Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Přeplněné pláže covidu navzdory. Vlna veder zasáhla nejen Česko, hlava na hlavě na západě Evropy

Autor: Darina Jíchová - 
16. června 2021
12:30

Do oficiálního začátku léta chybí ještě pár dní, do startu letních prázdnin ještě pár týdnů, Evropu ale už nyní čeká první vlna veder. Horko by mělo zasáhnout hlavně západní Evropu, ale taky v Česku se očekávají teploty nad 30 stupňů. Podle předpovědí by však teploty v Evropě měly přesahovat 35 stupňů. Například Britové si teplého počasí užívají plnými doušky a jejich pláže už teď praskají ve švech, uvedl list Daily Mail.

Podle stanice Euronews Evropa tento týden zažije první letošní vlnu veder. Francouzská meteorologická služba upozornila, že nejtepleji bude v regionech okolo Středozemního moře, varování platí i pro Akvitánii. „Okolí Středozemního moře a Akvitánie se mohou připravit na více než 35 stupňů, teplota okolo 30 stupňů bude v celé zemi s výjimkou regionů u Lamanšského průlivu,“ předpovídají francouzští meteorologové.

Britské pláže v Bournemouth. Britské pláže v Bournemouth. | Profimedia.cz

Rekordy ještě padat nebudou

Vůbec nejteplejším dnem této vlny veder bude středa, kdy letos poprvé teplota přesáhne 35 stupňů, následně přijdou bouřky a déšť a ochladí se. Francouzští meteorologové poznamenali, že červnové vlny veder nejsou nic neobvyklého a připomněli tu z konce června 2019, kdy teploměry ukazovaly i rekordních 45,9 stupňů.

Španělská meteorologická služba AEMET uvádí, že na Pyrenejském poloostrově očekávají teploty 36 stupňů a vyšší. Také Británii čeká teplý týden, nejtepleji podle meteorologů bylo v pondělí 14. června, kdy se teploty pohybovaly mezi 28 až 29 stupni. Snímky z pláží z přímořského letoviska Bournemouth svědčí o tom, že Britové si počátek pracovního týdne pořádně užili.

Premiér Boris Johnson sice oznámil, že kvůli nebezpečné variantě delta se konečná fáze rozvolňování posouvá až na 19. července, „den svobody“, tedy Freedom Day, jak rozvolňování Britové označují, byl původně naplánovaný na 21. června. O dodržování platícího opatření bezpečného rozestupu nemůže být ani řeč, nově příchozí na plážích jen stěží hledali volná místa pro svoje osušky.

Ochlazení přinesou bouřky

I v Británii vydrží teplé počasí do středy, pak přijdou bouřky, prudké lijáky, krupobití a silný vítr, ještě než se počasí zhorší, meteorologové předvídají, že by teplota mohla stoupnout na 30 stupňů, pro zemi by to byl letošní rekord. Teplota pak klesne na 21 stupňů, meteorologové rovněž upozornili na nebezpečí lokálních záplav.

Nicméně zatím si Britové ještě mohou užívat počasí teplejšího než třeba v oblíbené turistické destinaci – Ibize. Plné nejsou jen pláže v Dorsetu, kde se Bournemouth nachází, ale také v Cornwallu. Kromě relaxu na pláži si Britové sluníčka užívají i z koňského hřbetu, milovníci aktivnějších vodních sportů vyrazili sjíždět řeky. Kdo to má daleko na pláž, si užívá teplo na otevřených zahrádkách při sledování fotbalu.

Vlna veder v Česku

Na vlnu veder se připravuje také Itálie, meteorologové upozornili, že překvapivě nejtepleji nebude na jihu země, ale na severu. Varování před vysokými teplotami platí také pro Německo, kde se očekávají teploty až přes 36 stupňů, na rozdíl od Francie a Británie, zde bude vlna veder vrcholit až v pátek. Vysoké teploty budou hlavně v regionech u českých hranic, také v Česku by mělo být nejtepleji v pátek a sobotu.

Video  Fiasko, nebo hladký start? „Covid pasy máme ozkoušené,“ hlásí Dzurilla a odmítá diskriminaci  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 16. června 2021 19:30 )

Já jsem si koronáčem prošel a ze srdce bych ti za ty medy, aby ses nakazil taky!!

Krafanes ( 16. června 2021 17:33 )

A co na to pii..a Dagmar Honsová????Už vyblila předpověď????

Zobrazit celou diskusi