Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Truchlící příbuzní napadli lékaře: Nezachránili jejich milované před covidem, obviňují je

Autor: Darina Jíchová - 
28. dubna 2021
22:05

Situace v Indii je více než kritická, pod obrovským tlakem jsou hlavně zdravotníci. Lékaři se hroutí pod náporem druhé vlny covidu-19, jsou také terčem truchlících příbuzných obětí nemoci, které se nepodařilo zachránit. Zpráv o zbitých indických lékařích přibývá, informoval list Daily Mail.

Počátkem tohoto týdne příbuzní sedmašedesátileté oběti koronaviru napadli skupinu zdravotníků v Novém Dillí, minulý týden se obětí hněvu pozůstalých stal lékař ve městě Púne. Indové lékařům vyčítají, že nedokázali zachránit jejich milované. Někteří si proto svůj hněv vylívají na zdravotnících, kteří pak končí zbití v už tak přeplněných nemocnicích.

Skupinka rozzuřených Indů si minulý týden počkala na pětadvacetiletého lékaře Siddhanta Totla, obklopili ho a mlátili pěstmi i holemi, a dokonce i železnou trubkou. Vinili ho z toho, že nedostal jejich příbuzného na jednotku intenzivní péče.

Starší lékaři nechtějí léčit lidi s covidem

Snímky z Indie napovídají tomu, jak tragická situace v Indii je. Obraz sice vydá za tisíc slov, ale podle mnohých je stav v zemi ještě horší. Druhá vlna nákazy brutálně ničí Indii, těla obětí jsou hromaděna a pálena na ulicích, nemocnice jsou plné, v zemi není dostatek kyslíku ani lůžek, zdravotnický systém je nejen přetížený, ale na pokraji kolapsu. Lidé umírají doma i v čekárnách.

Mladší lékaři a medici denně ošetří až pětkrát více pacientů než obvykle, starší lékaři se drží mimo první linii, protože jsou sami v ohrožení nákazy. Zdravotníci vypověděli, že jim vláda dluží platy už za dva měsíce, nutí je však dál pracovat přesčas a to i případě, že se u nich objeví příznaky koronaviru, sloužit musí, dokud u nich nákazu nepotvrdí testy. Nicméně kvůli návalu pacientů si lidé na výsledky testování počkají i několik dnů.

„Jsme jen kanónenfutr.“

„Nemůžu dýchat, mám víc symptomů než někteří moji pacienti. Jak mě můžou nutit v takovém stavu pracovat,“ vypověděl jeden z mladších lékařů Siddharth Tara. „Jsme pro ně jen kanónenfutr,“ dodal Tara. Poukázal na to, že mnoho starších lékařů ze strachu odmítá léčit pacienty s covidem-19. „Chápu, že jsou starší a více ohrožení, ale v téhle vlně jasně vidíme, že na věku nezáleží,“ prohlásil Tara, který sám navíc bojuje s astmatem.

Jen za posledních 24 hodin zaznamenala Indie 360 tisíc nových případů a více než 3 tisíce obětí, podle odborníků ale mohou být počty mnohem vyšší. Indičtí experti uvedli, že za touto druhou vlnou covidu je jeho „mnohem nakažlivější a nebezpečnější mutace“. Toto varování vyvolalo strach například v sousedním Pákistánu, jeho zdravotníci se obávají, že se stejně jako Indie „ženou do záhuby“.

Pákistán se obává druhé vlny covidu

„Je nám zřejmé, že teď jsme na cestě ke stejné situaci, jaká je v Indii,“ sdělil tisku pákistánský lékař Muhammad Suhail. „Obě země mají ty samé problémy, tím hlavním je, že se lidé neřídí restrikcemi,“ prohlásil. Indická mutace se zatím v Pákistánu neobjevila, úřady se však obávají, že je to jen otázka času. V zemi začaly platit nové restrikce, na jejichž dodržování dohlíží armáda.

Video  Arenberger v Epicentru: O rozvolnění v Česku i očkování. Kdy odložíme respirátory?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa