Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Překotné rozvolnění na plážích: Party na Mallorce i davy u moře. Hrozí facka v září?!

  • Autor: simao,ČTK - 
    Aktualizováno -
    7. 6. 2021
    07:45
    6. 6. 2021
    11:55

    To koukáš, covide?! Rozvolnění opatření probíhá nejen v Evropě, kde na řadě míst lidé vyrazili během slunného víkendu na pláže - třeba Němci na Baltu, mladí Španělé i první turisté na Mallorce či Britové. Foto z amerického Bostonu napovídá, že rozvolnění nabralo plné obrátky i v USA. Hrozí po euforii z uvolnění restrikcí a očkování opět podzimní šok a vystřízlivění?

  • 1.Překotné rozvolňování

    Připomíná to v českých luzích a hájích tolik skloňovanou a občasně kritizovanou oslavu na Karlově mostě. Lidé na řadě míst v Evropě během slunného víkendu hodili covidové starosti za hlavu a vyrazili se bavit.

    Rozvolnění je v plném proudu, epidemiologové sice nabádají k obezřetnosti, ale myšlenky lidí směřují již k prázdninám, volnu, dovoleným… a zábavě. Patrné je to tento víkend na plážích od severu po jih Evropy, ale také za mořem. Plné pláže hlásí i ve Spojených státech. Obavy z covidu a mutací šly zkrátka v tuhle chvíli stranou. Lidé vyrazili na „koupačku“ i v britském pobřežním městě Swanage v hrabství Dorset. Navzdory tomu, že počty případů ve Velké Británii opět stoupají.

    Rozvolnění v Británii: Lidé vyrazili k moři v pobřežním městě Swanage na jihovýchodě hrabství Dorset (5. 6. 2021). Rozvolnění v Británii: Lidé vyrazili k moři v pobřežním městě Swanage na jihovýchodě hrabství Dorset (5. 6. 2021). | Profimedia.cz

  • 2.Natěšení na dovolenou

    Je už možné vyrazit na party na Mallorku? I takovou otázku si nyní kladou sousední Němci, pro které patří Španělsko mezi oblíbené destinace. A Španělé už turisty netrpělivě vyhlíží. V pondělí umožní příjezd všem očkovaným, již nyní je z bezpečnějších zemí možno přiletět po předložení PCR testu a odpovídajících formulářů.

    Německý Bild v sobotu publikoval článek, který řadu Němců zajímá. „Mohu znovu slavit na Mallorce?“ zní jeho titulek. Zabývá se tím, jak vypadá situace v oblíbených letoviscích na jihu Evropy a které prázdninové země jsou stále rizikovými oblastmi. Zmiňují i Česko.

    „Dobrá zpráva: Je jich stále méně! (Německé) ministerstvo zahraničí v pátek oznámilo: Celá Itálie, celá Česká republika, velké části Švýcarska a Chorvatska již od neděle nebudou na seznamu rizikových zemí,“ uvádí Bild. Pozornost Němců se však točí především směrem k moři. A tak část z nich vyrazila o víkendu alespoň k Baltu.

    Němci vyrazili na sever Německa po rozvolnění k Baltskému moři do Scharbeutzu (5. 6. 2021). Němci vyrazili na sever Německa po rozvolnění k Baltskému moři do Scharbeutzu (5. 6. 2021). | ČTK/AP Michael Probst

  • 3.Party se vrací

    Ožívají i španělské ostrovy. Lidé se vyrazili bavit na pláž Playa de Palma právě na ostrově Mallorka, který patří k regionům s nízkou mírou covidové nákazy. Diskotéky sice nefungují, restaurace však ano. A tak se v sobotu večer 5. června vydali mladí za zábavou na pobřeží.

    Také podél pobřeží Costa del Sol na jihu Španělska je ve vzduchu cítit naděje, byť pláže v okolí Torremolinos jsou zatím spíše poloprázdné. Po „hrozném“ roce se lidé „začínají oklepávat a je vidět, že už to začíná ve městě žít“, říká Cristian Martin, číšník v restauraci Pizza Mare. „Doufáme, že se od poloviny června nebo července vrátíme k normálnějšímu rytmu,“ podotýká.

    Pro tamní hotely je důležitým milníkem právě pondělí, kdy se země otevře očkovaným turistům.

    Mallorca ožívá, party se vrací: Diskotéky jsou zavřené, mladí vyrazili do barů a na pláž (5. 6. 2021). Mallorca ožívá, party se vrací: Diskotéky jsou zavřené, mladí vyrazili do barů a na pláž (5. 6. 2021). | Reuters

  • 4.Plážová opatření

    Obavy ale panují z toho, kdy se budou moci vrátit oblíbení klienti - Britové. Přestože do Španělska mohou od 24. května cestovat bez omezení, při návratu do vlasti mají povinnost karantény a placených testů. Britská vláda navíc mezi rizikové země čerstvě kvůli šíření nepálské mutace koronairu zařadila i Portugalsko.

    Dovolenkáři budou muset od úterý po návratu do karantény. Turisté proto začali v neděli narychlo zemi opouštět, výrazně podražily i ceny letenek - a to až pětinásobně.

    Turisté z jiných zemí se však v neděli vydali i na pláže ve španělském Benidormu v provincii Alicante na pobřeží Středozemního moře, kde přistoupili k bezpečnostnímu opatření - na pláži vymezili „sektory“ pro jednotlivé návštěvníky.

    Koronavirus ve Španělsku: Návrat turistů do Benidormu (6.6.2021) Koronavirus ve Španělsku: Návrat turistů do Benidormu (6.6.2021) | Reuters

    Koronavirus ve Španělsku: Návrat turistů do Benidormu (6.6.2021) Koronavirus ve Španělsku: Návrat turistů do Benidormu (6.6.2021) | Reuters

  • 5.Davy na pláži. A zpomalené očkování

    Tropických 35 stupňů Celsia, jasno až polojasno. Na pláž se vydaly v tomhle parném počasí davy lidí i v americkém Bostonu ve státě Massachusetts. A fotky připomínají doby předcovidové.

    Naději, že bude lépe, dává očkování. Jenže ani v USA se neobchází bez jistých výkyvů. Týdenní průměr vykázaných očkování proti covidu klesl pod milion dávek na den a je tak nejnižší od začátku úřadování prezidenta Joea Bidena.

    Rozvolnění v USA: Lidé v Bostonu vyrazili houfně na pláž (5. 6. 2021). Rozvolnění v USA: Lidé v Bostonu vyrazili houfně na pláž (5. 6. 2021). | ČTK/AP Michael Dwyer

    Rozvolnění v USA: Lidé v Bostonu vyrazili houfně na pláž (5. 6. 2021). Rozvolnění v USA: Lidé v Bostonu vyrazili houfně na pláž (5. 6. 2021). | ČTK/AP Michael Dwyer

  • 6.Hrozba mutací

    Odborníci přitom varují, že vyhráno nad covidem ani přes postup v očkování není. Hrozbou jsou především mutace. V Indii sice pandemie slábne, tamní čísla mohou být však do značné míry zkreslená. Objevují se navíc nové varianty koronaviru a nikdo neví, jak jim stávající vakcíny zvládnou v průběhu roku dál odolávat.

    Na mutaci covidu bohužel můžete narazit i tam, kde byste to třeba tolik nečekali. Varuje před tím i epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

    „Rizikovou situací je, že se sem mohou dostat některé mutace, které samozřejmě reagují jinak na vakcinaci než původní kmeny, které tu byly. Proto stále musíme být lehce obezřetní a musíme monitorovat situaci, která je. V tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že bychom museli zastavit proces rozvolňování,“ uvedl v sobotu na CNN Prima News Prymula.

    „Měli bychom jezdit do destinací, kde neočekáváme nějaký dramatický výskyt právě těch rizikových mutací, byť je třeba říci, že o dovolených se můžeme setkat s mutacemi i v lokalitách, kde se automaticky nepředpokládají právě proto, že tam budou jezdit turisté i z těchto zemí. A proto si myslím, že je poměrně důležité na dovolenou jezdit očkováni minimálně jednou dávkou s určitým odstupem,“ poznamenal.

    Lidé v Praze si užívali teplého počasí a rozvolnění (5. 6. 2021). Lidé v Praze si užívali teplého počasí a rozvolnění (5. 6. 2021). | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 7.Uvolněné léto… a co podzim?

    Obavy nyní budí šíření indické mutace mj. i v Evropě. „Během těchto měsíců bude docházet k tomu, že jí budou lidé v zahraničí exponováni a ani nebudou muset jezdit do rizikových oblastí, ale v těch oblíbených turistických lokalitách se nepochybně objeví. Takže ta mutace se bude stoprocentně šířit po světě, tomu se nedá úplně vyhnout,“ řekl Blesk Zprávám Prymula.

    Turistický ruch toto léto ožije v souvislosti s očkováním i plánovanými covid pasy. Co se cest do exotičtějších lokalit třeba v Asii týče, je Prymula výrazně obezřetnější.

    „Sice je tady nějaký seznam rizikových zemí, ale ono to ne vždy koresponduje s realitou, takže určitě bezpečné jsou pouze země, kde byl velice nízký výskyt viru. Na druhou stranu v těch zemích, jako je Indie a s ní sousedící státy, jsou místa, kde se to bude šířit velmi rychle. Naopak ty státy nahoře, jako je Čína nebo Korea, tak tam je to riziko minimální,“ dodal epidemiolog.

    Hrozba pro podzim

    „Musíme sekvenovat, to znamená detekovat mutace. Sekvenaci nebudeme dělat z tolika vzorků, z kolika jsme doufali. Jsou tady, všichni o nich víme, zatím všechny byly pečlivě vytrasovány. Ale to neznamená, že tady nebudou a že nepřijdou právě ze zemí, kde očkování je na hladině jednoho, dvou nebo deseti procent. To je přesně prostředí, kde si virus rád zamutuje a s nějakým cestovatelem v létě se k nám vrátí. To je největší hrozba pro podzim vedle toho, že se lidé přestanou chtít nechat očkovat,“ řekl Českému rozhlasu epidemiolog Petr Smejkal, vedoucí poradní skupiny MeSES.

    Rozvolnění v Portugalsku: Lidé přicházejí na pláž v Albufeiře (4. 6. 2021). Rozvolnění v Portugalsku: Lidé přicházejí na pláž v Albufeiře (4. 6. 2021). | Reuters

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marlen52 ( 7. června 2021 17:32 )

no jasně a pak se to zase svede na Babiše ale můžou za to dovolenkáři hlava na hlavě to si tam užijou

yaaro ( 7. června 2021 14:36 )

Pravidelné facky jsou plánovány až do doby než nás všechny naočkují a pak nám začnou nalhávat že mladí umírají běžně. Depopulace je tak krásné slovo pro celo-planetární masovou vraždu. Jen co se podvodnými volbami dostane k moci pirátský Mao pak buď chcípneme na očkování a nebo na chudobu plánují totiž krádež mnohem vyššího kalibru než byl únor 1948.

Matos7 ( 7. června 2021 14:06 )

Piráti a spolu s vámi pořádne zatočí, nebudete se stačit divit. Ale naúčtují to důchodcům. Ty piráti přímo nesnášejí, spolu s Rakušanem

Omasta ( 7. června 2021 10:17 )

No vidíte, zase tam jsou hvězdičky, ale místo šesti jen 2.

Omasta ( 7. června 2021 10:16 )

Příčinou těžkého průběhu covidu jsou patrně antiretioidy. Lék proti covidu je znám, odstraňuje všechny příznaky covidu najednou. Bolesti hlavy, záněty, únavy, průjmy. Jeho jméno je ax******ol. Nesmí se to říkat, aby šly na odbyt vakcíny. To je pochopitelné, protože vakcíny zkracují život a to po pár desetiletích vyřeší problém s hodně starými lidmi a nedostatkem peněz na důchody.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa