Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Z útulku do sídla premiérů: Vrchní „myšilov“ Larry oslavil 10 let ve funkci, má už třetího šéfa

Autor: Darina Jíchová - 
15. února 2021
20:50

Vrchní myšilov úřadu britské vlády Larry oslavil 10 let ve službě v tradičním sídle britských premiérů Downing street č. 10. Za poslední desetiletí se u Larryho vystřídali již tři premiéři: David Cameron, Theresa Mayová a Boris Johnson. Zatímco ministerští předsedové přicházejí a odcházejí, Larry zůstává a často je to právě on, kdo je hlavní hvězdou a oblíbeným modelem novinářů a fotografů, uvedla stanice Sky News.

„Jsem vrchní myšilov úřadu vlády. Jsem čtrnáctiletý mourek a funkci zastávám déle než jakýkoliv politický lídr v Británii,“ stojí na Larryho twitteru, je očividné, že skromností zrovna neoplývá. Za ta léta v Downing street se naučil, jak správně pozóvat a jeho fotky plní nejen internet, ale i stránky novin a magazínů. Setkal se s americkými prezidenty a dalšími světovými vůdci.

Do Downing street přišel z londýnského útulku Battersea Dogs and Cats Home, kocourek si umí bránit svou funkci, dostal se do sporu hned s několika myšilovy, ten největší má asi s Palmerstonem, kocourem z ministerstva zahraničí. Divoký vztah měl Larry také s Freyou, kočkou George Osbornea, bývalého ministra financí. Freya ho dokonce dočasně nahradila ve funkci vrchního myšilova, a to když Larry a jeho lenost dopálili expremiéra Camerona.

Dlouholetá tradice myšilovů

„Přesně před deseti lety jsem dorazil do Downing street. Mám pocit, že moji spolubydlící jsou rozhodnutí dělat nepořádek, ale doufám, že já zajišťuju stabilitu. Je čas pustit se do práce na další desetiletí,“ uvedl Larryho twitter u příležitosti desetiletého výročí. Nicméně politický komentátor Matthew d'Ancona se domnívá, že Larry je „PR rekvizita“, nechal se dokonce slyšet, že expremiér Cameron a jeho rodina ho neměli rádi.

Oficiální titul „vrchní myšilov úřadu vlády“ kromě Larryho zastávala jen jedna další kočka, a to v 90. letech Humfrey, neoficiálně ho ale hlavně tisk udělil řadě dalších. Tradice začala už za doby vlády Jindřicha VIII.

Video  Co bude za dva týdny? Hejtmanka Pecková o Babišových slibech a zdviženém prstu pro vládu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi