou vládní restrikci, která zakazuje mít otevřené prodejny po osmé hodině večerní a v neděli po celý den, tvrdě zkritizoval prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza (47). Tomu se nelíbí, že vláda Andreje Babiše (ANO) nedala na jejich doporučení. „Dávali jsme jim data, jak se výrazně změnilo chování lidí. Zmizely úplně rodinné výlety do obchodů a zrychlil se i průchod prodejnou,“ argumentoval pro Blesk Prouza.

Nemá to logiku

Podle něj v posledních týdnech začal růst počet lidí, kteří nakupovali pozdě večer nebo v době, kdy se pohybuje méně lidí. „Tohle všechno jim teď vláda sebrala. Jde to proti vyjádření, jak se snaží omezit sociální kontakty a aby se lidé nepotkávali,“ rozvášnil se s tím, že opatření jde proti veškerým datům, která prý měl kabinet k dispozici.

Prouza také Blesku ukázal příklad Polska. „Když tam na jaře zakázali nedělní prodej, tak v sobotu narostl počet nakupujících o třetinu a v pondělí se navýšil o 18 procent. Teď se z toho poučili a některé řetězce mají otevřeno dokonce 24 hodin denně sedm dní v týdnu,“ dodal šéf svazu s tím, že se tak snaží rozložit počet lidí v prodejně.

Otevírací doba pro seniory? Chodili, jak chtěli

Vyčlenit otevírací hodiny v obchodech s potravinami a v drogeriích pro seniory jako na jaře, se vláda stále nechystá. Podle Tomáše Prouzy to prý téměř k ničemu nebylo. „Půlka seniorů stejně chodila v jiné časy a žádný výrazný efekt to nemělo,“ řekl Blesku s tím, že podle dat ministerstva zdravotnictví nejsou obchody tak nebezpečným místem, kde se lidé nakazí.

S Prouzou v této věci souhlasí i končící ministr zdravotnictví Roman Prymula (56, za ANO). „Nejprve to bylo v pozdějších hodinách a senioři argumentovali, že na ně nezbudou slevy. Pak se to přehazovalo na ráno a byly tu argumenty lidí, kteří se vraceli z různých služeb, že si nekoupí rohlík po ránu,“ řekl v minulosti. Prymula na jaře také neúspěšně navrhoval i omezení slevových akcí.

Obchodní řetězce se bojí: Zákaz bude mít opačný efekt

Zkrácení otevírací doby a úplný zákaz prodeje v neděli se nelíbí obchodním řetězcům. Obávají se většího náporu zákazníků v ostatních dnech, kdy bude otevřeno. A proto vzkazují svým zákazníkům: zboží je na obchodech dostatek, není důvod si dělat zbytečné zásoby.

Co na to mluvčí supermarketů?

„Zvýší se koncentrace lidí na prodejní ploše a to především v sobotu a následně pak i v pondělí,“ řekl Václav Koukolíček ze sítě prodejen Tesco.

Ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček poznamenal, že to může znamenat nepříjemné nápory zákazníků. „Řada z nich chodila na nákupy ve večerních hodinách a využívala delší otevírací doby k tomu, aby se vyhnula kontaktu s ostatními,“ řekl.

„Není to nejšťastnější řešení, ale máme největší plochu ze všech hypermarketů a ráno jsme otevřeli dříve. Rádi bychom, aby lidé nakupovali po jednom,“ míní mluvčí prodejen Globus Lutfia Volfová.

Mluvčí řetězce supermarketů Kaufland Renata Maierl uvedla, že nedělní zákaz bude zřejmě mít negativní dopad na obrat obchodu.

Lidl podle mluvčí Ivety Barabášové nevnímá žádný problém se zásobováním. „Potravin je dostatek pro všechny, zásobování probíhá bez komplikací.“

Video  Obchodníci a hoteliéři: „Neberte podnikatelům peníze na platby státu.“ V EET se neshodli  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

koronavirus ( 29. října 2020 16:03 )

správně, jen tak na ně! co to je za morálku když lidi přijdou v pondělí do práce z nedělních nákupů utahaní. podobně vysiluje ii domácí násilí a sport

strejda777 ( 29. října 2020 14:55 )

Kvůli koronaviru je to fakt blbost. Měly by být zavřené stále, protože neděle je svátek a lidé by neměli lítat po obchodech, ale měli by mít jiné aktivity s rodinou. Výlety, procházky....prostě odpočívat po pracovních dnech.

BoziMilda ( 29. října 2020 14:39 )

Bureš. Mají právo podat výpověď a jít za poloviční plat do agrokonzerváren.

strejda777 ( 29. října 2020 14:26 )

Teď jsem se vrátil se supermarketu s velkým nákupem. Jezdím jednou týdně. Nezaznamenal jsem žádnou změnu co do množství lidí v obchodě, i když tedy včera bylo volno a tady se avizuje, že po uzavřené neděli bude v pondělí nával lidí v ochodech. Tak prozatím nic. Takže klííííííííííííídek!

jajas ( 29. října 2020 14:22 )

Že by dodržovali vládní nařízení?????? A nepromenádovali se po Staroměstském náměstí s ostatními?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa