Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Češi brblají, vláda je lehkomyslná: Němci si s hodnocením situace v ČR neberou servítky

Autor: ČTK - 
16. ledna 2021
21:00

Česká republika v počtu lidí, kteří umírají na komplikace související s nemocí covid-19, předčí Británii i Spojené státy, přesto se v zemi podle průzkumu Univerzity Palackého v Olomouci chce nechat očkovat jen 30 procent obyvatel. Napsal to dnes portál magazínu Der Spiegel. Ten německé čtenáře seznamuje s vážnou epidemickou situací v Česku, která podle něj zůstává před světem tak trochu skryta.

Dramatické šíření koronaviru v Česku se v posledních týdnech stalo častým tématem německých médií, která poukazují na lehkomyslnost Čechů i tamní vlády. Der Spiegel ve svém příspěvku ale chování Čechů nehodnotí. „Byli Češi, kteří jsou známí svým požitkářstvím, méně opatrní než jiní? Nebo snad vláda pod dojmem nízkých infekčních čísel příliš brzy popustila otěže? Můžeme hádat,“ uvedl.

Magazín nicméně poukazuje na možnou souvislost dění v Česku s tím, že příhraniční okresy v Bavorsku a Sasku sousedící s Českem patří v rámci Německa k nejpostiženějším. „O důvodu můžeme spekulovat: asi 37 000 českých občanů denně dojíždí přes hranice pracovat do Německa,“ napsal.

Magazín popisuje komplikace, se kterými se v Česku rozjíždí očkování, a jak část nedostatkových vakcín připadla na zaměstnance Státního zdravotního ústavu a jejich příbuzné.

Der Spiegel dále uvádí, že složitá epidemická situace přivedla nemocnice na hranu jejich kapacit a že například nemocnice v Chebu požádala o pomoc německé sousedy. „Nabídky přijímat české pacienty učinily Bavorsko a Sasko již v říjnu. Ale převážila hrdost miliardáře (Andreje) Babiše, který je premiérem,“ napsal Der Spiegel s tím, že nemocní jsou nyní převáženi do Plzně a Prahy, ačkoli německé kliniky jsou blíže.

„A brblá národ? Ano. Ale ne pouze kvůli tvrdohlavosti vlády, mnohem více kvůli přísným protipandemickým opatřením. Kvůli zavřeným hospodám a divadlům, kvůli nočnímu zákazu vycházení a kvůli nucenému omezení kontaktů,“ uvedl Der Spiegel. Poznamenal také, že na nedělní demonstraci, kde se sešlo 3000 lidí pod heslem, že nejsou žádné ovce, nechyběl ani bývalý prezident Václav Klaus. „U sázkařů téměř 80letý národní populista Klaus patří mezi favority, pokud by se v roce 2023 znovu o nejvyšší státní funkci ucházel,“ dodal magazín.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mirkli ( 17. ledna 2021 06:16 )

!

fico ( 17. ledna 2021 05:47 )

Tři komentáře a samá kravina.

midloch ( 17. ledna 2021 00:41 )

Podle Bureše to všechno Němcům nadiktoval Kalousek a to jenom kampááááááááň
Koblížci do mě ....

MichalM ( 16. ledna 2021 21:40 )

Už by is měli i vlády ostatních zemí, včetně té naší příšerné, chaotické, populistické přiznat, že jakékoliv zavírání a otvírání je k ničemu, nevyřeší to vůbec nic. Jen se likviduje neadekvátně naprosto vše a dopady budou mnohem šílenější. Už nechte lidi žít, jen zpomalujete vy šílená vládo vyřešení a ustálení celé situace. tahle vláda je totální průser.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa