Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékaři kvůli „černé plísni“ amputují oči i části obličeje. V Indii řádí nemoc spojená s covidem

Autor: sova, ČTK - 
19. června 2021
18:23

Lékaři v Indii byli nuceni odstranit oči třem dětem poté, co se ukázalo, že jsou infikovány černou plísní spojenou s covidem-19. Zemi momentálně pustoší varianta viru zvaná delta. Černá plíseň neboli mukormykóza se v Indii objevila už u více než 10 000 pacientů. Vážná a někdy smrtelná komplikace běžně postihuje osoby s cukrovkou, i když ji lze diagnostikovat u každého. Lidé se sníženou imunitou - například diabetici - jsou tak nejvíce ohroženi úmrtím, informuje The Sun.

Odstranění očí, zubů a další infikované tkáně v obličeji je standardním postupem při infekci a je jediným způsobem, jak se mukormykózy účinně zbavit. Cílem je, aby se plísňové onemocnění nedostalo do mozku, což by mohlo vést k úmrtí.

Tři děti, kterým byly v Bombaji odstraněny oči, byly ve věku 4, 6 a 14 let, uvádí místní média. Diabetičkou byla pouze 14letá dívka. Doktoři uvedli, že v jejím případě jí oči „zčernaly do 48 hodin“.

Plíseň se šířila i do nosu. Naštěstí se nedostala do mozku. Léčili jsme ji šest týdnů, bohužel přišla o oko,“ řekla k tomuto případu doktorka Jesal Shethová.

„Přišla k nám s cukrovkou a začaly jí krvácet střeva“

U další 16leté ženy ve stejné nemocnici, která se stala diabetičkou po nákaze covid-19, bylo zjištěno, že má část žaludku posetou černou plísní.

„Ještě před měsícem byla zdravá. Před covidem nebyla diabetičkou, ale po vyléčení k nám najednou přišla s cukrovkou. Začaly jí krvácet střeva. Udělali jsme angiografii a zjistili jsme, že černá plíseň infikovala cévy poblíž jejího žaludku,“ podává svědectví doktorka Shethová.

V bombajské oftalmologické nemocnici KBH byly hospitalizovány ještě mladší děti.

„Černá plíseň se jim šíří v očích a kdybychom je neodstranili, byly by v ohrožení života. Už byly slepí na jedno oko a velmi je to bolelo. Jedno dítě k nám přišlo v prosinci loňského roku. Druhý případ přišel během druhé vlny,“ vypráví doktor Prithesh Shetty, který působí na klinice jako oftalmolog.

Stejný osud, tedy odstranění očí kvůli mukormykóze, potkal v Indii tisíce pacientů. Asi 60 procentům z nich zůstalo alespoň jedno oko.

Onemocnění děsí i Omán

I ománští lékaři oznámili, že u několika pacientů s covidem-19 diagnostikovali potenciálně smrtelné infekční onemocnění mukormykózu. 

Ománské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že mukormykóza byla diagnostikována u tří pacientů. V Ománu tato informace vyvolala znepokojení, protože tam nyní rychle přibývá nově nakažených koronavirem, zejména variantami zjištěnými poprvé v Indii, Británii a Jihoafrické republice.

V pětimilionové zemi se od začátku epidemie nakazilo více než 236 000 lidí a zemřelo přes 2500 pacientů. V květnu se ale počty nových případů ztrojnásobily a nemocnice jsou na hraně svých kapacit. Případy mukormykózy se objevily i v Egyptě a dalších zemích. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

illyria ( 20. června 2021 11:28 )

Jaká delta? Indická mutace....

sasajebefofrydokopce ( 20. června 2021 10:25 )

Já si můžu dovolit to napsat!

sasajebefofrydokopce ( 20. června 2021 09:21 )

Oni žijí jako prasata a ty se vyjadřuješ jako prase.

S největší pravděpodobností tě nechce žádná ženská a žádnou jsi ještě neměl,

tak si svoje ego kompenzuješ tímto způsobem na diskusích Blesku a výrobou stále

nových nicků.

Běž si raději hledat ženskou,

ale nechovej se při tom jako prase!!!

kallup ( 19. června 2021 19:04 )

copak, copak, covid delta už je vám málo? ;o)))

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa