Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

V Británie hlásí přes 30 tisíc nakažených za den. Ministr: A může jich být až 100 tisíc

Aktualizováno -
7. července 2021
20:40
Autor: tsv, ČTK - 
6. července 2021
21:49

Británie ve středu oznámila 32 548 nově zachycených nákaz koronavirem, což je podle agentury Reuters nejvyšší denní přírůstek od konce ledna. Rostou také počty úmrtí po infekci virem SARS-CoV-2 a počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19, ovšem tyto ukazatele jsou stále hluboko pod maximy ze začátku roku. Vláda vzhledem k plánovanému odvolání zbývajících restrikcí v Anglii počítá s nárůstem denních počtů infekcí nad 50 000 a možná až k hranici 100 000. Mnoho Britů se velkého rozvolnění bojí.

Británie se vrací zpět ke strategii kolektivní imunity. V rámci nejnovějšího plánu hodlá zpřístupnit očkování proti koronaviru všem dospělým do 19. července. Resort zdravotnictví však kvůli nedostatku času na proočkování kompletní britské populace počítá i s tím, že někteří místní budou muset získat protilátky aktivně – tedy po samotné nákaze virem.

„Samozřejmě ti nejohroženější lidé včetně všech starších čtyřiceti let budou mít možnost nechat se naočkovat oběma dávkami ještě před rozvolněním. Mladí lidé čelí menšímu riziku vážných komplikací způsobených covidem,“ řekl webu DailyMail zdroj z britského parlamentu a dodal: „Všem dospělým bude před 19. červencem nabídnuta vakcína, ale kvůli rostoucímu počtu nakažených je zkrátka nevyhnutelné, aby někteří lidé získali imunitu skrze infekci. Není to cíl nařízení, ale spíš následek toho, že jsme se ocitli ve třetí vlně.“

„Každý, kdo se nakazí, posune populaci kolektivní imunitě“

Profesor Robert Dingwall považuje rozhodnutí mířit ke kolektivní imunitě za pozitivní. „Může to znít tvrdě a necitelně, ale každý člověk, který se nakazí, nás posune blíž k cílené úrovni kolektivní imunity, na které budeme všichni chráněni před těmi nejzávažnějšími infekcemi,“ řekl novinářům.

Mnoho Britů se velkého rozvolnění bojí a mají strach převážně z návratu do kanceláří. Mezi ně patří i Kitty Grewová (27), která nyní tráví každý večer dojížděním do práce takzvaně „nanečisto“. Na kole cestuje mezi svým domovem a prací, aby se připravila na návrat do života ve firmě. „Je to jako trénovat na maraton,“ řekla serveru CNN.

„Snažím se si to nacvičit, každý den vyjet a pokaždé se dostat o něco dál,“ vysvětluje Grewová. Před covidem byla zvyklá do práce dojíždět autobusem, během pandemie se u ní však rozvinula dříve potlačovaná úzkost a agorafobie (strach z otevřených prostor). I malá procházka po sousedství teď pro Kitty představuje naprostý horor.

„Mnoho mých přátel se přizpůsobilo,“ svěřila se Grewová. „Jakmile se začalo rozvolňovat, začali se těšit na chození do klubů a ježdění na festivaly. Mezitím já jsem vydšená už jen z cesty autobusem do práce.“ Ve svém strachu ale není sama. Ačkoli se většina Britů na „konec pandemie“ těší, v mnohých vyvolává rozvolnění velké obavy. Nervozitu v lidech vzbuzuje nejen delta mutace, ale i náhlé drastické změny a opětovný návrat k životu, který naposled znali před téměř rokem a půl.

Denní přírůstky vystoupaly nad 20 tisíc

Od konce června jsou v zemi přírůstky vždy vyšší než 20 000 a podle vládních expertů stojí téměř za všemi infekcemi nakažlivější varianta koronaviru zvaná delta. Přírůstek nad 30 000 Británie naposledy zaznamenala 23. ledna, dosavadním maximem je 81 513 infekcí ohlášených 29. prosince.

I přes rostoucí bilance v pondělí britský premiér Boris Johnson potvrdil plán zrušit 19. července zbývající protiepidemické restrikce v Anglii. „Pro tuto chvíli očekáváme, že infekcí bude nadále přibývat... K 19. červenci, kdy vstoupíme do čtvrté fáze (rozvolňování), naznačují doporučení, která jsme dostali, a modely, že bychom mohli mít až 50 000,“ řekl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. „Mohly by se dostat až ke 100 000,“ dodal v souvislosti s možnými scénáři po definitivním konci omezení v Anglii.

Kromě počtů nákaz rostou i další hlavní ukazatele vývoje epidemie v Británii, ty se ovšem drží na relativně nízkých hodnotách. V neděli bylo podle oficiálních dat v britských nemocnicích 2140 pacientů s covidem-19, což je méně než desetina hodnot z přelomu ledna a února. Země ohlásila nejvyšší počet obětí covidu-19 za více než dva měsíce, konkrétně 37 případů, v nejhorší fázi zimní vlny epidemie ovšem přibývalo denně přes 1200 úmrtí.

K vývoji zřejmě přispívá úspěch britské očkovací kampaně. První dávku vakcíny do pondělí dostalo 86 procent dospělé populace, přes 64 procent dospělých ve Spojeném království je plně naočkovaných.

Video  Koronavirus mutuje. Jsou nové varianty nebezpečné?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 7. července 2021 15:51 )

očkujte se

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa