Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Roušky zvýrazní vrásky okolo očí a na čele: Zkrášlujícím injekcím propadli v Česku i muži

Autor: ula - 
20. září 2021
05:00

Ještě donedávna byla estetická medicína doménou spíše žen. To se ale během posledních let změnilo a ordinace plastických chirurgů či estetických dermatologů navštěvuje stále více mužů. Za poslední rok v tom sehrála roli i pandemie, kdy lidé tráví více času u videokonferencí a podle odborníků více vnímáme své vrásky kolem očí a na čele. Podle portálu London Evening Standard tvoří v estetických klinikách muži až 30 % klientely. Zájem je hlavně o aplikace botoxu. A jak jsou na tom čeští muži?

Častější videokonference během home office si v minulém roce vybraly „daň“ i v podobě větší nejistoty z našeho zevnějšku. Mnoho lidí se začalo díky několika hodinovým pohledům na svoji tvář na web kameře více sledovat a řešit stav a staří své pleti. Britská asociace estetických plastických chirurgů (BAAPS) zjistila, že v roce 2020 došlo až k 70% nárůstu požadavků na konzultace ohledně kosmetických procedur. A třetina lékařů zaznamenala i výrazně zvýšený zájem o procedury u mužů – především u aplikacích botulotoxinu.

Kvůli rouškám vidíme více vrásek

Zvýšený zájem o botox není pouze díky videokonferencím, ale je to dle lékařů dáno i tím, že mnoho lidí si při každodenním nošením respirátorů více všímá pokožky kolem očí a čela a více se tak soustředí na případné vrásky. A pokud chceme vrásky v těchto oblastech zmírnit, tak nejrychlejší je jeví právě ošetření botulotoxinem.

Strach ze znevýhodnění kvůli vzhledu

Podle Americké společnosti plastických chirurgů došlo za posledních 20 let až k 99 % nárůstu u mužské klientely, kteří začali více chodí na aplikace botoxu či dermálních výplní. Odborníci pro to již vymysleli i termín - „Brotox boom“. O brotoxu se poprvé začalo mluvit z poznatku lékařů v americkém Sillion Valley (oblast v Kalifornii, kde sídlí většina velkých technologických firem, pozn. red.), kde prudce narostl požadavek ze strany mužů nad 40 let o dermatologické zákroky. Mnoho pacientů, kteří v Sillicon Valley pracovali ve velkých firmách, mělo obavy z toho, že je jejich starší vzhled je bude pracovně znevýhodňovat.

Jak jsou na tom čeští muži?

„Poměr mezi pohlavími je u naších klientů stále ve prospěch žen. Nicméně soustavně v posledních letech pozorujeme růst zájmu mužů o služby estetické dermatologie a během pandemie se tento trend i mírně zrychlil. U mužů ale pozorujeme rostoucí zájem o ošetření botulotoxinem, a to v obou jeho hlavních indikacích. Jednak mají muži zájem o odstranění pocení botulotoxinem v oblasti podpaží a jednak chtějí i zmírnit vrásky na čele a kolem očí,“ říká dermatolog MUDr. Jan Kučera z jedné pražské estetické kliniky.

Pánské tajemství

Na rozdíl od žen, které u estetických zákroků preferují spíše viditelný efekt, muži chtějí výsledek nenápadný, aby nebylo vidět, že podstoupili kosmetickou proceduru. Většina pánských klientů si také fakt, že byli na botoxu či výplni, nechávají pro sebe.

Vzhledem k maskuliním znakům mužského obličeje se ošetření provádí jinou technikou oproti ošetření žen, aby byl výsledek přirozený. Při ošetření botulotoxinem je často nutné i modifikovat dávkování, protože mimické svaly jsou u mužů silnější.

„Osobně bych zvýšení zájmu estetické medicíny u mužů viděl v několika faktorech. Jednak vidíme změnu preferencí u klientů během pandemie  covidu- 19. Mnoho profesí pracuje více na dálku z domova a většina pracovních interakcí je prováděna pomocí videokonferencí. Muži i ženy se poté více vidí na displejích počítačů a všímají si více známek stárnutí obličeje. Druhý vliv tohoto trendu spatřuji v obecné pokračující adopci služeb estetické dermatologie ve společnosti. Je to stejný trend jako u jakékoliv jiné nové technologie. Nejprve začne novou službu užívat pár nadšenců a když se daná technologie osvědčí, tak poté o ní postupně začne mít zájem zbytek většinové společnosti. A v poslední řadě si myslím, že když muži vidí u svých partnerek, že naše ošetření dokážou být účinná, ale přirozená a nenápadná, tak se nebojí vyhledat odbornou pomoc,“ uvádí Kučera.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa