Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plivali na nás, nadávali, útočili: Zdravotníci popsali hrůzy, které zažili během pandemie

Autor: Darina Jíchová - 
7. června 2021
19:45

Zdravotníci to během pandemie koronaviru nemají lehké, a to nejen kvůli dlouhým hodinám, které trávili v nemocnici. Často se totiž stávali a stávají obětí truchlících rodin, které kvůli nákaze přišly o své blízké. Stovky pracovníků zdravotnických systémů po celém světě vypověděly, že zažily slovní i fyzické útoky lidí. Mnohdy se zdravotníci dostali i do životunebezpečných situací, uvedl deník The Guardian.

Zvláštní zpravodajka OSN pro právo na zdraví Tlaleng Mofokengová upozornila na to, že vzrostlo riziko ve zdravotnickém zaměstnání, zvláště pak u těch, kteří zasahovali v první linii během pandemie koronaviru. Útoky a vlnu hněvu vůči lékařům, zdravotním sestřičkám, asistentům a dalším zaměstnancům nemocnic mají mnohdy na svědomí dezinformace či nedostatek vakcín. Lidé ve zdravotnících rovněž často vidí viníka celé tíživé situace.

Asi nejdrsnějším útokům čelili v poslední době indičtí zdravotníci, zemi svírala druhá a mnohem nebezpečnější vlna covidu-19 a vakcinace neprobíhala tak rychle, jak by si vláda představovala. „S ohledem na stres, který pandemie covidu vyvolává, útoků na zdravotníky bude přibývat,“ varuje Mofokengová.

Zpravodajka OSN: Tohle je smutná pravda

„To je smutná pravda. Navíc se už nyní potýkáme s nedostatkem zdravotníků a mnoho jich zemřelo během pandemie. Navrch toho všeho žijeme ve světě, kde si bohatší státy syslí vakcíny a farmaceutické společnosti nechtějí sdílet svá autorská práva,“ podotkla zpravodajka OSN. Mofokengová je sama lékařkou a útoky na zdravotníky označila za „skličující a znepokojující“. Dodala, že násilí vůči zdravotníkům sice není nic nového, ale covid-19 to ještě umocnil a ukázal také selhání vedení ze strany vlády a nedostatečné investice do zdravotnických systémů.

„Když vláda takhle selže, jsou to zdravotníci, kdo je musí zastoupit a zajistit, že se zdravotnický systém nezhroutí. Ale jak ještě dlouho to budou schopni vydržet? A za takových nehostinných okolností?“ upozorňuje zpravodajka OSN. Podle údajů Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC) během pandemie koronaviru od února do prosince 2020 došlo k 848 násilným incidentům. „To číslo je jen špička ledovce, násilí vůči zdravotníkům je všeobecně rozšířený fenomén,“ komentoval Maciej Polkowski, šéf iniciativy ICRC Zdravotní péče v ohrožení. „Většina případů není ani nahlášena,“ dodal.

Plivance i fyzická napadení

Analýza ICRC ukazuje, že u většiny incidentů jde o interpersonální konfrontaci, kde komunita, pacienti nebo jejich příbuzní zaútočí na zdravotníky. Takováto napadení mají často vážné následky. Polkowski jako příklad uvedl pacienta se symptomy covidu-19 z italské Neapole, kterému v nemocnici řekli, že musí počkat. Pacient v záchvatu vzteku plivl na lékaře i sestřičku. Celé nemocniční oddělení pak muselo být uzavřené a personál i pacienti museli do karantény.

V Indii a Pákistánu docházelo dokonce k fyzickým napadením. V Mexiku lékaře na ulici postříkali bělidlem. Ve Španělsku na zdravotníky pokřikovali, že jsou „nakažlivé krysy“. Na západním pobřeží Spojených států si lidé vynutili, aby covidová centra vznikala mimo města. Britští zdravotníci nejčastěji čelili slovním útokům, objevily se ale incidenty s pliváním.

Polkowski ze situace viní vlády, podle něj nezamezily šíření dezinformací, které nejčastěji vedou k útokům na zdravotníky. „Vlády mnohdy zlehčovaly závažnost situace a upřednostňovaly ekonomiku před zdravím, takže tahle vlna násilí je jedním z následků jejich akce,“ vysvětlil Polkowski. Pokud za napadením stáli pacienti nebo jejich rodiny, bylo to většinou z důvodu strachu ze smrti nebo úmrtí blízkého, doplnil Polkowski.

V Barmě se zdravotníci potýkali s ozbrojenými složkami, na cestě za pacienty tak byli mnohokrát zadrženi. Což bohužel vedlo k tomu, že lidé s covidem zbytečně umírali, vypověděl jeden z barmských lékařů, který si s ohledem na vlastní bezpečí nepřál být jmenován. Nikaragujská vláda podcenila pandemii, podle organizace Amnesty International nespočet zdravotníků přišel o práci za používání ochranných oděvů v práci.

Některé státy to řeší postihy

Některé státy se snažily své zdravotníky chránit, například v Británii policie navrhla zpřísnění trestu za útok na zdravotníka z 12 měsíců na 2 roky ve vězení. V Súdánu zřídili speciální policejní oddělení na ochranu zdravotníků.

Mofokengová uvedla, že nárůst útoků vyvolal u zdravotníků psychické obtíže, potýkali se syndromem vyhoření a v některých případech to bohužel vedlo až k sebevraždě. Zpravodajka OSN vyzvala k důkladnějšímu monitorování situace a sběru dat o násilných útocích na zdravotníky.

Video  Pediatr: 5 důvodů proč očkovat děti proti covidu. A od jakého věku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa