Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britská mutace viru je asi smrtelnější, překvapil Johnson. Studie ukázala více obětí

Autor: ČTK, Mii - 
22. ledna 2021
19:20

První vědecké důkazy naznačují, že mutace koronaviru, která se poprvé objevila v Londýně a na jihovýchodě Británie, může být smrtelnější než původní varianta, uvedl britský premiér Boris Johnson. Podle Johnsona je ale vakcína, kterou už dostala desetina dospělých Britů, účinná proti všem variantám covidu.

Zatímco při nákaze původní variantou umíralo v průměru deset lidí z tisíce, u nové mutace, která je teď v Británii většinová, je to 13 lidí. Premiér dnes však na tiskové konferenci upozornil, že se jedná teprve o předběžné výsledky studie. Takzvaná britská mutace už se objevila v padesátce zemí světa.

V Británii, která má 66 milionů obyvatel, už první dávku očkování dostalo 5,38 milionu lidí, z toho 409 855 za posledních 24 hodin. V zemi jsou dosud naočkovány dvě třetiny obyvatel domovů s pečovatelskou službou.

Britský premiér uvedl, že vláda začne zvažovat zmírnění stávajících opatření, až se přesvědčí, že očkovací program funguje. První uvolnění by se týkalo návratu dětí do škol.

Za poslední den mělo pozitivní test dalších 40 261 Britů a týdenní průměr začíná zvolna klesat. Počet hospitalizovaných se podle premiéra Johnsona bohužel příliš nemění a nemocnice jsou nadále velmi vytížené. Ve srovnání s vrcholem jarní vlny epidemie je aktuálně v nemocnicích o 78 procent pacientů více. S covidem-19 zemřelo za poslední den 1401 lidí, od začátku epidemie 95.981, což řadí Británii na pátou příčku na světě.

AstraZeneca upravuje kvůli mutaci vakcínu

V Británii se očkuje především vakcínou britsko-švédského výrobce „oxfordské“ vakcíny AstraZeneca. Ten však v pátek informoval Evropskou komisi, že dodávky jeho očkovací látky budou kvůli britské mutaci viru nižší. Podle portálu oe24.at firma uvedla, že vědci vakcínu znovu upravují, aby byla účinná i proti této mutaci. Například pro Rakousko to znamená, že místo plánovaných dvou milionů dodávek jich do března dostane jen 500 000 až 600 000.

Německo by podle Bildu mělo letos od společnosti AstraZeneca dostat 56,5 milionu dávek vakcíny. Zda se toto plánované množství sníží a případně o kolik, list nenapsal.

Jak Bild, tak oe.24 v této souvislosti připomínají, že problémy s krácením dodávek jsou také u očkovací látky firem Pfizer a BioNtech. Společnosti uvedly, že jejich vakcína by podle prvních testů měla být účinná proti zatím zjištěným mutacím, nicméně její dodávky budou zatím nižší, než se počítalo, kvůli přípravě na zvýšení výrobních kapacit.

Video  „Virus nemá hodinky, může vás infikovat během sekund,“ imunolog o mýtech a v čem mu Babiš nevěřil  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sekebo ( 23. ledna 2021 10:01 )

Tu mutaci si angláni taky mohli nechat na ostrově, tu nám nám byl čert dlužen !!!

viho ( 23. ledna 2021 00:11 )

Takže to dopadlo, jak se dalo čekat. Farmaceutickým koncernům se podařilo vybudovat závislost lidstva na vakcínách. AstraZeneca i Pfizer je dokonce upravují během výroby a nikdo už se neptá, zda-li jsou vyzkoušené. Všichni se jenom předhání, kdo sežene více dávek. Vakcína proti koronavirům bude ve 21. století lepší byznys než drogy ve století minulém, protože je podporována vládami.

brano34 ( 22. ledna 2021 20:58 )

Whisky je zázrak

zirioges ( 22. ledna 2021 20:55 )

Skotská mutace je silnější jak anglická a skotská je porazí obě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa