Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brutální násilí v Rusku namíchlo Petříčka. Zadržených 3500 lidí? Neuvěřitelné, říká

Autor: ČTK - 
24. ledna 2021
13:39

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) odsoudil v souvislosti se zákroky proti demonstracím na podporu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného brutální násilí a represe proti svobodě slova v Rusku. Na twitteru uvedl, že podle odhadů nevládních organizací bylo při protestech zadrženo 3400 lidí včetně Navalného manželky. „To je i na tak velkou zemi, jakou je Rusko, neuvěřitelné číslo. Odsuzuji brutální násilí i represe proti svobodě slova,“ uvedl šéf české diplomacie.

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) je postup ruské vlády proti Navalnému „obrovskou ostudou Ruské federace“, která ukazuje obavu současného ruského režimu z nestability a z reakce vlastních obyvatel. „Jsou naštvaní,“ řekl v pořadu televize Prima Hamáček s tím, že lidé v Rusku vyrazili v sobotu demonstrovat i v místech, kde mrazy spadly až na minus 50 stupňů Celsia.

„Ten zásah byl brutální a ještě pokračuje, pokud vím. Takto se nechová stát, který se nebojí vlastních občanů,“ uvedl Hamáček a poukázal na dění v Bělorusku, které je podle něj situaci v Rusku podobné. Vyjádření Petříčka má Hamáček za standardní cestu, jak vláda reaguje na dění v zahraničí.

Další protesty příští víkend

V Rusku bylo při demonstracích na podporu Navalného zadrženo 3000 lidí. Mezi zadrženými v hlavním městě je i manželka Navalného Julija či jeho spolupracovnice Ljubov Sobolová. První protestní akce se vzhledem k časovému posunu konaly na Dálném východě a na Sibiři v třeskutých mrazech. Opozice avizovala, že uspořádá další protesty volající po Navalného propuštění příští víkend. Nevládní portál OVD-Info, který se zabývá monitoringem policejních zákroků, uvedl, že po celém Rusku bylo ve zhruba 90 městech zadrženo nejméně 3134 lidí, z toho 1201 v Moskvě a 471 v Petrohradě.

K demonstracím vyzval Rusy sám Navalnyj; ruské úřady daly najevo, že těmto akcím hodlají zabránit. Navalnyj byl zatčen minulý víkend při návratu do Moskvy z léčení v Německu, kde se zotavoval ze srpnové otravy, kterou opozičník připisuje prezidentovi Vladimiru Putinovi a tajné službě FSB, což Kreml popírá. Den po zadržení soud na prezidentova kritika uvalil třicetidenní vazbu. Ruská vězeňská služba jej viní, že „systematicky porušoval“ režim podmíněného trestu za zpronevěru, které se dopustil podle soudu. „Nejprve pokus o otravu opozičního politika, pak průtahy s jeho převozem do Německa, pak zatloukání, že oni to nebyli. A ve chvíli, kdy se vrátí domů, tak ho odsoudí, že odjel. On odjel pryč, aby neumřel, to je absurdní,“ shrnul Hamáček.

Video  Protesty za Navalného v Rusku: Brutální střet demonstrantů a policie  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

armand ( 25. ledna 2021 14:49 )

To uz je nad moznosti lidskeho uvazovani. V Rusku zadrzi lenochoda, lehkozivku, darmoslapa a cely zapadni svet tanci zbesilosti. Nechapu optimismus zapadnich novinaru, kteri si stale mysli, co ctenar to blbec.

marmat ( 25. ledna 2021 00:40 )

Zřejmě Vás neruší, že odsuzuje násilí ??? Jste placen v Rublech ???

marmat ( 25. ledna 2021 00:37 )

wp3t: Jak TO souvisí s násilím v RUSKU ????

marmat ( 24. ledna 2021 20:15 )

Po hodně dlouhé době ........jasná stanoviska OBOU ministrů !!!
„Nejprve pokus o otravu opozičního politika, pak průtahy s jeho převozem do Německa, pak zatloukání, že oni to nebyli. A ve chvíli, kdy se vrátí domů, tak ho odsoudí, že odjel. On odjel pryč, aby neumřel, to je absurdní,“ shrnul Hamáček.
BRAVO !!!

marmat ( 24. ledna 2021 20:09 )

Tento článek-tato diskuze je KONEČNĚ to odhalení, které scházelo do mozaiky
Anti- Babiš.....ještě že IQ brigádních trollů je podprůměrné a sami touto diskuzí
"spáchali mediální sebevraždu".....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa